Revista presei internaționale – 25 august

Situația din Belarus continuă să preocupe presa internațională. Sub titlul: ”Stradă contra stat: Încotro se îndreaptă Belarus?”, publicația EUOBSERVER analizează opțiunile forțelor de opoziție. ”Dacă multe întreprinderi mari de stat par să fi dezertat sub presiunea propriilor muncitori, instituțiile statului au rămas în tabăra regimului. Guvernul pare să fie nehotărât între două tactici: fie să folosească forța și coerciția pentru a opri protestele, fie să provoace violența ca justificare pentru o campanie mai amplă de reprimare în numele „legii și ordinii”. În ambele situații, protestatarii ar fi într-o poziție dificilă, deoarece ei s-au angajat în proteste pașnice. Și totuși, subliniază EUOBSERVER, opoziția continuă să ceară guvernului să acționeze legal și să organizeze alegeri autentice. Acest lucru lasă autoritățile fără pretextul necesar unei reprimări. Pentru New York Times, protestele de stradă pun la încercare limitele conducerii cu mână de fier de la Minsk. Publicația reamintește că Aleksandr Lukașenko este cel mai longeviv lider în funcție din fosta Uniune Sovietică, conducând de 26 de ani un regim care a devenit sinonim cu persoana sa, și că o eventuală schimbare de regim depinde foarte mult de poziția Moscovei.
Marile cotidiene acordă în continuare atenție cazului Navalnîi. FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG anunță pe prima pagină că guvernul federal și medicii germani acceptă ipoteza otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, critic fervent al președintelui Vladimir Putin, și cer „transparență deplină” în investigarea cazului. „Suspiciunea conform căreia Alexei Navalnîi a fost otrăvit există, pentru că, din păcate, sunt antecedente asemănătoare în istoria recentă a Rusiei”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german. Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a exprimat mai prudent în timpul vizitei sale la Kiev, nedorind să facă o declarație despre cauza bolii lui Navalnîi. „Sunt unul dintre aceia care își bazează judecățile pe fapte. Încă lipsesc multe date medicale, dar și criminalistice, de aceea suntem nevoiți să așteptăm”, a precizat Maas, citat de FAZ. Corriere della Sera reține că medicii germani de la spitalul Charite din Berlin cred că otrava i-a afectat sistemul nervos și nu exclud o alterare pe termen lung a sănătății disidentului rus. Aceeași sursă face referire pentru prima dată, după 4 zile, și la otrava utilizată – un inhibitor de colinesterază, deşi substanţa specifică încă nu este cunoscută. La rândul său, Le Monde reamintește că Anatoli Kalinicenko, directorul adjunct al spitalului din Omsk unde a fost spitalizat inițial Navalnîi, a precizat că analizele pacientului au fost trimise la două laboratoare, unul din Omsk și unul din Moscova, și că ambele laboratoare au infirmat prezența vreunei substanțe otrăvitoare în organismul bolnavului. În schimb, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat răspicat că este vorba de otrăvire, adăugând că “Bănuiala nu se referă la faptul că Navalnîi s-a otrăvit singur, ci că cineva l-a otrăvit, iar guvernul german ia foarte în serios această bănuială”, se arată în paginile publicației franceze.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit luni în Israel în cadrul unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu – aflăm din cotidianul belgian Le Vif, care precizează că turneul are loc la circa zece zile după anunțarea unui acord istoric de normalizare a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Washington Times analizează la rândul său implicațiile acestor vizite oficiale. ”Acordul Israel-Emiratele Unite, semnat luna aceasta, a adus o victorie-cheie în palmaresul politicii externe a președintelui Donald Trump în an electoral. Pompeo va pune presiune deci și asupra altor state arabe să își normalizeze relațiile cu Israelul, care la rândul său va fi presat să-și înghețe planurile de a anexa părți din Cisiordania ocupată, pe care palestinienii o văd ca parte a viitorului lor stat, subliniază Washington Times.
O știre preluată pe prima pagină de toate marile cotidiene internaționale este cea referitoare la starea de sănătate a liderului nord-coreean. ”Kim Jong-un este în comă, iar puterea este transferată surorii sale”, titrează La Stampa. ”Kim Jong-un rămâne în continuare „autoritatea absolută”, dar a delegat controlul direct asupra anumitor sectoare. Sora sa a preluat „afacerile generale ale statului”, anunță serviciul de informații al Coreei de Sud, care precizează că aceasta devine de facto nr. 2 de la Phenian. La Stampa reamintește că liderul nord-coreean nu a numit niciodată, în mod oficial, un succesor la conducerea Phenianului.

(Ruxandra Lambru – Agenția de Presă RADOR)