2020. szeptember 9

Ludovic Orban miniszterelnök ma fogadja az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) vezetőit a Victoria Palotában

A találkozót az érdekvédelmi szervezet kezdeményezte, a kormány pedig bejelentette, hogy a megbeszéléseken részt vesznek a munkaügyi, közlekedésügyi és gazdasági tárcák vezetői is. A tárgyalások napirendjén szerepelnek az egészségbiztosítással, munkaerőpiaccal, mezőgazdasággal és a közberuházásokkal kapcsolatos kérdések – tájékoztatta a sajtót az Országos Szakszervezeti Tömb. (Rador Hírügynökség)

Mától új szabályozásokat vezetnek be az Otopeni-i „Henri Coandă” Nemzetközi Repülőtéren

Amint arról Cristina Dumitrescu, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, mától az utasok közvetlenül beléphetnek a repülőtér távozási oldalára anélkül, hogy előbb a terminál előtti sátoron keresztülmennének. Ugyancsak mától megengedett a személygépkocsik, taxik és a fővárosi tömegközlekedés autóbuszai számára az, hogy megálljanak a távozási terminál előtt, azért, hogy az utasok és kísérőik kiszálljanak.

Egyidejűleg megnyitják a repülőtér területén található azon vendéglőket és kávézókat is, amelyek eddig zárva voltak. Szeptember 11-től kezdődően lebontják a terminál előtti sátrakat és megnyitják a repülőtéri parkolókat is.

Ugyanakkor a repülőtér egész területén továbbra is kötelező lesz a szájmaszk használata, a hőmérőzés és a másfél méteres biztonsági távolság betartása. (Radio România Actualităţi)

A távmunkában dolgozók után járó pénzügyi támogatás folyósítását meghosszabbították a készenléti időszakra is

Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet tegnap fogadta el a Szenátus különböző módosításokkal együtt. A jogszabály értelmében minden egyes távmunkában dolgozó alkalmazott után 2500 lejt kapnak a munkaadók azért, hogy beszerezzék a távmunkához szükséges műszaki eszközöket. A vállalkozók az igénylés sorrendjében fogják megkapni a pénzt ez év december 31-ig azon alkalmazottak után, akik legalább 15 napig távmunkában dolgoztak. A jogszabályt átküldték a Képviselőházba, amelyik a végleges döntés meghozatalára illetékes. (Rador Hírügynökség)

Nehézségekkel küszködnek a háztartások

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) mai jelentése szerint a háztartások több mint egyharmada, 34,1%-a számára okoz gondot, vagy nagyon nagy gondot a megélhetési költségek fedezése. Ha ehhez hozzászámítjuk azokat is, akik úgy nyilatkoztak, hogy valamelyes gondot jelent számukra napi költségek fedezése, akkor a fenti szám 77%-ra emelkedik. Az INS kutatása szerint a háztartások mindössze egy ötöde számára nem okoz semmilyen, vagy csak nagyon kicsi gondot a beszerzés és a számlák fizetése. A háztartásokban élők több mint a fele véli úgy, hogy a folyó költségek fedezésére havi 3000 lejre lenne szükség. Növekvő tendenciát mutat azoknak a száma, akik úgy vélik, hogy egyre több pénzre van szükségük ahhoz, hogy fedezzék költségeiket. (Rador Hírügynökség)

Egy új törvénytervezet további kedvezményeket biztosítana a külföldön szavazó román állampolgároknak

A Szenátushoz tegnap benyújtott jogszabály-tervezet értelmében a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok nemcsak a lakóhelyük szerint illetékes szavazókörzetekben adhatnák le voksaikat – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alina Stănuţă, riporter. Az eddigi szabályozás szerint abban az esetben hosszabbítható meg a szavazás időpontja 21.00 óra után, ha a szavazóhelyiségben már bennlévő választási joggal rendelkező személyek még nem adták le voksaikat. A mostani törvénytervezet értelmében 23 óra 59 percig minden szavazati joggal bíró román állampolgár, aki a szavazókörzetek előtt várakozik leadhatja szavazatát. Ugyanakkor pót-listán szavazhatnak azok a külföldön élő román állampolgárok, akik külföldi lakhelyüket megváltoztatták és egy másik szavazókörzetben szeretnék leadni voksaikat.

A törvénytervezetet valamennyi parlamenti párt frakcióvezetője támogatja. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR