MAE le recomandă românilor stabiliţi în străinătate să opteze pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie

Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă cetăţenilor români stabiliți în străinătate să se înregistreze pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Într-un răspuns la solicitarea Radio România Actualități, Ministerul de Externe argumentează că românii ar putea avea dificultăți în exercitarea dreptului de vot la secție dacă autoritățile altor state vor impune restricții din cauza pandemiei de COVID-19.

Reporter: Carmen Gavrilă – Misiunile României în străinătate au primit instrucțiuni să contacteze autoritățile străine competente din țările de reședință ca să identifice posibilitățile reale și concrete de organizare de secții de votare pe teritoriul acestor state la alegerile parlamentare.

Acest proces de evaluare este în derulare, dar Ministerul de Externe atrage atenția că elementul principal pe care se bazează decizia autorităților din statele de reședință și de care va trebui ținut cont în contextul actual, îl reprezintă evoluția pandemiei de COVID-19 în statele respective.

Până acum, conform informațiilor primite de la misiunile diplomatice, cele mai multe state permit organizarea de secții de votare cu respectarea unor măsuri stricte: purtarea măștilor de protecție de către participanții la procesul electoral, adică alegători și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanței fizice sau instalarea unor panouri de protecție, amplasarea în secții a recipientelor cu dezinfectant și dezinfectarea periodică a suprafețelor.

Însă ministerul precizează că, din păcate, nimeni nu poate la acest moment să ofere previziuni clare despre cum va evolua pandemia și ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare și obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse țări, recomandarea pe care Ministerul de Externe o adresează românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondență./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 septembrie