REPUBLIKA: României i-au fost livrate primele elemente ale sistemului  de rachete de apărare aeriană Patriot

REPUBLIKA (Serbia), 20 august 2020 – Elementele principale ale primei unități a sistemului de rachete de apărare aeriană Patriot au fost livrate de către SUA armatei române – a anunțat Ministerul Apărării din România. Conform anunțului făcut de București, sistemul va putea să devină operațional până la sfârșitul anului.

Vecinul estic al Serbiei a comandat un număr de șapte sisteme de apărare aeriană Patriot, pentru care contribuabilii din această țară au plătit un total de 3,9 miliarde de dolari SUA.

Această comandă completează procesul de consolidare completă a capacităților forțelor armate ale României, deoarece sistemul de apărare aeriană a sosit la doar câteva zile după alte două avioane de vânătoare F-16 și într-un moment în care se anunță o investiție de 130 de milioane de dolari în Baza Aeriană Cluj, pe fondul tensiunilor crescute în regiunea Mării Negre.

Prima unitate Patriot va fi transferată la Centrul Național de Instruire a Apărării Aeriene a Armatei Române din portul Constanța, la Marea Neagră, unde se vor face teste de antrenament și adaptare a noilor echipamente.

Procesul va fi finalizat până în a doua jumătate a lunii octombrie, după care va urma pregătirea Regimentului 74 de Apărare Aeriană a Armatei Române. Se estimează că până la sfârșitul anului, prima unitate echipată cu Patriot va intra în modul operativ.

Pe parcursul anului 2021, instruirea echipajelor pentru Patriot va fi continuată cu ajutorul armatei americane, astfel încât echipajele românești să poată stăpâni noile tehnici și tactici de utilizare a acestui sistem.

România este prima țară din vecinătatea Serbiei care a cumpărat sistemul de rachete de apărare aerian Patriot. Cea mai recentă versiune a sistemului versiunii 3+ a fost achiziționată de armata română și va fi utilizată pentru a proteja spațiul aerian al țării și pentru a integra forțele aeriene române în sistemul de protecție a cerului NATO.

Înainte de sosirea principalelor elemente ale sistemului Patriot, în România au fost livrate echipamente de suport logistic, dispozitive de testare și comunicare, precum și simulatoare de instruire.

Bucureștiul a cumpărat acest sistem de rachete de la companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin în baza unei legi adoptate în anul 2017, care a exprimat ambiția acestei țări de a procura un sistem modern de apărare aeriană pe termen lung.

România a alocat 3,9 miliarde de dolari pentru a cumpăra sistemul Patriot. Achiziția include șapte unități Patriot cu 28 de lansatoare, 56 de rachete GEM-T cu o capacitate sporită de a trage rachete balistice și 128 de rachete PAC-3.

Pe lângă elementele principale ale sistemului, achiziția a inclus și piese de schimb, echipamente de întreținere, un pachet de suport logistic și servicii de instruire și criptografie.

Conform informațiilor anterioare, dintr-un total de șapte sisteme Patriot, patru vor fi alocate Forțelor Aeriene Române și trei forțelor terestre.

Livrarea tuturor celor șapte sisteme este așteptată până la sfârșitul anului 2022.

Potrivit Ministerului Apărării al României, acesta este un sistem care a fost testat în mod activ și în luptă, iar după integrarea acestuia, armata va putea acționa asupra tuturor tipurilor de ținte inamice din spațiul aerian.

Apărarea aeriană a României a fost și este cea mai mare și mai respectabilă din regiune, deși unele dintre sistemele de rachete utilizate încă, cum ar fi S-75 Volkhov, sunt complet învechite.

Pe lângă Volkhov, românii au și sisteme mai noi precum S-125 Neva, MIM-23 Hawk, Kub, Osa și alte sisteme cu rază scurtă de acțiune. Prin achiziționarea sistemului Patriot, armata română va avea posibilitatea să acționeze asupra țintelor de la toate înălțimile și la distanțe mari.

Procesul de modernizare a armatei române cu sisteme occidentale continuă, deoarece această țară a achiziționat anterior din Portugalia un total de 14 avioane F-16, recondiționate și modernizate. Se preconizează că alte două aeronave vor fi livrate până la sfârșitul anului, iar încă unul anul viitor.

Statele Unite anunță o investiție de 130,5 milioane de dolari în renovarea și extinderea capacității celei de-a 71-a baze aeriene Câmpia Turzii, după care această bază va deveni cel mai mare centru aerian NATO din Balcani.

Bucureștiul și NATO consideră consolidarea capacităților românești de protecție a frontierei pe mare și în aer drept una dintre prioritățile Alianței după anexarea rusă a Crimeei în 2014, mai ales după ce Marea Neagră a devenit scena unor interceptări frecvente ale aviaonelor NATO și ale celor rusești, precum și a unor mari exerciții navale.

https://www.republika.rs/svet/svet/225347/rumuniji-isporucen-pvo-sistem-patriot/

Traducerea: Ruxandra Lambru/rlambru