2020. szeptember 4.

Csempészett cigarettát kobozott el a Máramaros megyei határrendőrség

A rendőrök 8000 csomag Ukrajnából illegálisan behozott cigarettát fedeztek fel az északi országhatár közelében. A csempészárut – amelyet a határ közelében lévő településeken kívántak értékesíteni – részben drónokkal részben pedig a máramarosi hegyek között, 1930 méteres magasságban hozták át Romániába. A rendőrség jelenleg keresi a tetteseket, akiket csempészet bűncselekményének vádjával kívánnak bíróság elé állítani. (Rador Hírügynökség)

December 6-án lehetnek a parlamenti választások

Ezt Ludovic Orban, miniszterelnök jelentette be ma. A kormányfő szerint jelenleg a kormány kötelessége kijelölni a választások napját, így rendelkezik az Alkotmány és a parlamenti választások törvénye is. Mint ismeretes július végén azon alkotmánybírósági döntésre hivatkozva amelynek értelmében a törvényhozást nem lehet megkerülni a választások kiírásának kérdésében, a parlament elfogadott egy törvényt amelynek értelmében a választások időpontját sarkalatos törvénnyel kell meghatározni. Az alaptörvény szerint a sorra kerülő parlamenti választásokat a december 6-ika és március 15-e közötti időszakban lehet lebonyolítani. Ezt a jogszabályt azonban az államfő nem hirdette ki, hanem alkotmányossági óvást nyújtott be ellene, amelynek tárgyalását szeptember 15-re tűzte ki a taláros testület. (Rador Hírügynökség)

Európai Uniós pénz érkezik Romániába

Az Európai Bizottság tegnapi bejelentése értelmében két támogatási alapból, összesen 47,7 millió euró értékben részesül Románia. Az egyiket a sertés- a másikat a baromfi tenyésztők kaphatják meg, tekintettel arra, hogy ezt az ágazatot is sújtotta a koronavírus járvány. A sertéstenyésztők 25, a baromfitenyésztők 22,7 millió eurós támogatásban részesülhetnek. A támogatásokat mintegy 1000 vállalkozás között, objektív szempontok figyelembevételével fogják elosztani.
A brüsszeli végrehajtó testület ugyancsak tegnap döntött arról is, hogy Románia 1,5 milliárdos támogatást kap a kohéziós alapból. Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Mihaela Mihai beszámolt, ennek a pénznek a legnagyobb részét, 875,5 millió eurót a Kárpátokat átszelő Nagyszeben – Piteşti autópálya megépítésére fogják fordítani. A kohéziós alap és a reformügyi európai biztos Elisa Ferreira elmondta, hogy ez a sztráda megoldja a hazai közlekedés egyik legnagyobb gondját, mert csökkenti az áru- és a személyforgalom költségeit, biztonságosabbá teszi az utazást. Ugyanakkor ez az autópálya közvetlen összeköttetést tesz lehetővé a Rajnától a Duna torkolatáig és Konstancáig.
További 578 millió euróból javítani fogják az ország reakcióképességét különböző természeti katasztrófák, árvizek, földrengések, nukleáris balesetek esetén. A pénzből különböző felszereléseket, védőeszközöket vásárolnak, illetve szakképzésre fordítják. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik Bukarestben a „Fekete-tenger és a Balkán” elnevezésű konferencia

Az eseményt a New Strategy Center egyesület szervezi a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával. A kétnapos konferencián elemezni fogják mindazon kockázati tényezőket amelyek a regionális biztonságot fenyegetik a Balkánon és a Fekete-tenger környékén, különös tekintettel a koronavírus világjárványra. Az eseményre várják Lodovic Orban miniszterelnököt és a kormány több tagját is, illetve a tudományos élet jelentős képviselőit. (Radio România Actualităţi)

Ma adják át a Bors – Bihar autópálya-szakaszt

A mindössze öt és fél kilométeres sztrádaszakasz kapcsolódik a magyarországi Berettyóújfalu – Nagykereki autópálya-szakaszhoz. A sztrádának közvetlen összeköttetése van a Bors – 2 határátkelőhellyel, amelyiknek irányonként tíz sávja biztosítja a zökkenőmentes átkelést. (Rador Hírügynökség)
Székely Ervin, Rador