2020. szeptember 2

Csökken az idén a média és szórakoztatóipar növekedési aránya

A média és szórakoztatóipar növekedési aránya az idén a 2019-ben elért nyolc százalékról 0,26%-ra csökken a koronavirus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések közepette, muta rá a PWC Global Media and Entertainment Outlook jelentése. A becslések szerint a jövő évtől 2024-ig évente átlag hét szézalékos növekedésre lehet számitani. A jelentés szerint a koronavirus válság a legkevésbé érintette Romániát a közép-kelet-európai piacokhoz viszonyitva. A járvány idején a média tartalmú digitális platformok, internetes reklám és könyvásárálás, illetve az elektrónikus sport voltak azok az ágazatok, melyek helyzete pozitivan alakult. A koronavirus a leginkánbb érintette a filmszinházat, a nyomtatott újságokat és folyóiratokat és egyes rádiócsatornát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

A költségvetést kiigazitó tervezet kiegészitése mellett döntött a parlament vezetősége

A parlament vezetősége szerdán úgy döntött, hogy az állami költségvetés és a társadalombiztositási költségvetés kiigazitásáról szóló tervezetet szeptember 9-ig ki kell egésziteni és a a szakbizottságoknak az ezzel kapcsolatos jelentést szeptember 10-ig kell kidolgozniuk. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Az év első hét hónapjában a szállodák és a panziók csaknem 58%-al kevesebb vendéget fogadtak

Az év első hét hónapjában a szállodák és a panziók csaknem 58%-al kevesebb vendéget fogadtak az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Az Országos Statisztikai Hivatal által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a román és külföldi vendégek általában két és fél napra foglaltak szálláshelyet. A turisták kedvenc helye Konstanca, Brassó, Prahova, Kolozs és Bihar megyék, illetve a főváros volt. Az ország határátkelőinél regisztált, külföldön nyaraló románok száma több mint 52%-al csökkent, ami arra enged következtetni, hogy a románok inkább itthon töltötték vakációjukat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Az Állandó Választási Hatóság tájékoztató videót közölt a választási kampányról

Az Állandó Választási Hatóság tájékoztató videót közölt a szeptember 27-re meghirdetett helyhatósági választások választási kampánya keretében sorra kerülő események jó körülmények közötti lebonyolitásához szükséges közegészségügyi intézkedésekről. A videoklipp két változatban jelenik meg: román és magyar nyelven. A téjékoztató videó bemutatja az egyéni védekezésre vonatkozó intézkedéseket – védőmaszk használata, kézfertőtlenités és az egészségügyi távolság betartása -, és kitér a beltéri és szabadtéri eseményeken részt vevők számának korlátozására is. A téjékoztató videó, mindkét változatban, az Állandó Választási Hatóság portálján található meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság európai finanszirozást igényelt

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság európai finanszirozást igényelt a Prahova-völgyében, az 1-es országúton zajló közúti közlekedés megkönnyitését célzó projektjének gyakorlatba ültetéséhez. A projekt szerint négy közúti átkelőhelyet épitenénk: kettőt Sinaian, egyet Azugan és egyet Predelon, a Barcarozsnyó fele vezető 73-as országút kereszteződésénél. Ezenkivül gyalogos-átkelőhelyeket is terveznek megépiteni: kettőt Comarnicon és egyet-egyet Buşteni-ben és Predealon. A kivitelezhetőségi tanulmány és a műszaki projekt 3.700.000 lejbe kerül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Gănciulescu Rozália – RADOR