Idei de amenajare a locuinței

Această artă de exprimare a ideilor și sentimentelor într-o formă aleasă, personală, STILUL, este un mod de manifestare exterioară a ceea ce suntem în interior, o extensie a personalităţii noastre. Este ansamblul particularităților de manifestare specifice unui individ, felul nostru de a fi, de a acționa, şi de a ne comporta. Unii sunt de părere că este acel ceva cu care ne naştem, unii, din contră, că este ceva cu care ne deprindem pe parcurs și care poate fi învățat. Dar este, oare, stilul ceva concret, realizabil sau trebuie să urmăm nişte reguli sau instrucţiuni pentru a-l dobândi? Fără îndoială, se poate discuta mult asupra acestui subiect, însă, în primul rând, trebuie să fim siguri că îl avem şi apoi să fim siguri că ni-l păstrăm. Stilul înseamnă să fii capabil să creezi acel factor „X”, acel „je ne sais quoi”, stilul decorativ asemănându-se mult în acest sens cu stilul vestimentar. Nu orice persoană care poartă haine este şi elegantă. Unii oameni au capacitatea sau flerul de a vizualiza o ţinută completă şi au abilitatea de a utiliza în mod inteligent accesoriile care creează un aspect finit perfect (adică stilul), alţii, nu. Acelaşi lucru se întâmplă şi în designul interior.

Stilul în amenajările interioare

Stilul în design interior poate ţine de multe lucruri, dar, în general, se rezumă la capacitatea de a crea un interior de bun gust, armonios, echilibrat, confortabil, practic, estetic, unitar, adică, impresionant şi memorabil. Stilul în design interior, ca şi în arhitectură, este un concept vast, destul de complicat de definit, întrucât există o sumedenie de tipuri. Stilurile decorative au un set de parametri, o „formulă” a lor, care le dă contur. Se pot distinge stiluri în funcţie de ţară, de epocă sau de anumite epoci din istoria unei ţări, de locul de baştină, în funcţie de arhitectura specifică unei anumite ţări (regiuni) sau a unei anumite epoci, în funcţie de tehnologia vremii respective sau chiar un mix între toate acestea. Un alt mod de a privi stilul este prin prisma gustului personal. Gustul reprezintă abilitatea noastră de a crea echilibru, armonie, frumuseţe, reprezintă abilitatea ca, odată conceput, un lucru să poată fi apreciat de toată lumea. Nu trebuie neapărat să apreciem stilul însuşi, ci gustul şi farmecul cu care a fost creat. Există anumite stiluri de design absolut feerice, care, pur şi simplu, nu pot fi pe gustul tuturor. Stilul este dat, așadar, de personalitatea și entuziasmul fiecăruia dintre noi și reprezintă capacitatea de a maximiza potențialul spațiului interior, folosindu-ne de toate competențele, cunoștințele și instrumentele disponibile.

Modalități de identificare a propriului stil de design

Această sarcină este la fel de descurajatoare ca și crearea unei scheme de culori. Dacă sunteți în căutarea unui stil de decorare interioară şi nu știţi cum să-l identificaţi cel mai simplu mod este de a răsfoi reviste și cărți și să marcați (poate chiar cu creionul) toate interioarele care vă încântă ochiul la prima vedere. Apoi, întorcându-vă şi observând din ce tip de stil fac parte imaginile respective, puteţi stabili încet-încet un model de stil care să vă definească. Nu fiţi dezorientaţi dacă vă plac mai multe imagini din stiluri diferite. De exemplu, dacă dintr-o fotografie vă place o canapea, iar dintr-alta vă plac accesoriile. Ce trebuie să învăţaţi este tema generală, ideea de bază a fiecărui stil, cu care puteţi apoi jongla după bunul plac, creându-vă poate chiar un stil propriu de design interior.

Dacă vi se pare o modalitate prea uşoară, şi chiar este, puteţi la fel de bine să adunaţi toate informaţiile necesare alegerii unei tendinţe generale, să analizaţi, să căutaţi imagini, culori, idei care vă inspiră, să ştiţi, de exemplu ce texturi vă plac (naturale, in, sac, bumbac sau, dimpotrivă, lucioase, metalice, industriale), ce nuanţe preferaţi (calde, discrete sau vii, tonice), în ce locuri vă simţiţi cel mai bine (în spaţii mici confortabile sau în interioare foarte deschise). Notaţi toate aceste preferinţe şi încercaţi ca pe baza lor să vă determinaţi stilul.

Nu este nevoie ca absolut totul într-o cameră să facă parte dintr-un stil, puteţi face uz de propria fantezie şi de gustul personal pentru a alege culori, mobilier, piese de accent sau corpuri de iluminat. Nu trebuie să aveţi totul sau nimic și, cu singuranță, nu trebuie să utilizați doar o temă de decorare! Reţineţi că nu există greșelile sau abateri, ci doar idealul dvs. de confort.

Stiluri de design interior

* Stilul AfricanEnigmatic şi plin de mister, stilul african de amenajare interioară este una dintre cele mai populare şi exotice teme de decorare. Africa, acest continent la contrastelor, al deşerturilor de necuprins, al pădurilor ecuatoriale, al triburilor cu tradiţii şi obiceiuri proprii, a reprezentat – şi va continua să o facă – o permanentă sursă de inspiraţie pentru designerii de interior, care reuşesc să surprindă prin modul original de a combina elementele specifice acestui stil cu cele deja existente într-o locuinţă.

  • Obiectele africane se pot îngemăna cu majoritatea stilurilor de amenajare, mai ales cu stilurile modern şi minimalist, motiv pentru care, chiar şi cei neiniţiaţi pot aduce căldura (chiar arşiţa) culturii africane în casele lor prin elemente naturale şi texturi puternice, prin accesorii şi culori îndrăzneţe, prin motive decorative de forme neregulate. De exemplu, o canapea minimalistă, acoperită neglijent cu o cuvertură în culori vii sau cu imprimeuri africane şi ornată în jur cu câteva pernuţe multicolore, poate ieşi numaidecât din tipare.
  • Decorul african este inspirat de natură, de ţesături colorate şi sculpturi din lemn. Reprezentările animalelor vor fi întotdeauna un punct central, acestea regăsindu-se atât în operele de artă cât şi pe majoritatea ţesăturilor africane.
  • Animal print-ul este prezent în modelele covoarelor, pernelor, cuverturilor şi ale draperiilor.
  • Stilul african se evidenţiază prin elemente impunătoare, prin bogăţie şi culori specifice pământului, fiind o temă simplă şi clasică destul de uşor de obţinut, în care spaţiul nu trebuie să fie aglomerat, dezordonat sau obositor.
  • Potrivit persoanelor misterioase, energice şi dinamice, chiar impulsive, care îşi doresc să fie înconjuraţi de un strop de exotism, accentele afro-etnice sunt o opţiune de neratat. Trebuie să recunoaştem că stilul african, atât de burlesc şi bizar, demontează banalele amenajări interioare urbane, condimentându-le estetica.

* Stilul American Colonial – Confort şi noutate – astfel se poate descrie stilul colonial de amenajare a locuinţei. Acesta provine din stilul tradiţional al marinarilor, care aduceau cu ei cufere din ţări îndepărtate, dar şi tot felul de lăzi făurite într-o manieră deosebită.

  • Materialele exotice precum ratanul, bambusul, lemnul de mahon, de cireş şi cel de nuc se combină cu ţesături în culori portocalii, galbene, muştar sau roşii şi porţelanuri.
  • Accesoriile din metal, alamă, bronz sau argint sunt caracteristice stilului colonial.
  • Se remarcă prin: mobilier fin, lemn de esență tare, ţesături şi lenjerii din bumbac şi lână, covoare împletite, corpuri de iluminat din fier și aramă.

* Stilul Arăbesc sau oriental – Dacă sunteţi atraşi de cultura orientală, atunci poate vă va surâde ideea decorării în stil arăbesc. Este unul dintre cele mai exotice stiluri pe care le puteţi adopta. Este cunoscut faptul că, în Arabia, în majoritatea caselor se stă pe jos, pe perne, tradiţie care datează din vremurile nomadice, când casele nu erau altceva decât simple corturi, iar interiorul era amenajat în cel mai simplu mod. Chiar și așa, stilul arăbesc poate căpăta un aspect luxos. Cele mai multe persoane optează pentru acest design datorită atmosferei unice pe care o creează. Este un stil care se aseamănă foarte mult cu cel marocan sau persan.

  • Paleta cromatică este una bazată pe aspectul elementelor naturii. Astfel, puteţi alege ca principale nuanţe vibrantul roşu, verdele sau albastrul, cu accente de galben, auriu, arginitiu şi chiar turcoaz, o nuanţă care, de altfel, se încadrează perfect în acest stil.
  • Pentru pereţi puteţi alege să reconstituiţi un peisaj din viaţa în deșert, puteţi alege motive specifice Orientului sau puteţi picta peisaje tradiţionale. Pereţii cu modele în relief sunt o altă caracteristică a acestui stil. Întregul decor trebuie să fie primitor şi călduros.
  • Accentul trebuie să cadă, cu precădere, pe accesorii: perne decorative, covoraşe etnice pe mijloc, perne pentru podea, perdele lungi tradiţionale, candelabre şi abajururi pentru veioze care să urmeze acelaşi stil şi oglinzi. Mobilierul specific este realizat, în mare parte, din lemn masiv şi fier forjat.
  • Pentru illuminat, se recomandă lumina difuză.
  • Materialele şi ţesăturile trebuie să se substituie paletei de culori prezentate mai sus şi să fie imprimate cu motive tradiţionale orientale. Pernele cu ciucuraşi, pături pe care este ţesută o scenă din “O mie şi Una de Nopţi” sau covoraşe colorate şi cu accente metalice, toate vor da camerei o aură magică.

* Stilul Art Deco – Este un stil geometric, organizat, foarte popular în anii 1920 – 1930, caracterizat prin faţade rotunjite şi simetrie, linii strălucitoare măgulitoare şi sufocante, mobilier de lemn, blaturi de sticlă şi elemente de feronerie. Este un stil îndrăzneț și ostentativ, dar elegant.

  • Caracteristici: iluminatul stratificat, forme geometrice, modele unghiulare, mobilier din lac, lemn lustruit și metal, vopsea lucioasă, oglinzi, modele grafice şi texturi elegante, un amestec de vinil, mătase și satin, covoare şi tapiţerii cu motive geometrice, ritmice.

* Stilul Art Nouveau – Predecesor al stilului Art Deco, Art Nouveau s-a dezvoltat în Franţa între anii 1890 şi 1910. Mobilierul şi accesoriile se caracterizau prin linii ornamentale, curgătoare şi forme libere ce aveau ca sursă de inspiraţie natura şi silueta feminină. A fost o alternativă la stilul de decorare din epoca victoriană, destul de dificil de realizat.

  • Elementele de design Art Nouveau includ în principal: lemn de esenţă tare, colorat și lăcuit, covoare orientale sau viu colorate, vitralii, culori intrigante de verde salvie, maro și liliac, aspect și mobilier cu flori stilizate, frunze, muguri și rădăcini.

* Stilul Arts&Crafts (Arte şi Meşteşuguri) sau Stilul Mission – Această mişcare a venit ca o reacţie împotriva producţiei în masă promovate de revoluţia industrială şi a ornamentelor greoaie din perioada victoriană. Foarte popular începând cu anul 1900, acest stil aduce măiestria meşteşugarilor în prim-plan, în forme simple de tâmplărie, ornamentaţii puţine şi linii puternice.

  • Materialele folosite sunt metalele, vitraliile, bucăţile de ceramică pictate, şi textilele cu motive florale stilizate.
  • Culori predominante: lemn brun roşcat pentru mobilă, auriu sau cupru patinat pentru abajururi, verdele închis, albastru safir, roz prăfuit, plus întreaga paletă de culori neutre.
  • Iluminatul: abajururi din sticlă prinse în aramă bătută. Mobilier funcţional şi rezistent: piese bine proporţionate, cu linii puternice, cu finisaje excelente, ocazional cu accente de metal bătut.
  • Stilul este asociat cu Gustav Stickley, iar cea mai populară piesă de mobilier în stil mission a fost, fără îndoială, scaunul Morris, primul scaun cu spătar reglabil.

* Stilul Asiatic (Japonez sau Chinezesc) – Se referă în principiu la influenţele japoneze şi chinezeşti în designul interior.

  • Interioarele tradiţionale japoneze au dimensiuni strict raportate la forma umană, cu podele din fibre naturale şi covorașe denumite „tatami”. Bambusul şi culorile inspirate din natură creează un mediu calm şi senin. Alte caracteristici: panourile despărţitoare, denumite „shoji”, lampioanele sau felinarele de hârtie, liniile drepte, curate, vasele orientale şi uşile glisante.
  • Interioarele chinezeşti se disting prin mobilierul foarte stilizat, cu desene pictate de mână, finisaje lăcuite, accesorii viu colorate şi statuete sau ornamente ce reprezintă animale sau creaturi mitice. Roşul este foarte des întâlnit pentru că simbolizează norocul, dar şi negrul lăcuit şi auriul. Acest stil se asemănă foarte mult cu un alt stil, şi anume stilul ZEN.
  • Linie, formă, spațiu, lumină și materiale naturale sunt doar câteva dintre elementele esențiale ale acestui tip de stil foarte popular. Valoarea este pusă pe lipsa pereților interiori, pentru a deschide spațiul și a permite fluxul organic între interiorul structurii și exterior.

* Stilul Baroc – Stil foarte decorativ şi ornamental care îşi are originea în Italia anilor 1600 şi care se caracterizează prin coloane deformate, linii curbate, mari şi neregulate, forme cu răsuciri elaborate, ornamente şi finisaje supradimensionate, materiale scumpe. Auriul este culoarea predominată, fiind accentuată de nuanţe puternice precum purpuriul, verdele închis şi roșul intens.

* Stilul Beidermeier – Nu e greu să vă daţi seama că reprezintă un stil german pentru decorare (în special al mobilierului), utilizat începând cu prima jumătate a anului 1800, axat pe linii puternice şi confort. Sunt folosite culori deschise şi nuanţe pastelate pe post de culori secundare. Mobilierul este din lemn de culoare deschisă, cu forme liniare sau curbe, iar podelele de parchet au modele geometrice.

* Stilul Boho Chic sau Boem – Este un stil boem cu o mulţime de opţiuni. A apărut prima dată în modă, în Marea Britanie, prin 1996. Stilul boho derivă din englezescul „bohemian” şi se referă la transpunerea în vestimentaţie a acelui tip de atitudine proprie artiştilor nonconformişti.

  • În designul interior stilul Boho Chic presupune mixarea mai multor stiluri. Piesele de mobilier vintage pot fi alăturate unora moderne, tradiţionale, clasice sau de inspiraţie barocă.
  • Acest tip de amenajare este accesibil tuturor, investiţia făcându-se cu multă imaginaţie şi cu puţine resurse. Poate fi adoptat în orice încăpere, dar este mai des întâlnit în camerele de zi şi în dormitoare.
  • Presupune culori luminoase, modele îndrăzneţe şi o atmosfera artistică. Se folosesc cât mai multe culori, în combinaţii surprinzătoare. Baza este din pasteluri sau din culori neutre, iar culorile vii trebuie să fie în armonie cu cele de fundal. Culorile reprezentative sunt: fucsia, albastru, verde și maro, iar asocierile contrastante sunt un „must have”.

* Stilul Clasic European – Designul clasic european reflectă stilul tradițional. Caracteristicile acestui stil includ, în general, nuanțe de lemn, detalii arhitecturale și mobilier elegant, fiind un stil destul de versatil care poate fi combinat cu alte elemente de interior pentru a crea un aspect unic într-o cameră.

  • Unul dintre cele mai importante aspecte în designul interior tradițional este silueta sau linia pieselor de mobilier. Scaune şi mese cu picioare tip gheare, și piese de mobilier curbate care reflectă moda secolelor XVIII şi XIX sunt exemple grăitoare în acest sens. Modele comune pentru astfel de mobilier tradițional sunt piesele atribuite stilurilor Queen Ann sau Chippendale. Antichitățile sunt, de asemenea, de multe ori integrate în acest stil de design.
  • Deși elegant, designul clasic european pune, de multe ori, accent pe simplitate și confort. Acest lucru este de multe ori făcut pentru a crea un sentiment de simetrie în jurul unui punct focal, cum ar fi o lucrare de artă, un șemineu, sau o piesă mai mare de mobilier. Pereții sunt de obicei vopsiţi în culori neutre, iar cele mai multe obiecte de mobilier în acest tip de cameră include nuanţe bogate de culori, cum ar fi roşu, albastru şi maro.
  • Operele de artă şi accesoriile încorporează adesea culori mai vii într-o cameră concepută în mod tradițional. Ţesăturile şi tapiseriile vin în culori grele (ca burgundy), dar multe au şi modele florale. Aceste textile sunt de multe ori materiale scumpe, cum ar fi de mătase, catifea, sau cașmir. Este considerat de mulți designeri ca fiind un stil suficient de flexibil care poate încorpora şi materiale mai accesibile și ușoare, cum ar fi bumbacul.
  • Tonurile bogate sunt un alt element cheie în designul interior clasic. Lemnul de culori întunecate, cum ar fi cireş, paltin, mahon, sunt de obicei folosite în piesele de mobilier ale acestui stil. Acestea sunt de multe ori sculptate și lăcuite pentru a le da o senzație de lux, elegantă. Podelele din lemn sunt, de asemenea, un standard pentru acest decor, cu toate că și covoarele sunt folosite la fel de bine.
  • Ornamentele arhitecturale sunt utilizate pe scară largă în acest tip de design interior. Acestea pot include muluri elaborate, lambriuri de lemn și complicate modele ale podelei din lemn. Arcurile, coloanele şi dulapurile încastrate sunt şi ele caracteristici frecvente ale acestui tip de design. Stiluri de design similare: Art Nouveau, Gotic, și Victorian

* Stilul Colonial Britanic – Apărut odată cu sosirea coloniştilor britanici în Indiile de Vest, reprezintă o îmbinare a eleganţei stilului victorian cu motivele animale şi tropicale din Caraibe. Mobilierul este, de obicei, din mahon sau lemn de tek, combinat cu răchită, trestie sau piele.

* Stilul Contemporan – Cuprinde toate tendinţele de la sfârşitul secolului al XX-lea. Linii moi, forme rotunjite, interioare cu elemente neutre, culori puternice, concentrat pe simplitatea liniei şi a formei.

  • Interioarele se limitează la combinaţii tone-sur-tone, cu palete de brun, crem şi alb pur, cu pete puternice de culoare pe zona pereţilor, covoare şi obiecte de artă.
  • Corpurile de iluminat sunt de fapt obiecte de artă de sine stătătoare, lămpile având linii drepte şi finisaje metalice.
  • Mobilier cu piese în linii curate, siluete fine, suprafeţe fără sculpturi sau ornamente. Lemn în culori deschise, arţar sau paltin, cu accesorii din vitralii, oţel, nichel sau crom.
  • Ca ţesături naturale întâlnim mătasea, lâna sau bumbacul. Cele mai viu colorate sunt accesoriile – covoare sau perne.

* Stilul Cottage – Oferă un aspect colorat şi confortabil caracterizat prin mobilier pictat sau decorat, cu linii graţioase, elemente texturate cum ar fi coşurile, covoarele şi perdelele din fibre naturale şi finisaje de piele. Paleta de culori este inspirată de culorile grădinilor cu flori.

* Stilul Eclectic – Cuprinde mai multe perioade şi stiluri care au în comun trăsături asemănătoare în ceea ce priveşte culorile, texturile, formele şi finisajele. În general se alege o gamă restrânsă de culori neutre şi materiale cu diferite modele sau texturi. Se potrivește, mai ales, persoanelor care nu se pot decide asupra unui singur model de design interior și celor cu un caracter boem, creativ, care se lasă inspirați de tot ceea ce există în jurul lor.

  • Pentru a pune în valoare piesele de mobilier, elementele textile și decorațiunile, este indicat să folosiți o gamă mai restrânsă de culori, ce conține nuanțe neutre (alb, crem, gri, negru, maro), pentru pardoseală, pereți și tavan. În felul acesta, se obține și un echilibru vizual, care creează o armonie în decorul încăperii, între fond și detalii. Când vine vorba despre celelalte elemente de decor, opțiunile, în ceea ce privește culorile, sunt nelimitate. De la asocieri de nuanțe îndrăznețe, puternice, cu pasteluri, până la alăturarea celor complementare, totul este permis. De exemplu, într-o cameră cu pereți albi, puteți așeza numeroase tablouri colorate, covoare cu modele inedite, perne decorative din diferite materiale, piese de mobilier cu tapițerie colorată și draperii în diverse nuanțe.
  • În mod ideal, piesele de mobilier nu fac parte dintr-un set complet, fiecare având caracteristici distincte. Pentru un efect eclectic autentic, puteți achiziționa obiecte din epoci diferite (combinația dintre clasic, modern, vintage). Toate lucrurile care par că nu se potrivesc între ele își pot găsi un teren comun în locuința dvs., formând un concept interesant și creativ. La acest capitol, puteți ține, totuși, cont de proporții si forme, pentru a exista un echilibru între piese.
  • Nici corpurile de iluminat nu trebuie să facă parte dintr-un anumit ansamblu, nici să aparțină aceluiași stil de design. Puteți combina fără probleme candelabre clasice cu veioze mai moderne, ori lămpi de tip retro. Materialele și culorile pot fi și ele diferite.
  • La capitolul accesorii aveți, poate, cea mai mare libertate de alegere. Într-un decor eclectic, puteți avea de la piese de artă clasice, la cele contemporane, de la obiecte hand-made la cărți și suverniruri din călătorii, oglinzi, fotografii, afișe vechi, lumânări parfumate, decorațiuni retro sau vintage, restaurate, și așa mai departe.
  • Este recomandată asocierea unor texturi cu caracteristici diferite, atât în ceea ce privește aspectul, cât și felul în care se simt la atingere. Mătasea, catifeaua, bumbacul, inul, pielea, lâna, dar și lemnul, sticla, ori ceramica au loc în aceeași încăpere. Acest amalgam contribuie foarte mult la impactul vizual și la implicarea activă a simțului tactil în atmosfera camerelor. De asemenea, suprafețele mate, alăturate celor strălucitoare, ori cele fine asociate cu piese cu un finisaj mai brut, au un efect inedit într-o locuință eclectică.
  • Unicitatea decorului poate fi obținută în două moduri: fie prin natură variată a obiectelor care se regăsesc în același spațiu, fie prin utilizarea, în mare măsură, a culorilor îndrăznețe, puternice. Întrucât este considerat un stil excentric, eclectismul vă oferă șansa să faceți o combinație între cele două menționate și, mai mult decât atât, să marcați anumite zone ale încăperilor ca puncte principale de atracție. Este mai simplu decât pare! Dacă ați găsit un obiect care este pe placul dvs., dar care pare că nu are nicio legătură cu restul decorului, acesta poate deveni accentul care pune în valoare originalitatea amenajării dvs. Așadar, nu trebuie să renunțați la piesele de mobilier sau la decorațiunile ieșite din comun, ci, dimpotrivă, trebuie să le așezați la loc de cinste.

