2020. szeptember 1

Megszavazták a Szenátus új Állanfó Bürójának összetételét
Kedden megkezdődött az idei második rendes parlamenti ülésszak. A szenátorok 95 szavazattal, kettő ellenében megszavazták a Felsőház új Állandó Bürójának összetételét, amely változatlan maradt. Az Állandó Büróban a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) három, mig a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) egy alelnöke van. Titkári szinten a PSD-nek kettő, a PNL-nek és az USR-nek egy-egy titkára, mig kvesztori szinten a PSD-nek kettő, mig a PNL-nek és az RMDSZ-nek egy-egy kvesztora van.  A képviselőház is a keddi plénumon dönt Állandó Bürójának összetételéről. E parlamenti ülésszakon megvitatják a költségvetés kiigazitásának tervét is. A képviselők és a szenátorok napirendjén több törvénytervezet és kormányrendelet megvitatása szerepel a járványhelyzetben az egészségügy, oktatás és társadalomvédelem terén hozandó intézkedésekre vonatkozóan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Az elemi oktatás tanitói ingyen végezhetik el a Covid–19 kimutatására szolgáló tesztet
Szeptember 1-14 között az elemi oktatás tanitói ingyen végezhetik el a Covid–19 kimutatására szolgáló tesztet a MEDLIFE egészségügyi központ több mint 140 egységénél. E kezdeményezés célja a hatóságok által hozott intézkedések kiegészitése az iskolák biztonságának fokozása érdekében. Abban az esetben, ha háromnál több tanitónál mutatják ki a koronavirus-fertőzést ugyanazon intézet, a MEDLIFE keretében elvégezhetik a PCR-tesztet is az esetleges gócpont elszigetelés végett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
A tanügyminiszter pontositása az iskolakezdésről
Az egészségügyi- és a tanügyminiszter kedden közös sajtóértekezletet tartott. Ezen Monica Anisie közölte, hogy szervezési módszereket dolgoztak annak érdekében, hogy  a szeptember 14-én kezdődő új tanévben az órákon részt vevő diákok minél kevesebb társukkal, illetve tanárral érintkezzenek, pontosabban az órarend tantárgyak szerinti tömbösítésével és az órák közti szünetek csúsztatásával próbálják csökkenteni a koronavírus-fertőzés terjedését.A tárcavezető arról is szólt, hogy az oktatási minisztériumnál ingyenesen elérhető információs vonalat (zöld szám) hoztak létre, melynek segitségével válaszolnak a szülők és diákok kérdéseire. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Szeptemer 1-től megnyiltak az éttermek beltéri helyiségei is
Szeptember 1-től megnyilhattak az éttermek beltéri helységei is, de csakis a koronavirus elterjedését megelőző általános intézkedések szigorú tiszteletben tartása mellett, melyek bizonyos feltételekkel is kiegészülnek. Az egyik feltétel szerint az aktív fertőzöttségi ráta 1,5 fő alatt kell, hogy legyen ezer lakosra számitva. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Gănciulescu Rozália, RADOR