2020. agusztus 24

Ludovic Orban: A helyhatósági választásokra biztonságos körülmények között kerül sor szepember 27-én

A helyhatósági választások biztonságos körülmények között szervezhetőek meg, nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök, felhivást intézve a jelöltekhez és támogatóikhoz, illetve a szavazókhoz a védelmi intézkedések tiszteletben tartására.”A kormány meghozza a szükséges intézkedéseket a virus terjedésének leszoritása érdekében a választási kampányban. Ezen a héten közöljük az egészségügyi védekezésre vonatkozó intézkedéseket, valamint azokat a szabályokat, amelyeket tiszteletben kell tartania valamennyi jelöltnek, ezek szimpatizánsainak és a választási folyamatban részt vevő személyeknek”, fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

Az új tanévkezdés előkészitésére hozandó intézkedések

A kormány a helyi hatóságok képviselőivel részletbemenően megvitatja az új tanévkezdés előkészitésére hivatott intézkedéseket. Eközben az iskolaigazgatók felmérik minden egyes iskola helyzetét és a konklúziókat megküldik a tanfelügylőségeknek. A nagyobb városokban a fő probléma a tanulók közötti távolság biztositása az osztálytermekben. Besztercén, például,  póthelyiségeket próbálnak kialakitani a tanulók számára, mig Csikszeredában egyszemélyes iskolapadokat vásárolnak. Másrészt, a Szeben megyei Tanfelügyelőség úgy véli, hogy nehezen tudják tiszteletben tartani a koronavirus elterjedését megelőző intézkedéseket, de úgy gondolják, hogy az első iskolanapon, szeptember 14-én, egy normális nap lesz, amikor kiosztják a diákoknak a tankönyveket, az órarendet és a belső szabályzatot. Az egészségügyi és védekezési szabályokat tartalmazó rendelettervezetet társadalmi vitára bocsátották, amely a hét végén zárul. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

A kormány elszámolja a helyi hatóságoknak az új tanév előkészitésére forditott kiadásokat

A kormány elszámolja azokat a kiadásokat, amelyeket  a helyi hatóságok az új tanáv biztonságos körülmények közötti megkezdésére forditanak. Az erre vonatkozó sürgösségi rendeletet a kormány hétfői ülésén fogadják el. A miniszterelnök azt kérte, hogy a dokumentumot még a mai napon küldjék meg a Hivatalos Közlönyhöz, hogy azonnal megjelenhessen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

A liberálisok külön tárgyalnak valamennyi parlamenti taggal, a szocáldemokraták kivételével, a bizalmatlansági inditványról

A szociáldemokraták által a kormány ellen kezdeményezett bizalmatlansági inditvány megszavazása időpontjának kijelölésére várva a liberálisok úgy döntöttek, hogy az inditványról  külön tárgyalnak valamennyi parlamenti taggal, a szocáldemokraták kivételével, nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök, aki  egyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. A kormányfő szerint a bizalmatlansági inditvány benyújtása a helyhatósági választások előtt felelőtlen politikai gesztus, és reményének adott hangot, hogy a dokumentum nem megy át a parlamenten. Másrészt, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke meggyőződött afelől, hogy a bizalmatlansági inditványt megszavazák és a kormány megbukik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

A beltéri vendéglátóhelyek megnyitását tervezi a kormány

Ezen a héten a kormánynak döntenie kell a beltéri vendéglátóhelyek megnyitásáról, tekintettel arra, hogy közeledik a nyári szezon vége. Ludovic Orban miniszterelnök a szakemberek véleményére vár a beltéri helyiségek megnyitásának hatása kapcsán, majd ezt követően találkozik a szállodai, étterem- és vendéglátó-ágazat (HoReCa) képviselőivel. A szakemberek véleményének függvényében hozza meg döntését a kormány, fűzte hozzá a miniszterelnök. Mint ismeretes, a rendkívüli állapot feloldása után csak a kerthelyiségek működését engedélyezték, a vendéglátóhelyek beltéri részének július elsejére tervezett megnyitását a hirtelen növekedésnek indult fertőzésszám miatt elhalasztották.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

Gănciulescu Rozália – RADOR