* Stilul Eco – Stilul Eco de amenajare a casei susține un mod de viață simplu, cât mai apropiat de natură, aflată chiar în starea ei brută. Așadar, esențială este originea elementelor decorative și a finisajelor, provenite direct din natură și cât mai puțin prelucrate. Designul ecologic sau eco-designul, cunoscut sub diversele denumiri de eco-friendly, eco-chic, organic sau biodegradabil -, reflectă dorinţa omului de a apropia, uneori chiar până la refuz, spațiul de locuit de condiţiile naturale. Crearea unui interior ecologic permite locuitorilor să simtă uniunea cu natura și armonia lumii înconjurătoare, dar și ocazia de a lua o pauză de la agitaţia vieţii urbane. Așadar, dacă vă doriți un spațiu cald și primitor al cărui design să reziste peste ani, atunci, cu siguranță, eco-stilul este ceea ce căutați. Și asta pentru că avantajul lui major este adaptabilitatea, nefiind tocmai un stil în sine, ci o direcție, un sens, o perspectivă, ce poate fi abordată în cadrul mai multor tipuri de amenajări.

  • Există o gamă foarte largă de produse naturale care pot fi folosite la o astfel de decorare, cum ar fi lemnul, stuful, hârtia, textilele din bumbac, dar şi elemente precum pietrele de râu, plantele sau nisipul. Puteţi folosi orice material natural, începând cu tapete din stuf şi terminând cu pietre de râu obișnuite, cu care puteţi ornamenta pereţii şi alte suprafeţe. Interioarele decorate în stilul Eco sunt, în general, aerisite, cu puţine piese de mobilier, remarcându-se mai mult prin originalitatea formelor. Pereţii, la fel ca și podelele, pot fi placaţi cu piatră sau cu lemn. Un interior în acest stil presupune imaginaţie şi dorinţa de a crea un spaţiu cât mai aproape de natură, rezultatul nefiind altul decât o locuinţă super chic. Maximizaţi combinaţia armonioasă de texturi, culori, materiale, forme, dimensiuni şi funcţionalitate, creând un aspect frumos și simplu, care emană sănătate – aceasta este baza designului ecologic al interiorului.
  • Eco-designul se potriveşte și oricărui buget, seturile de mobilier scumpe din lemn preţios negăsindu-și locul aici. Puteţi achiziționa la preţuri accesibile orice piese de mobilier din lemn sau din alte materiale naturale (cum ar fi mobila de răchită). Fie că vorbim de scaune în formă de buturugi, cu un aspect nefinisat sau de mobilier pentru living, realizat din lemn natural şi cu accesorii din textile organice, piesele acestui stil trebuie integrate corespunzător în interior.
  • Vor completa perfect decorul interior diferite plante de casă, și ele destul de ușor de achiziționat. Acestea nu numai că vor umple spaţiul, vor oxigena încăperea, şi vor bucura ochiul prin verdele aprins şi florile frumos colorate, dar vor crea o atmosferă favorabilă de confort psihic. Un alt detaliu suplimentar al interiorului în stil Eco poate deveni un acvariu. Aspectul peştilor plutitori calmează psihicul, iar vederea pitorească a acvariului va decora şi va însufleţi orice cameră. În general, combinaţia funcţiilor estetice cu cele sănătoase este una din principalele caracteristici ale stilului ecologic.
  • Eco-designul necesită un iluminat bun, care poate fi obţinut prin utilizarea lămpilor fluorescente de economisire a energiei – un iluminat perfect şi o economisire a resurselor naturale. Şi corpurile de iluminat trebuie să aibă abajururile fabricate din materiale naturale pentru a se integra armonios în interior. Este indicat să aveți în vedere utilizarea de panouri solare și alte dispozitive de economisire a energiei, atitudinea responsabilă în folosirea rămășițelor, alegerea materialelor ecologice-curate pentru design interior și reducerea minimă a componentelor din plastic și deșeuri metalice.
  • Nu ar trebui, totuşi, să cădeţi într-o extremă, respingând toate beneficiile tehnologiei moderne. Aparatele de uz casnic şi electronicele pot crea un contrast interesant cu elemente de design natural, desigur, dacă acestea nu vor fi folosite în mod excesiv.

* Stilul Elisabetan – În primul rând, trebuie spus că stilul elisabetan poate fi apreciat cu adevărat atunci când este ales pentru casele spaţioase. Este important ca dimensiunile fiecărei încăperi să fie cât mai mari, deoarece mobilierul este destul de masiv, iar aerul general nu trebuie să fie unul aglomerat. În al doilea rând, zugrăveala şi ornamentele murale trebuie adaptate ideii generale.

  • Preţiozitatea acestui stil de amenajări interioare începe cu pereţii încăperilor. Indicat ar fi să placaţi măcar unul dintre pereţi cu lemn de stejar, lăcuit. Pardoseala camerelor va trebui să fie realizată din parchet şi să nu fie acoperită în întregime de covoare.
  • Pentru stilul elisabetan, mobilierul ideal este cel masiv, a cărui lucrătură din lemn este executată cu măiestrie. Ideal ar fi să găsiţi câteva tablouri, replici ale portretelor elisabetane şi ale lucrărilor cu peisaje ale epocii: dimensiunile acestora trebuie să fie direct proporţionale cu dimensiunile încăperilor în care vor trona. Nu uitaţi nici de vazele pentru flori și nici de draperii.
  • Pentru a da un aer istoric camerelor, puteţi utiliza obiecte de decor vintage (felinare, urne, lampadare, sfeşnice, vaze, obiecte din porţelan etc). De asemenea, ar fi minunat dacă aţi găsi în magazinele cu antichităţi săbii, scuturi sau drapeluri cu însemnele familiilor regale – acestea ar fi, fără doar şi poate, cireaşa de pe tort.

* Stilul Englezesc şi Country Englezesc – Se caracterizează prin folosirea din abundenţă a lemnului, a colecţiilor şi materialelor cu modele, în culori tradiţionale.

