2020. augusztus 28/

 Pénzügyi ösztönzést nyújtanak több mint 1.200 tanulónak, akik 10-es általános médiát értek el az országos vizsgákon

Pénzügyi ösztönzést nyújtanak több mint 1.200 tanulónak, akik a júniusi és júliusi vizsgaidőszakban 10-es általános médiát értek el az országos vizsgákon, közölte a tanügyminisztérium. A csütörtöki kormányülésen elfogadott döntés értelmében az országos felmérőn tizes általános médiát szerzett tanulók mindegyike ezer lejbe, mig az érettségi vizsgát tizessel végzők három ezer lejbe részesülnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

A romániai rezidens lakosság száma 19,318 millió volt 2020 január elsején

A romániai rezidens lakosság száma 19,318 millió volt 2020 január elsején, ami mintegy 95.500-al jelent kevesebbet az előző év azonos időszakához képest, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból, melyek szerint tovább fokozódik a lakosság elöregedése.E csökkenés fő oka a természetes szaporodás negativ alakulása, ami azt jelenti, hogy az elhúnyt személyek száma meghaladta az újszülőttek számát.Ugyanakkor a nők aránya tovább növekedett és jelenleg 51,1%-ra tehető. Az emlitett forrás szerint Románia továbbra is egy kivándorló ország és a migrációs jelenség a lakosság csökkenésének második legfontosabb oka. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

A Rabla Plus roncsautó programot 60 millió lejjel egészitik ki

A Rabla Plus roncsautó programot 60 millió lejjel egészitik ki, nem lépve túl az idénre megszabott 200 millió lej keretösszeget. Igy, a románok mintegy négy ezer elektromos járművet vásárolhatnak, azaz többet mint négy év alatt, amióta ez a program működik, közölte Costel Alexe környezetvédelmi miniszter, hozzáfűzve, hogy támogatja a beruházásokat az elektromos töltőállomásokon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

A TAROM légitársaság 4-7 bruttó bért ajánl kompenzálásként azoknak, akik jószántukból elmennek a vállalattól

Az önkéntes távozási program csütörtökön lép hatályba és szeptember 28-ig érvényes. A program a társaság gazdasági talpraállitására vontakozó terv részét képezi, amely pénzügyi kormánytámogatást és a jelenlegi 1800 alkalmazott 600-ra való csökkentését irányozza elő. A 3 és 10 év közötti régiséggel rendelkező alkalmazottak négy kompenzációs fizetést kapnak, azok akik 20-40 évet dolgoztak a társaságnál öt fizetést, mig a vállalatnál 20 év fölötti régiséggel rendelkezők hét fizetésben részesülnek. A kompenzációkat az egyéni munkaszerződés megszünésétől számitva 30 napon belül folyósitják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

Ma megkezdődött a választási kampány

Ma megkezdődött a hekyhatósági választások kampánya, amely szeptember 27-én reggel hét órakor zárul. A pandémia miatt a kampány a csütörtöki kormányülésen hozott korlátozó intézkedések között zajlik. Ennek értelmében a kampánycsapatok és a jelöltek védőmaszkot viselnek a választási találkozókon, bel-és kültéri helyiségekben egyaránt. A beltéri események legtöbb két órásak lehetnek és legtöbb 50-en személy vehet részt, mig kültéri helyiségekben 100 személy lehet jelen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

Gănciulescu Rozália