Mesajul Președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova

Printr-un document emoționant care făcea referire la „istoria milenară” și „statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut, pe 27 august 1991, Parlamentul moldovean adopta Declarația de Independență a Republicii Moldova.

În aceeași zi, la doar câteva ore, România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova.

Să nu uităm și să le mulțumim foștilor și actualilor parlamentari de pe ambele maluri ale Prutului care au contribuit decisiv la normalizarea vieţii politice moldovenești şi la îndepărtarea consecinţelor în plan statal ale celor 50 de ani de comunism. Ei au pus bazele statului moldovean modern, au contribuit decisiv la obținerea şi consolidarea independenţei de stat a Moldovei, la desăvârşirea unităţii naționale şi la împlinirea multora dintre idealurile comune ale celor două țări.

După 29 de ani, România și Republica Moldova rămân partenere în slujba construirii unui cadru instituțional şi legal modern, în acord cu nevoile procesului de integrare europeană şi euroatlantică a Moldovei.

Senatul României sprijină parcursul european al acestui stat, stabilitatea și prosperitatea pentru viitorul cetățenilor săi.

La mulți ani Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenței!