La Academia Română a fost dezbătută evoluţia limbii române

La Academia Română a fost dezbătută astăzi, de Ziua Limbii Române, evoluţia limbii noastre, într-o întânire care a surprins aspecte de la istoria Şcolii ardelene la limba română vorbită peste Prut, până la limba româna vie din zilele noastre. Despre aceasta, lingvista Gabriela Pană Dindelegan preciza:

Gabriela Pană Dindelegan: Asistăm la o îmbogățire și diversificare lingvistică fără precedent, cu manifestare în toate domeniile limbii. În locul unei limbi de lemn terne, sărace, stereotipe, încremenite, lipsite de culoarea și de amprenta personală a utilizatorilor, s-a ajuns la o limbă vie, colorată, bogată și diversificată, capabilă să se adapteze unor situații de comunicare diverse, capabilă să țină pasul și să reflecte mutațiile semnificative din gândirea și din societatea românească actuală.

Realizator: Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an la data de 31 august ca urmare a unei iniţiative legislative din anul 2011, votată de Parlamentul României. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“, pentru a transmite mesajul ca limba română este o limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere – notează reporterul RRA, Mihaela Helmis.#HUN/aburtica/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 august