”Satul unde toate clădirile patrimoniale sunt lăsate în paragină”

Viața privată de semnal, uneori de curent electric, dar cel mai important clădiri patrimoniale lăsate în paragină, acceptată de sătenii din Rași. Sătenii sunt conștienți că nu au un viitor aici, însă aleg să rămână pentru că au copilărit în acest sat.

Rași este un sat din comuna Sălcioara, județul Ialomița, Muntenia. În urmă cu mulți ani, satul Rași era comună. Din această comună făceau parte satele Rași Vechi, Rași Noi și Sălcioara. Satul Rași Vechi se poziționa lângă râul Ialomița, din cauza creșterii râului, aceștia au ales să se mute în Rași Noi pentru a fi în siguranță. Astfel satul Sălcioara a devenit comună , în schimbul satului Rași.

După o oră de mers cu mașina, ajungi în satul Rași, sat necunoscut. Un sat pe care îl poți parcurge cu mașina în 5 minute, iar pe jos în 15 minute. Un sat care acum mai bine de 15 ani arăta minunat, unde cele mai importante clădiri nu se aflau în paragină.

Imediat, după căderea comunismului, au început să se fie în lăsate în paragină. Printre ele se numără Căminul Cultural, două școli, o biserică, dar și Cooperativa Agricolă de Producție (C.A.P.). Toate aceste construcții ruinate se află în centrul satului.

Cândva Căminul Cultural, o clădire unde aveau loc spectacole, nunți, uneori lua locul cinematografului a ajuns acum adăpost pentru porumbei. A fost construită între anii 1964-1965. Ocupați să se lupte între ei, autoritățile nu s-au mai ocupat de această construcție.

Școala un loc unde acumulezi cunoștințe, locul în care relaționezi cu alți colegi, cea mai frumoasă încăpere, asta ar trebui să însemne școala pentru orice copil. Însă, atunci când vine vorba de școlile din satul Rași, observi două școli dărăpănate care și-au pierdut farmecul.

Biserica, o altă clădire ruinată. Începută construcția în anul 1947, dar neterminată. Aceasta ar fi trebuit să fie cea de-a doua biserică a satului, însă nefiind terminată cetățenii nu s-au putut bucura niciodată de aceasta.

Ultima, dar nu cea din urmă clădire este Cooperativa Agricolă Productivă (C.A.P.) care a luat ființă în anul 1960 și care se ocupa cu pământul sătenilor. Imediat după desființarea Cooperativei Agricole Productivă, clădirea a rămas în paragină.

Cele cinci clădiri monumentale care amintesc de imaginea fermecătoare a satului Rași, au dispărut într-un timp foarte scurt, din cauza nepăsării.

În întreaga țară există sute de clădiri abandonate care ar putea fi reconstruite, dacă autoritățile s-ar implica.