Ministerele Sănătății și Educației au dat publicității un ordin cu măsurile de siguranță sanitară aplicabile în unitățile de învățământ

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de redeschiderea școlilor, ministerele Sănătății și Educației au dat publicității ieri un ordin comun cu măsurile de siguranță sanitară care se vor aplica în unitățile de învățământ. Fiecare școală va stabili pe 10 septembrie cum vor fi reluate cursurile. Totul depinde de evaluarea pe care o va face Institutul de Sănătate Publică.
Reporter: Nicoleta Turcu – În funcție de evaluarea Institutului Național de Sănătate Publică, școlile pot opta pentru prezența tuturor elevilor în clasă, jumătate în clasă, jumătate online sau toți copii online – după cum a precizat ieri ministrul sănătății, Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru: Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va face public și către instituțiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.981 de unități administrativ-teritoriale. Fiecare din aceste unități va primi evaluarea, în funcție de care se va face deschiderea anului școlar. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta comitetelor pentru situații de urgență județene sau al municipiului București, DSP-urilor și inspectoratelor școlare județene sau al municipiului București scenariul la care s-au hotărât să înceapă acest an școlar.
Reporter: Ministrul a mai precizat că dispare declarația pe proprie răspundere a părintelui. În plus, nu profesorii, ci cadrele medicale vor face triajul elevilor, iar masca de protecție este obligatorie pentru profesori și elevi, nu și pentru copiii de grădiniță mai mici de 5 ani.
La rândul său, ministrul educației, Monica Anisie, a vorbit într-o conferință de presă despre modalitățile de interacțiune cu elevii, părinții și profesorii prin portalul de informare educațiacontinuă.edu.ro și două linii telefonice.
Monica Anisie: Am decis să deschid o linie de Tel Verde la Ministerul Educației, o linie care va fi dedicată răspunsurilor (la întrebările – n.r.) adresate de către părinți și elevi. Iar pentru directorii de unități de învățământ și pentru autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Tel Verde pentru a veni în sprijinul acestora.
Reporter: Ministrul educației a precizat că fiecare cadru didactic trebuie să-și structureze materia în așa fel încât să nu existe niciun decalaj de învățare între elevii.#HUN/ahincu

* Măsurile de protecţie sanitară din ordinul comun

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 septembrie, ora 7:05) – Reporter: Felicia Mocanu – În cazul tuturor ciclurilor de învățământ, intrarea la cursuri se va face eșalonat, pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. De asemenea, traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituției de învățământ, cu păstrarea distanței de un metru între elevi. De asemenea, pe lângă triajul la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs. Începând cu clasele primare, prezența la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotație, la una-două săptămâni.
Rareș Voicu, președintele Consiliului Elevilor, susține că „autoritățile au ales cu bună știință să pună în pericol sănătatea elevilor din România și vom ajunge în situația ca școlile să aibă la dispoziție doar două zile pentru a pregăti începerea noului an școlar”.
Rareș Voicu: Măsurile de siguranţă care trebuie asigurate în şcoli nu au fost clarificate şi materialele de protecţie care trebuie asigurate din nou în şcoală nu au fost livrate către şcoli. Sunt şi şcoli în oraşele mari care nu au săpun şi hârtie igienică la toaletă. Vorbim despre siguranţă, dar nu facem nimic pentru a garanta această siguranţă în şcoală. Sunt atât de multe şcoli care nu pot respecta sau care nu şi-au făcut dotările necesare sau pregătirile necesare pentru a începe anul şcolar în siguranţă.#HUN./rpatulea/cvanatoru