Revista presei internaţionale – 31 august 2020

Cifrele bilanțului pandemiei de coronavirus continuă să crească fără încetare în lume, SUA, Brazilia și India rămânând țările cele mai afectate, constată presa internațională. Europa înăsprește restricțiile în fața celui de-al doilea val al pandemiei, titrează Euronews. Autoritățile sanitare din Franța avertizează că dinamica epidemiei este exponențială, însă președintele Emmanuel Macron a atenționat cu privire la efectul devastator al unei noi închideri a frontierelor în Europa, notează Euronews. În vreme ce numărul contaminărilor reîncepe să crească în Europa, mii de manifestanți contra măsurilor impuse de guverne în lupta anti-pandemie au fost organizate în weekend în mai multe mari orașe din Europa, în principal la Berlin, Londra și Paris, consemnează Courrier International. Câteva sute de protestatari au strigat, la Paris, „Libertate!”, iar la Londra, demonstranții au cerut să se pună capăt „tiraniei medicale”. Pe pancartele care au umplut Trafalgar Square, se putea citi „Organizaţia Mondială a Fraudei” şi „Măştile sunt botniţe”, reține The Independent. 38.000 de persoane au manifestat contra măștilor la Berlin, titrează Le Soir și detaliază că protestatarii au solicitat sfârșitul tuturor restricțiilor impuse pentru combaterea coronavirusului, înregistrându-se totodată ciocniri cu forțele de ordine germane și arestări.
Continuă în întreaga lume cursa pentru un vaccin împotriva COVID-19. Potrivit comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un interviu pentru La Stampa, primul vaccin ar putea fi disponibil încă din următoarele luni, spre sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2021. UE intenționează să obțină peste 1,5 miliarde de fiole și încurajează statele membre și să se pregătească să poată vaccina un număr cât mai mare de persoane, însă nu toată lumea este de acord cu privire la oportunitatea lansării unei campanii de imunizare în masă împotriva coronavirusului, scrie Il Giornale. În Germania, provoacă vii polemici ipotezele cuprinse în cartea „Corona Fehlalarm” (Corona, alarmă falsă), scrisă de doi medici, Sucharit Bhakdi și Karina Reiss, care consideră că nu am putea reveni la normal nici după descoperirea unui vaccin şi își exprimă scepticismul față de eficacitatea reală a acestuia, explică ziarul italian.
Tensiunile continuă în Belarus, cu a treia dumincă de demonstraţii la care se cere demisia președintelui Alexander Lukașenko, relatează Newsweek. Peste o sută de persoane au fost reţinute la acţiunea de protest de la Minsk, notează Ria Novosti. Totodată, ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a condamnat măsurile luate de autorităţile belaruse împotriva jurnaliştilor care transmit informaţii despre protestele din republică, scrie Tass. „Măsurile represive faţă de jurnalişti nu pot să contribuie la stabilirea unui dialog naţional pentru ieşirea din situaţia creată”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze, citat de Le Figaro. Europa are nevoie de un nou plan pentru Belarus şi pentru Europa de Est, crede fostul premier ucrainean, acum preşedinte al Forumului de Securitate de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, într-un comentariu publicat de Financial Times. UE trebuie să renunţe la iluzia unei resetări cu Rusia, fiind urgent necesară o nouă strategie occidentală comprehensivă pentru acele naţiuni din Europa de Est care nu sunt apărate de apatenenţa la UE şi la NATO, opinează Iaţeniuk, în ziarul britanic. Practic, acest lucru ar însemna să li se dea Belarusului, Georgiei, Moldovei şi Ucrainei semnale clare că aderarea la UE şi la NATO este posibilă, acest lucru fiind în interesul atât al naţiunilor în cauză, cât şi al statelor occidentale, în efortul lor de menţinere a stabilităţii într-o lume nesigură, comentează fostul premier ucrainean în Financial Times.
O demonstrație de solidaritate a aliaților din NATO a avut loc vineri, în cadrul exercițiului Allied Sky, la care cele mai vechi bombardiere active ale SUA au zburat în formație, în toate cele 30 de țări NATO, cu cooperarea a 80 de aeronave din statele aliate, consemnează cotidianul spaniol ABC. Între națiunile NATO programate să participe cu aeronave alături de bombardierele americane din perioada Războiului Rece s-au numărat Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie și SUA, aminteşte Military.com. Misiunea grupului de bombardiere este un alt exemplu al modului în care Alianța susține disponibilitatea, îmbunătățește interoperabilitatea și demonstrează că angajamentele de securitate ale SUA în NATO rămân neclintite, adaugă Military.com. Aceste ocazii reprezintă, de asemenea, o subliniere a faptului că, în ciuda provocărilor în curs prezentate de COVID-19, forțele americane rămân pe deplin pregătite să își execute misiunile în toate domeniile şi, îmbunătățind în continuare relațiile de durată, transmit un mesaj clar potențialilor adversari despre disponibilitatea lor de a face față oricărei provocări globale, se arată într-un comunicat al oficialilor militari americani, citaţi de Military.com.

(Cristina Zaharia)