MAGYAR NEMZET: Luni se va vota în România moţiunea împotriva guvernului

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 30 august 2020 – Moţiunea de cenzură înaintată împotriva guvernului minoritar condus de PNL se va vota luni, în cadrul şedinţei comune a legislativului bicameral al României.

Intenţia de demitere a guvernului în exerciţiu a fost iniţiată de PSD, partidul care dispune de majoritatea parlamentară şi care, aliindu-se cu celelalte două partide de stânga, ar putea strânge cele 233 de voturi necesare pentru demiterea Cabinetului condus de Ludovic Orban, însă doar în cazul în care la vot nu vor exista absenţi sau conspiratori.

Grupul UDMR format din 30 de legislatori va decide doar înaintea votării dacă va vota sau nu moţiunea. Deci UDMR ar putea determina căderea guvernului, dar nu poate garanta nici rămânerea în funcţie a acestuia, decât în măsura în care va decide în ce direcţie va înclina acul balanţei.

La 27 septembrie vor avea loc în România alegeri locale, iar mandatul legislativului va expira la sfârşitul anului în curs.

În opinia analiştilor de la Bucureşti, destinul guvernului PNL poate fi hotărât de 1-2 voturi, iar în cazul unei căderi, până la alegerile parlamentare se poate conta pe o criză politică, pe durata căreia guvernul lui Ludovic Orban va trebui să administreze doar cu puteri limitate criza politică generată de epidemia de coronavirus. (MTI)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/hetfon-szavaznak-romaniaban-a-kormany-elleni-inditvanyrol-8590734/

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/fmatei