2020. szeptember 11

A marosnémeti hőerőmű öt munkása éhségsztrájkba kezdett

A vajdahunydi energetikai komplexumhoz tartozó marosnémeti hőerőmű öt munkása pénteken éhségsztrájkba lépett. A hétfőn megkezdett tiltakozás folytatódik, mivel az alkalmazottak nem kaptak semmilyen választ a vállalat jövőjére vonatkozóan. Ezzel kapcsolatos észrevételét a két marosnémeti szakszervezet megküldi az Elnöki Hivatalhoz, amelyben a hőerőmű helyzetének megvitatását kérik az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsában. Az öt munkás azt remélte, hogy az éhségsztrájkkal felhivják a hatóságok figyelmét a hőerőmű helyzetére, melynek működését öt nappal ezelőtt állitották le, de a hatóságok mostanig nem tanusitottak dialóguskészséget.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Több település pedagógusa a távoktatás mellett döntött

Több településen számos pedagógus nem tarthatja meg az órákat a tantermekben, mivel krónikus betegségekben szenvednek, mig mások esetében pozitiv lett a koronavirus tesztjük. Ebben a helyzetben az iskolák vezetősége alternativ megoldást keres, például lehet szó egy olyan megoldásról, hogy az illető pedagógusok távoktatás formájában tartják az órákat, illetve ideiglenesen helyettesitik őket kollégáik. A helyzet hasonló Maros megyében is, ahol 51 tanár döntött a teleiskola mellett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Romániában meghaladta a 100 ezret az eddig azonosított fertőzöttek száma

Romániában újabb 1391 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel pénteken meghaladta a 100 ezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. A pénteki növekedés 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki adatai szerint az utóbbi napon újabb 35 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel a járány áldozatainak száma elérte a 3100-at, miközben 7125 beteget korházban kezelnek, melyek közül 478 intenzív osztályon van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Tanügy: 43 település több mint 100 iskolájában távoktattással indul az új tanév

A helyi hatóságok döntése értelmében piros forgatókönyv szerint, azaz távoktatás formájában kezdődik az új tanáv 43 település több mint 100 iskolájában. A tanügyminisztériumnál csütörtök délutánig összpontositott jelentések alapján országos viszonylatban 6.100 iskola a zöld, mig 2.700 a sárga forgatókönyvet alkalmazza. Bukarestben a tanórákat 24 iskolában kimondottan digitális formában tartják, ezek közül öt iskolában a járvány miatt, mig 19 esetében amiatt, hogy javitják vagy újraépitik az iskolépületeket. A többi bukaresti iskolák a hibrid oktatási rendszert választották, azaz a hagyományos és online oktatás összefonódását jelentő sárga forgatókönyvet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Sorin Grindeanu szocialista alelnök azzal vádolja a kormányt, hogy nem támogatta a gazdálkodókat

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke azzal vádolja a Ludovic Orban vezette kormányt, hogy nem támogatta a gazdálkodókat, noha a segiséget hónapokkal ezelőtt megigérte. „Érthetetlen, hogy a kormány járvány-helyzetben nem intézkedik a lakosság élelmiszer-biztonságának szavatolásáért.Valamennyi uniós tagállam támogatja a mezőgazdaságot, de nálunk Oros miniszter a fesztiválokkal van elfoglalva”, mondotta Grindeanu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)
Gănciulescu Rozália