Azi, 31 august 2020, se împlinesc 23 ani de la nefericitul accident în care Prințesa Diana și-a pierdut viața. ,,Prințesa inimilor” a avut o viață atipică celor din familia regală, deseori ieșind în evidență prin felul ei ,,normal” în care și-a trăit viața.

După ce a renunțat la studiile formale la vârsta de 16 ani, aceasta a fost bonă și profesoară. Mai târziu, după căsătoria cu  prințul Charles în 1981, Diana a devenit prima mireasă regală care a avut vreodată un loc de muncă plătit până a devenit soția unui prinț. Mai târziu la nunta ei nu și-a spus jurămintele, iar mai apoi a ales să nască la spital, deși tradiția era ca moștenitorii de tron să se nască acasă.

Prințesa Diana avea mulți prieteni celebri și controversați, și a scris istorie în anul 1987, când a fost fotografiată dând mâna cu un pacient HIV fără să poarte mănuși. Fotografia a ajutat la răspândirea mesajului conștientizării HIV și a educat percepția publicului asupra bolii. În acea zi, Prințesa a deschis prima unitate din Marea Britanie HIV/SIDA.

Începând cu mijlocul și până la sfârșitul anilor ‘80, Prințesa de Wales a devenit foarte cunoscută pentru susținerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile. Acest lucru reieșea în mod natural din rolul ei de Prințesă de Wales, unde toată lumea se aștepta ca ea să viziteze spitale și să aline suferința celor bolnavi. Dar Prințesa a continuat aceste acțiuni și după ce a renunțat la titlul regal. Diana era o susținătoare a Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Terestre, campanie care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în 1997.

Pe 31 august 1997, în Paris, Diana împreună cu iubitul ei, Dodi Fayed și șoferul acestora Henri Paul au fost implicați într-un accident de mașină. Iubitul și șoferul au fost declarați morți pe loc, iar Diana s-a luptat pentru viața ei până la spital, unde din nefericire a pierdut bătălia și a murit. Diana avea 36 ani.

Vestea decesului tragic a șocat lumea. Inițial s-a crezut că cei trei erau urmăriți agresiv de paparazzi, dar în anul 1999 autoritățile au descoperit că șoferul era sub influența alcoolului și a drogurilor și conducea cu viteză foarte mare. Există mai multe teorii despre cauza accidentului, dar nici una nu este confirmată. Una dintre acestea este că accidentul a fost parte a unei asasinării aranjate de către Casa Regală, dar nu există dovezi în acest sens.

Prințesa Diana s-a luptat cu depresia și bulimia și există zvonuri cum că ar fi încercat să își ia viața de mai multe ori. În ciuda piedicilor întâmpinate, Prințesa a reușit să treacă peste acestea și să își continuie munca filantropică. Pentru aceasta a fost foarte important să facă bine celor ce au avut nevoie, motiv pentru care Prințesa Diana ne va rămâne în inimi pentru totdeauna.

 Autor: Mihaela Veronica Stoica