Proteste violente în Bulgaria

A sosit prima zi a sesiunii de toamnă a parlamentului, iar demonstraţiile care durează de luni de zile în Bulgaria au degenerat în conflicte violente. Premierul Boiko Borisov le-a oferit protestatarilor modificarea constituţiei, însă demonstranţii cred că prin această manevră prim-ministrul vrea doar să-şi prelungească puterea.

Mii de protestatari s-au adunat miercuri în faţa parlamentului din Sofia. Demonstraţiile au căpătat accente violente încă de la primele ore ale după amiezii. Au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au reţinut mai mulţi protestatari. Elemente violente s-au amestecat printre protestatarii paşnici. Aceştia au aruncat cu ouă, mere şi gunoaie în poliţişti – transmite agenţia de ştiri Reuters. Potrivit declarației şefului poliţiei din Sofia, aproximativ 20 de poliţişti au fost stropiți cu o substanţă neidentificată încă.

Demonstraţiile durează de două luni în Bulgaria. Aceasta – care a fost programată pentru ziua în care începea sesiunea de toamnă a parlamentului – a fost una dintre cele mai mari manifestaţii de protest și a fost denumită de organizatori Marea Revoltă Naţională. Demonstranţii solicită demisia lui Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Ghesev, dar au protestat şi împotriva preconizatei modificări a constituţiei.

Demonstranţii de săptămâni întregi au ridicat corturi în cele mai aglomerate noduri ale traficului din Sofia şi au ridicat bariere şi în alte oraşe. Câţiva dintre ei au început greva foamei. Borisov a oferit modificarea constituţiei, dar demonstranţii au refuzat demersul spunând că s-au săturat de „constituţia mafiei”. Demonstranţii susţin că statul funcţionează ca o mafie, iar corupţia este peste tot. Aceasta este motivul pentru care Bulgaria a devenit cea mai săracă şi cea mai coruptă ţară din UE. Principalul vinovat pentru această situaţie – susţin protestatarii – este Borisov pentru că tolerează corupţia din partidul său, precum şi procurorul general, care nu intrevine pentru stoparea corupţiei. În opinia demonstranţilor grupurile de crimă organizată a oligarhilor domină justiţia, mass media şi serviciile de securitate ale statului.

Preşedintele Bulgariei Rumen Radev, cel care a câştigat mandatul în culorile partidului socialist de opoziţie, şi despre care presa bulgară spune că ar avea simpatii faţă de Rusia, i-a sprijinit de la început pe demonstranţi. Într-o declaraţie adresată poporului în luna iunie, Radev a afirmat că este nevoie de resetarea proceselor politice din ţară şi condiţia acesteia este demisia guvernului şi a procurorului general. Preşedintele a vorbit despre un model de guvernare oligarhică şi i-a somat pe participanţii la demonstraţii să păstreze caracterul paşnic al protestelor şi să nu se lase provocaţi. În acelaşi timp le-a solicitat forţelor de ordine să evite folosirea violenţei împotriva demonstranţilor. În discursul său prin care a deschis sesiunea de toamnă a parlamentului, Radev a cerut demisia lui Borisov şi a partidului de centru dreapta GERB. Totodată Radev a fost de părere ca parlamentul ar trebui să respingă propunerea lui Borisov de modificare a constituţiei. Preşedintele a considerat că nu lipsa unei noi constituţii, ci lipsa moralităţii guvernării şi corupţia sunt motivele care au scos oamenii pe stradă.

Borisov a promis că va demisiona dacă parlamentul va accepta înfiinţarea unei adunări constituante. Potrivit opiniei analiştilor şansele unei astfel de decizii sunt minime, având în vedere că ar fi nevoie de o majoritate de două treimi pentru adoptarea horărârii, iar GERB nu dispune de această majoritate. Opoziţia parlamentară – la fel ca şi demonstranţii – cred că iniţiativa premierului are singurul scop de a câştiga timp ca să rămână la putere.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni, Partidul lui Borisov, Bulgaria pentru Dezvoltarea Europeană (GERB) a pierdut doar 3 procente de la începutul lunii iulie de când au început protestele. Dacă acum ar avea loc alegerile, GERB ar primi 17,8%, iar partidul Socialist Bulgar 15,7%. Socialiştii au crescut cu 3,5 procente, dar tot nu i-au ajuns pe GERB. Cea mai mare surpriză a sondajului este clasarea foarte bună (10,1%) a unui partid nou, cu numele Există un Astfel de Popor, condus de un popular moderator de televiziune.

Székely Ervin, Rador