  • Lemnul este folosit pentru podele, pereţi şi accente sculptate atent.
  • Materialele au modele scoţiene în pătrăţele, linii sau modele abstracte, şi sunt în general din lână în combinaţii de verde, albastru închis, rosu şi auriu.
  • Stilul Country englezesc, relaxat şi confortabil, include mai multe influenţe tradiţionale. Se caracterizează prin culori naturale şi nu foarte intense, aspectul rustic (dat de utilizarea lemnului, fierului şi a pietrei).
  • Materialele textile specifice sunt covoarele cu broderii şi tapete cu modele florale, iar mobilierul variază de la dulapuri închise la culoare, până la biblioteci din lemn de pin. Modelele sunt, de obicei, excentrice, cu un amestec de mobilier clasic și colecţii noi. Puteți crea un aspect confortabil și istoric în acelaşi timp, cu ornamente fine și antichități.
  • O combinație echilibrată de accente feminine şi culori sporesc tema generală a stilului – Anglia mediului rural. Este un stil arhetipal în care modelele intră foarte puţin sau deloc în contrast.
  • Se folosesc stofe luminoase şi materiale din creton cu modele florale, pături, pleduri accentuate cu ciucuri, franjuri și/sau tăiate.
  • Accesoriile includ picturi cu peisaj, perne brodate cu modele florale, suporturi de lumânări de cristal, vaze cu flori proaspete, covoare brodate şi cufere în culori închise.

* Stilul Federal – A apărut imediat după revoluția americană și era în mare vogă la începutul anului 1800. Mobilierul, cu influențe neoclasice, are linii fascinante, picioare subțiri, furniruri și modele contrastante. Mobilierul masiv, folosit și pentru depozitare, avea picioare și mânere de alamă; de asemenea, mesele de jocuri erau accente foarte populare.

* Stilul Franțuzesc, Franțuzesc provincial (echivalentul lui Country englezesc) şi Empire – Caracteristici: stil ornat, fantezist și decorativ.

  • Culorile variază de la cele scăldate de soare, nuanțele mediteraneene, la cele mai moi și discrete. De multe ori, o culoare sau un material se repetă de-a lungul întregului spațiu, cu accentuate și bogate detalii din aur și bronz aurit.
  • Mobilierul include, în general, antichități franceze stil regal sau amintiri de familie. Ferestrele sunt dotate cu straturi dramatice în aceeași culoare a camerei. Stilul abundă în flori.
  • Stilul provincial cuprinde versiuni rustice ale pieselor formale de mobilier franțuzesc din anii 1600 și 1700, cum ar fi cele în stilurile Ludovic al XIV-lea și Ludovic al XV-lea. Mobilierul era lăsat în starea lui naturală și etala din abundență decorațiuni manuale. Scaunele aveau spătare și șezuturi din lemn, fără tapiserii.
  • Culorile sunt intense: albastru mediteranean, galben, roșu teracotă și verde. Materialele naturale, cum sunt piatra și teracota erau folosite din plin, pe lângă fier. Este un stil rustic, vechi, dar primitor. Grinzile din lemn, mobilierul delicat, etajerele sculptate, piatra sau cărămida acoperite cu covoare, și șemineele predomină. Vasele de cupru, coșurile, suporturile de lumânări din fier, ceramica, lenjeriile de pat colorate, picturile vechi, vasele din sticlă transparentă sunt accesoriile care se impun. De asemenea, jardinierele conțin mușcate și lavandă.
  • Empire este tot un stil din Franța, apărut la începutul anului 1800 ca expresie a ambițiilor imperiale ale lui Napoleon. Bazate pe modelele clasice grecești și romane, motivele simbolizează torțe, vulturul roman, coroanele imperiale, figuri mitologice, lei și litera N (de la Napoleon). Pereții și tavanele au decorații și ornamente extensive.

* Stilul Funky – Culorile puternice, accesoriile inedite, potrivite mai mult pentru camera copiilor, sau mesele înalte, ideale pentru locuinţele cuplurilor tinere, caracerizează cel mai bine acest stil. Fiecare element al încăperii este vizibil, iar mediul pare ideal pentru conversaţii.

  • Designul funky este o modalitate ideală de a integra în același decor obiecte vechi, aparent nefolositoare, colecții de artă și suveniruri din călătorii, lucru pe care nu foarte multe stiluri ni l-ar permite. Un interior funky modern este unul primitor, în care găsim elemente de decor atractive, unde micile detalii contează și exprimă un stil absolut unic.
  • Într-o astfel de amenjare puteți adăuga pereților culori țări, texturi, strălucire, forme și dimensiuni mai puțin comune, puteți decora pereții prin pictură, folosind postere, printuri, viniluri sau alte colecții pe care vreți să le expuneți. Animal printurile, dacă le agreați, pot fi motive regăsite în tapiserii, covoare, textile uneori chiar și în tapet, din tendințe ținând să amintim imprimeurile leopard, vacă, tigru, zebră. Puteți folosi țesături variate pentru ferestre, pernițe foarte colorate sau chiar tapiserii de prete.
  • Puteți descoperi, spre exemplu, că sari-ul indian poate deveni față de masă sau draperie, ori că în dormitor puteți avea o serie de elemente reinterpretate, un cadru de pat din fier forjat poate fi vopsit într-o culoare aprinsă, o ușa interioară veche poate avea un cadru revopsit, decorat, ramele oglinzilor pot fi bogat colorate, ușile dulapurilor pot deveni și ele adevărate pânze de pictură. Cel mai bine este să faceți toate modificările calculat și cu responsabilitate, în rest vă puteți lăsa ghidați de creativitate.

* Stilul Fusion (din engl. fusion – fuziune, amestec) – combină armonios elemente din diferite stiluri, culturi și epoci. Pentru acest stil nu există reguli stricte, toate elementele interiorului se integrează la nivel emoțional într-o compoziție completă. Fusion este de fiecare dată o improvizare, o compoziție pură și originală, în care legătura dintre elemente este vizibilă doar intuitiv. Stilul fusion se va potrivi persoanelor curajoase și multilateral dezvoltate, cărora nu le este frică să experimenteze.

