Încep procedurile în urmă cărora se va decide forma sub care vor reîncepe școlile lunea viitoare

Realizator: Astăzi încep procedurile în urmă cărora se va decide forma sub care vor reîncepe școlile lunea viitoare. Autoritățile medicale urmează să facă evaluări epidemiologice, în funcție de care se va urma unul din cele trei scenarii pregătite. Redactorul nostru Ciprian Sasu are detalii:
Reporter: Până în acest moment autoritățile au evitat să se pronunțe în legătură cu modul în care vor începe școlile. La sfârșitul săptămânii trecute premierul Ludovic Orban a evocat posibilitatea ca în perioada 14-30 septembrie cursurile să fie doar online. Ludovic Orban a precizat că aceasta este, însă, doar o variantă de lucru.
În acest sfârșit de săptămână ministrul educației, Monica Anisie, a explicat procedurile în funcție de care se va decide forma sub care vor începe școlile.
Monica Anisie: În data de 7 septembrie, direcțiile de sănătate publică analizează situația epidemiologică, transmit către unitățile de învățământ această situație și, în funcție de situația epidemiologică, dar și de specificul școlii, consiliile de administrație din fiecare unitate de învățământ fac o propunere către Inspectoratul Școlar.
Reporter: Cele trei scenarii la care se va apela în funcție de situația epidemiologică sunt notate pe culori: roșu galben și verde. Verde este varianta cea mai optimistă, în care mai puțin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19 în ultimele 14 zile, iar elevii vor putea merge la școală. Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între una și trei persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile; în acest caz prioritate să meargă la școală vor avea preșcolarii, elevii din clasele zero-patru, dar și elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge și la școală prin rotație. Scenariul roșu este cel de avarie, cu mai mult de trei infectați la mia de locuitori. În acest caz școala se închide de toți, iar orel se vor face online.#HUN/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 septembrie)