Acte normative adoptate de Camera Deputaţilor

Realizator: Activitățile didactice care impun prezența fizică a preșcolarilor, elevilor și studenților vor putea fi suspendate pe durata stării de alertă la propunerea conducerii fiecărei unități de învățământ, cu avizul, după ca,z al Inspectoratului Școlar Județean, al Direcțiile Județene de Sănătate Publică și cu aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi modificările legii care prevede combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Ce alte proiecte au mai fost adoptate astăzi de deputați aflăm de la Cătălin Purcaru.
Reporter: Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă din cauza extracției cărbunelui, pulberilor metalici și a emisiilor de amoniac și derivate, dar și pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor zone, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Documentul prevede o serie de zone cu localități poluate, între care: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta Turnu-Severin, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, Zlatna, precum și 18 localități din județul Hunedoara.
Totodată, deputații au adoptat și o inițiativă legislativă potrivit căreia angajatorii au obligația de a organiza activitatea de resurse umane și de salarizare numai cu persoane care dețin competențe în administrarea de personal. Actul normativ mai prevede că în situația externalizării activității de resurse umane serviciile externe specializate trebuie să fie coordonate de către un expert în legislația muncii. În cazul conflictelor individuale de muncă, precum și pentru negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă sau cu prilejul unei cercetări disciplinare salariatul va putea fi asistat de către un expert în legislația muncii. Camera Deputaților este for decizional în aceste cazuri, proiectele legislative urmând să fie transmise președintelui României pentru promulgare./ahincu/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (8 septembrie)