  • Stilul fusion vă permite să experimentați combinații de culori. Utilizați culori de fundal moi pentru suprafețe mari, ceea ce va unifica toate elementele din interior. Cu nuanțe suculente cum ar fi verde lime, turcoaz, roz prăfuit, roz zmeură sau albastru închis, puteți finisa unul din pereți pentru împărțirea spațiului pe zone. Utilizați culori luminoase pentru textile sau obiecte de decor neobișnuite în interior.
  • Stilul fusion presupune o combinație de materiale și texturi diferite. Pentru finisarea pardoselii, se potrivește placa de parchet, pardoseala autonivelantă sau gresia cu imitația materialelor naturale (piatră sau lemn). Pentru finisarea tavanului se va potrivi vopseaua de culoare albă sau culoarea pereților din încapere, pentru a unifica spațiul și a sublinia accentele de culoare. Pentru pereți se vor potrivi tapetele, tencuiala sau plăcile din ceramică de dimensiuni mari, de culoare neutră sau cu o textură pronunțată. Imprimeurile mari și complexe trebuie combinate cu grijă, dar alegerea corectă va crea o impresie spectaculoasă!
  • Stilul fusion acceptă combinațiile curajoase de stiluri și materiale pentru mobilier. De exemplu, masa din sufragerie poate fi completată de un set de scaune total diferite. Un pat în stil clasic în dormitor poate fi însoțit de noptiere în stil hi-tech și o comodă în stil rustic.
  • Un rol important în interior le revine iluminării si corpurilor de iluminat. Pentru același interior puteți alege candelabre clasice suspendate, lămpi de podea moderne și iluminare ascunsă. Corpurile de iluminat din stiluri diferite servesc, totodată, drept decor și iluminează zonele importante din interior.
  • Stilul fusion este completat din plin de ornamente și decorațiuni, ceea ce creează dispoziția festivă în interior. Tablourile originale, oglinzi în rame mari, păturile și pernuțele cu textile colorate, suvenirurile și figurinele aduse din călătorii, vor crea un interior unic.

* Stilul Garden – Se caracterizează printr-o atmosferă proaspătă, încărcată cu lucruri drăguțe, ca imprimeurile florale, pernele lucrate manual, tablourile cu plante uscate, mobilierul din lemn pictat, broderii, flori proaspete și ceramică chinezească.

* Stilul Gotic – Designul interior gotic este caracterizat prin culorile închise ale pereților, plafoanelor și podelelor. Chiar dacă, în general, stilul gotic este perceput un pic prea lugubru, creând un disconfort pentru unele persoane, acesta poate totuși furniza o atmosferă mistică, de lux.

  • Stilul folosește nuanțe închise. Nu neapărat pereți de culoare neagră, dar maronul, bleumarinul sau vișiniul sunt culori care îl caracterizează.
  • Canapelele pot fi capitonate cu negru sau altă culoare închisă. Puteți adăuga perne roșii, albe sau violet, pentru a adăuga contrast. Celelate piese sunt, de asemenea, cu finisaje complicate în culori închise.
  • Ca accesorii, puteți plasa complicate cruci roșii sau de aur pe perete. În stilul gotic, camera ar trebui să aibă ferestre mari în stil Palladian (sau în stil venețian), Pinnacle sau cu motive decoratice (ornamentaţii). Candelabrele pot fi din fier forjat sau fontă.

* Stilul Iacobin – Stil derivat din arhitectura britanică, denumit după regele James I, conducătorul Angliei la începutul anilor 1600; caracterizat printr-un aspect medieval, finisări în culori întunecate şi decoraţiuni sculptate în stil italian. Nu diferă foarte mult de stilul elisabetan şi are o influenţă vădită din perioada Renaşterii franceze şi italiene, precum şi din manierismul flamand. Abundă în ornamente groteşti, embleme și însemne heraldice.

* Stilul Indian – Pentru a nimeri paleta de culori în stilul indian cea mai bună modalitate este de a vă inspira din culorile condimentelor din calda Indie. Aceste culori bogate reflectă vitalitatea țării. De exemplu: pudra de curry, curcuma, cardamom (un praf verde deschis), garam masala şi chimen. Arată foarte bine alături de albul pur. Pentru un aspect cald, mizaţi pe nuanţele profunde, arse, mai degrabă, decât culori luminoase, îndrăzneţe.

  • Gresia şi mozaicul ar putea fi utilizate, sau pur și simplu atârnate pe perete, lucru care ar acționa ca părticică dintr-o operă de artă. Obiectele de mobilier din casele indienilor sunt din lemn natural, precum rattan, mahon etc, iar culoarea predominantă pentru mobila este negrul intens, dar se poate folosi și maro închis, roșiatic, sau tonuri de bej.
  • Specific stilului indian este patul cu baldachin, pentru că, în dormitoarele lor, patul este considerat elementul principal. Materialele sunt de obicei naturale și unice, combinându-se astfel încât să creeze o atmosferă spectaculoasă. Pereții dintr-o locuință amenajată în stil indian nu sunt prea încărcați, se folosesc culori deschise, galben, bej, care vor scoate în evidență mobilierul și piesele de decor. În ceea ce privește accesoriile stilul indian prevede îndeosebi sculpturi, ceramică unică, picturi, bibelouri sau statuete budiste și vase de lut.
  • Lumina este și ea un alt element care nu lipsește în stilul indian. Locuința indiană trebuie să fie puternic iluminată, atât de lumină naturală cât și de cea artificială. Pentru iluminarea încăperilor se folosesc veiozele din lut cu abajur din rachită sau bambus. Plantele trebuie folosite într-un astfel de decor, în special cele bogate și cu frunze mari.
  • Dacă sunteți un adept al stilului și tradițiilor indiene, atunci este bine să știți că amenajările în stil indian sunt destul de scumpe din cauza materialelor, lemnului exotic și a statuetelor – zei sau zeiţe hinduse, elefanţi şi Buddha realizate din bronz, alamă, lemn sau aur.

* Stilul Industrial – Designul interior industrial este popular pentru decorarea clădirilor vechi transformate în spații de locuit, deși acesta poate fi utilizat şi pentru apartamente și case tradiționale. De ceea ce aveți nevoie este de a crea o iluzie de suprafețe aspre și a materiale care sugerează un trecut industrial.

  • Cel mai simplu mod de a arăta rugozitate este de a lăsa niște pereți sau suprafețe neterminate. În plus, față de unele elemente metalice brute, care vor crea o atmosferă industrială, trebuie să fiţi în căutarea pentru obiecte vechi cu aspect industrial, realizate din oțel, metal sau lemn.
  • Aceste elemente sunt, de obicei uzate sau salvate de la reciclate. Dacă vreţi o casă în stil industrial alegeţi un spaţiu deschis, culori în nuanţe apropiate şi elemente abstracte. În special podeaua trebuie să amintească de vechile fabrici din Epoca Industrială. De asemenea, simplificaţi spaţiul din punct de vedere estetic şi optaţi pentru ferestre mari.
  • Culorile stilului industrial pornesc de la maro închis şi se încheie cu gri deschis. Puteţi folosi materiale precum piele uzată, scaune vechi sau instalaţii sanitare din cupru cu ţevi la vedere, cărămidă expusă. Culoarea poate fi adăugată prin elemente de design precum covoraşe, tablouri sau suporturi de iluminat. Dacă nu vă plac elementele din oţel, nu este o regulă să optaţi pentru ele, important este ca lucrurile să pară neşlefuite.
  • Stilul industrial face casă bună cu arta contemporană, în special cu cea abstractă. Puteţi folosi fotografii, tablouri sau sculpturi sau toate la un loc. Pereții ar trebui să includă, de asemenea, piese mari de artă. Opțiunea cea mai bună pentru o podea în stil industrial este betonul lustruit, dur și neuniform. Cheresteaua sau pardoselile din piatră sunt, de asemenea, finisaje care vă va ajuta să obține aspectul industrial.

* Stilul Lodge – Este caracterizat prin materiale naturale precum pielea, lâna şi lemnul, iar mobilierul e substanţial şi de obicei e lăsat în stadiul natural, rustic.

  • Stilul de design lodge combină farmecul rural al vieții montane cu elemente naturale, țesături naturale și metale rezistente. Pentru a obține acest aspect, încercați straturi de culori calde, modele și texturi, precum și cuverturi vibrante, covoare de cabină calde și piele.
  • Casele în stil lodge sunt populare în orașele de munte și în apropierea stațiunilor de schi.

* Stilul Loft – Prin libertatea gândirii, libertatea ideologiei, libertatea emoțională, libertatea absolută – numai așa poate fi exprimat acest stil de design interior … sau mai bine zis, acest stil de viață, caracterizat printr-o atmosferă aerisită și o ambianță memorabilă. Termenul „loft” („pod, mansardă”) este de origine americană și provine de la amenajarea spațiilor industriale în apartamente aerisite de dimensiuni generoase. Ideea a luat naștere în Manhattan (pe atunci zona industrială a orașului New York) datorită dezvoltării zonei urbane care a determinat refolosirea spațiilor industriale abandonate (hale, depozite, fabrici, ateliere, uzine) și transformarea lor, de voie de nevoie, în locuințe funcționale. Stilul Loft apare în anii ’70, ca o inițiativă a studenților și artiștilor (sculptori, pictori, fotografi) dornici de spații economice care să servească atât ca locuință cât și ca loc pentru desfășurarea activității. Motivați de prețurile extrem de accesibile ale chiriilor, aceștia preferau depozitele sau fabricile scoase din uz, spațiile industriale total neamenajate, având astfel libertatea de a integra spațiul de lucru în cel de odihnă. Un fel de 2 în 1! Ce poți să-ți dorești mai mult decât un loc de dimensiuni absolut generoase la costuri extrem de reduse.

  • Fiind un stil de amenajare destul de dificil de obținut, foarte puțini sunt cei care se încumetă să îl aleagă, iar asta numai după îndelungi studii în detaliu. Ușurința cu care noul (tehnologii moderne, materiale – precum metalul și oglinzile) este combinat cu vechiul (ziduri de cărămidă, scări, țevi, sisteme de ventilație, chiar utilaje din fabrică), materialele brute și nefinisate cu cele high-tech, pardoseala din scânduri de lemn cu mobilierul tapițat din piele sau textile clasice este de-a dreptul dezarmantă. Acum probabil, înțelegeți de ce nu este accesibil tuturor!
  • Stilul Loft, foarte apropiat de cel minimalist, este unul fresh, modern, avangardist, rafinat, natural, intim și original, care treptat a fost adaptat și pentru spații mai mici, prin îmbinarea cu elemente din alte stiluri. Locuințele amenajate în acest stil chiar au împrumutat această denumire de ”loft”, având ca principală trăsătură tavanele foarte înalte, ferestrele uriașe ce ocupă câte un zid întreg și spațiile foarte largi, fără prea mulți pereți despărțitori. Tot ceea ce este considerat un dezavantaj în alte stiluri – cărămida aparentă, zidurile brute din beton, pardoseala industrială, decorul minim – pentru stilul loft reprezintă chiar punctul de interes!

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.decorilla.com/online-decorating/interior-design-styles-101/

https://rocheledecorating.com.au/14-most-popular-interior-design-styles-explained/

https://www.decoraid.com/blog/interior-design-styles-definition-2019

https://blog.froy.com/interior-design-styles-8-popular-types-explained/

https://www.homestratosphere.com/interior-design-styles/

https://decorinteriorsus.com/blog/resources/style-glossary/

https://adorable-home.com/smart-home/most-popular-interior-design-styles-54284

https://www.amara.com/editorial/style/interior-design-styles