2020 augusztus 25.

Ma Marcel Velát várják a „Spárga-bizottságba”

A belügyminisztert 13.00 órára idézték be a parlament azon kivizsgáló bizottságába, amely fel akarja deríteni annak az akciónak a körülményeit, amelynek eredményeképpen 2000 román állampolgár a sürgősségi helyzet idején Németországba ment spárgát szedni. A különbizottság elnöke, Radu Oprea szenátor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy befejeződtek a kivizsgálások azzal kapcsolatban, hogy mi történt április 9-én a kolozsvári repülőtéren. Most a bizottság figyelme Románia Németországi Nagykövetségére, azt követően pedig a közlekedésügyi, belügyi és külügyi tárcákra fog irányulni.

Mint ismeretes a parlament jóváhagyta egy ad-hoc bizottság felállítását, amelynek feladata a spárgaszedők kiutazása törvényességének a vizsgálata, tekintettel arra, hogy a szóban forgó román állampolgárok a lakóhelyeikről – amelyek közül egyesek karanténban voltak – szigorú katonai felügyelet mellett utaztak a kolozsvári reptérre, miközben az érvényben lévő sürgősségi kormányrendelet világosan meghatározta azokat az eseteket, amelyek kivételt képeznek a karanténra vonatkozó előírások alól. (Rador Hírügynökség)

Beindult az „Új ház” program

E héttől kezdődően tágasabb és drágább házakat lehet vásárolni a program keretében úgy, hogy az állam hitelgaranciát nyújt az igénylőknek. Az Első ház programtól eltérően, ez az új lehetőség megduplázza a hitelkeret összegét, amely ily módon 140.000 euró is lehet.

Amint arról Cătălina Creţu a közszolgálati rádió riportere beszámolt, a korábbi programnak megőrizték azt az elemét, hogy 5%-os előleget kell befizetniük azoknak, akik 70.000 euróig terjedő értékben kívánnak lakást venni. Ebben az esetben az állami hitelgarancia 50%-os, de a program lehetővé teszi ennél drágább, akár 140.000 eurós lakások megvásárlását. Ez utóbbi esetben a szükséges előleg 15%, a hitelgarancia mértéke pedig 60%. (Radio România Actualităţi)

Új, elektronikus ügyfélfogadási előjegyzési programot indított be az Adóhatóság (ANAF)

Ennek révén az érdekeltek rögzíthetik, hogy mikor fogadja őket a pénzügyi előadó. Az új rendszert olyan szolgáltatások esetében lehet eszközölni, amelyek nem vesznek igénybe hosszú időt. Egy ügyfélre 30 perc jut. Az ANAF azt is közölte, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel, az előjegyzett ügyfelek fogadása külön helyiségekben történik, minimálisra csökkentve az alkalmazottak és a látogatók közötti érintkezést. (Radio România Actualităţi)

Cigarettacsempészeket fogtak el

A Botoşani-i határrendőrség elkobzott 21.000 csomag cigarettát, amelyet a csempészek a feketepiacon kívántak értékesíteni. Az áru értéke 250.000 lej. Az első fogásra az est leszállta után került sor, amikor a határrendőrök a Prut partja közelében felfigyeltek néhány személyre, akik terjedelmes csomagokat akartak elszállítani. Amikor a szóban forgó személyek észrevették a határrendőröket ledobták csomagjaikat és a Pruton átúszva visszatértek Moldova Köztársaságba. Ugyancsak tegnap a román és a moldovai határrendőrök együttműködésének eredményeként a Botoşani megyei határrendőrök a sötétben is érzékelő berendezéseik segítségével felfedeztek néhány személyt, akik egy csónakból csomagokat rakodtak ki a román parton. A csempészek ez esetben is hátrahagyták az árut és sikerrel elmenekültek. A két ország hatóságai közösen nyomoznak a két ügyben. (Rador Hírügynökség)

Ludovic Orban felhívja a helyhatósági választásokon induló jelöltek és szimpatizánsaik figyelmét a járványügyi szabályok betartására

A miniszterelnök szerint a kormány mindent el fog követni azért, hogy minimálisra csökkentse a fertőzésveszélyt a választási kampány idején. Ennek érdekében még ezen a héten kibocsátanak egy tárcaközi rendeletet amely tartalmazza azokat az egészségügyi szabályokat, amelyeket a jelölteknek, támogatóiknak, de a választópolgároknak is be kell tartaniuk – hangsúlyozta a kormányfő. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador