Au fost înregistrate cele mai multe decese asociate COVID-19 de până acum în țara noastră

Realizator: Ieri au fost înregistrate cele mai multe decese asociate COVID-19 de până acum în țara noastră – 60. De asemenea, au fost raportaţi cei mai mulți pacienți internați la terapie intensivă – 522. Autoritățile au anunțat 1.053 de cazuri noi, din peste 22.300 de teste efectuate în ultimele 24 de ore. În niciun județ nu s-au mai înregistrat peste 100 de noi îmbolnăviri, dar nici nu sunt județe cu raportare zero. Capitala, unde de obicei se înregistrau cele mai multe cazuri noi, a fost depășită ieri de județul Iași.
Reporter: Nicoleta Stoian: În București au fost raportate ieri 83 de cazuri noi de COVID-19, în județul Iași au fost însă și mai multe, 95. Cel mai important focar este la un spital privat, unde se oferă îngrijiri paleative. Acolo 79 de angajați și persoane aflate în îngrijire s-au îmbolnăvit. În ultimele două săptămâni în județ rata de infectare cu noul coronavirus a crescut accelerat, fiind diagnosticate aproape 1.000 de persoane. Medicii spun că se găsesc tot mai greu soluții pentru internarea pacienților .
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de boli infecțioase din Iași: O premieră total nedorită, astăzi, în sensul că Iașiul este pe locul întâi în ceea ce privește numărul de infectări la nivelul țării. Avem și focare instituționale, e adevărat, dar restul pacienților, categoric trebuie dispensarizați, trebuie evaluați în primul rând. De aici și problema în ceea ce privește numărul de locuri libere pe care le avem disponibile la zona de confirmați, atât la boli infecțioase, dar și la spitalele de suport care ne ajută esențial în evaluarea și tratarea pacienților.
Reporter: Şi Prahova se menține printre județele cu un nivel ridicat al numărului de îmbolnăvirii, ieri fiind raportate 57. De asemenea, acolo se înregistrează cea mai ridicată rată a infectărilor din ultimele 14 zile – 1,26 la mia de locuitori. În acest context, medicii de la Spitalul Județean din Ploiești au semnalat că nu mai fac față afluxului de pacienți la unitatea de primiri urgențe. În urma unor discuții cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și ai Direcției de Sănătate Publică Prahova aceștia au primit asigurări că se caută soluții pentru suplimentarea personalului, dar și pentru ca o parte dintre pacienții confirmați cu noul coronavirus să fie preluați de o altă unitate medicală. Urmează ca și capacitatea de testare a spitalului să crească, în prezent aceasta fiind de o probă pe oră la singurul aparat PCR.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 septembrie)