În Franţa, autorităţile au adoptat noi măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului

Realizator: Spania a înregistrat un record de cazuri zilnice de la începutul pandemiei de coronavirus, cu peste 12.000 de contaminării raportate în 24 de ore. Spania este, de altfel, primul stat vest-european care a depășit jumătate de milion de cazuri în această săptămână.
La şase luni de la declararea oficială a pandemiei numeroase țări se confruntă cu înrăutățirea situației epidemiologice. Este și cazul Franței, care de o vreme se apropie în fiecare zi de 10.000 de cazuri, iar guvernul a anunțat ieri măsuri, excluzând totuși ideea reizolării generalizate.
Reporter: Daniela Coman: Premierul Jean Castex a anunțat că 42 din cele 96 de departamente ale țării sunt clasate roșii, unde virusul circulă activ cu situații preocupate la Marsilia și Bordeaux. Premierul le-a dat mână liberă prefecților să ia măsuri adaptate în funcție de gravitatea situației privind obligativitatea măștii, interzicerea sau limitarea adunărilor și evenimentelor publice, restrângerea programului restaurantelor fără să mai aștepte indicații de la Paris. El a cerut din nou ca populația să respecte regulile:
Jean Castex: Fac astăzi un apel solemn la simţul de responsabilitate al fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu vom reuși să oprimim această revenire a epidemiei decât dacă suntem toți vigilenţi și solidari. Pentru câteva luni încă trebuie să dăm dovadă de un civism exigent. Ziua de mâine depinde de fiecare dintre noi.
Reporter: Consiliul de Apărare a decis reducerea perioadei de izolare la domiciliu pentru cei depistați pozitiv de la 14 zile cât este în prezent la șapte zile, întrucât s-a constatat că în primele cinci zile după apariția simptomelor cei infectați sunt foarte contagioși, iar ulterior contagiozitatea scade semnificativ. De asemenea, va fi reorganizată testarea, având prioritate cei care prezintă simptome, cazurile contact, personalul medical și cel din căminele pentru vârstnici, întrucât testele sunt gratuite sunt destui care abuzează și cer să fie testați foarte des, aglomerând laboratoarele. Nivelul de testare în Franța a depășit un milion de teste pe săptămână, iar obiectivul următor este de 1,5 milioane.#HUN/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 septembrie)