AstraZeneca, producătorul vaccinului împotriva COVID-19, a anunţat că a suspendat testele după apariţia unei reacţii adverse la un pacient

În timp ce numărul deceselor provocate de noul coronavirus se apropie de 900.000 în lume, AstraZeneca, producătorul vaccinului dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, a anunțat că a suspendat testele din cauza unei boli inexplicabile.

Cum au reacționat celelalte companii care lucrează la realizarea unui vaccin împotriva COVID-19 aflăm de la Constanța Comănici.

Reporter: Constanţa Comănici – „Posibilă reacție adversă serioasă”, așa au precizat reprezentanții AstraZeneca. Ei au explicat că un pacient căruia i-a fost administrat serul realizat de cercetători de la Oxford a avut probleme de sănătate chiar în faza finală. Oamenii de știință nu dau însă detalii despre natura bolii participantului la test, dar apreciază că acesta se va vindeca.

Jurnaliști de la New York Times, care citează o persoană implicată în realizarea serului de imunizare, afirmă că pacientul a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și adesea este provocat de infecții virale. Nu este clar dacă boala are legătură cu vaccinul împotriva COVID-19, dar un comitet independent va evalua situația. Testarea vaccinului se desfășoară în diferite stadii în Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia, Africa de Sud și India şi ar fi trebui să ajungă și în Japonia și Rusia.

Acțiunile AstraZeneca au căzut cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat pe burse. Informațiile vin în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 28 de milioane pe glob, iar autoritățile medicale vorbesc de al doilea val pandemiei în numeroase țări./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie