AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

 

Recent am relatat despre ce s-a întâmplat la portalul cu cea mai mare audienţă din Ungaria, Index, care în urma unor intervenţii – de care nu au fost străine persoane apropiate guvernului maghiar – şi-a pierdut independenţa. Proprietarul Index este grupul Indamedia, în cadrul căruia, la sfârşitul lunii martie un domn, pe numele său Vaszily Miklós a obţinut o participare de 50%. Vaszily lucrase de mult timp împreună cu prietenul premierului Orbán Viktor, omul de afaceri Mészáros Lőrinc, cel care în timpul guvernării Fidesz a devenit din instalator – cel mai bogat om din Ungaria. După această tranzacţie, colectivul de redacţie a tras mai multe semnale de alarmă, avertizând că independenţa editorială a Index-ului este în pericol. La data de 22 iulie redactorul şef, Dull Szabolcs a fost schimbat din funcţie, iar în ziua următoare şi-a dat demisia directorul general al publicaţiei, Pusztay András, declarând că nu este de acord cu ce se întâmplă în consiliul director al portalului. Colectivul de redacţie a solicitat ca fostul redactor şef, Dull Szabolcs să fie reangajat. După refuzul reprezentantului grupului Indamedia, peste 60 de angajaţi şi-au înaintat demisia (practic întreaga redacţie), iar vineri mii de oameni au protestat în Budapesta pentru libertatea presei.

Chiar de pe parcursul protestelor s-a lansat ideea ca ziariştii care au părăsit Index să lanseze un nou portal, în cadrul căruia independenţa editorială să nu mai poată fi afectată. În urmă cu câteva zile în presa maghiară şi pe reţelele de socializare a apărut anunţul ziariştilor demisionari că în curând noul portal care va purta numele de Telex va începe să funcţioneze din subscripţie publică şi solicitau sprijinul cetăţenilor care doresc să consolideze presa independentă.

Redactorul şef al noii publicaţii, a subliniat pentru Rador că ceea ce fac este o experienţă fără precedent în Ungaria. În cele de mai jos redăm interviul dat în exclusivitate de Munk Veronika agenţiei noastre.

Rep.: De ce aţi demisionat de la Index?

Munk Veronika: Pentru că am simţit că nu mai putem să lucrăm în continuare liberi şi în conformitate cu principiile noastre jurnalistice, pe care le-am declarat de mai multe ori. Redacţia noastră (care cu toate defectele ei a fost un produs media de succes, având cele mai multe accesări din Ungaria) a fost supusă unor presiuni, care nu au mai permis o muncă independentă. Am luptat până în ultima clipă pentru Index, şi când nu s-a mai putut, atunci ne-am achitat corect de sarcinile noastre la fostul loc de muncă.

Rep.: Cum s-a născut ideea creării unui nou portal? V-aţi gândit mai demult – înainte de plecarea de la Index – la lansarea unui nou portal?

Munk Veronika: Nu. Colegilor mei şi mie ne-a plăcut să lucrăm la Index şi am fi dorit să facem jurnalism mult timp acolo în mod liber şi independent. Eu de exemplu am petrecut 18 ani la această publicaţie, am început ca stagiară şi am ajuns redactor şef adjunct. Nu am dorit deloc să lucrez altundeva. Însă demiterea lui Dull Szabolcs a fost acea linie roşie, după care eu şi ceilalţi colegi din redacţie am ajuns la concluzia că este imposibil să ne mai continuăm munca, aşa că aproape întreaga echipă şi-a dat demisia. Mai mulţi au început să răspândească informaţia cum că de luni de zile am fi început construcţia unei noi publicaţii, dar acest lucru nu este adevărat. Telex este o creaţie nouă, care se construieşte în faţa cititorilor.

Rep.: Ziariştii care au plecat de la Index, toţi vor avea loc la Telex?

Munk Veronika: Telex va începe să funcţioneze cu o echipă de 50-60 de oameni. Scopul nostru este să avem o redacţie mare pentru a putea informa publicul despre toate ştirile importante. Indiferent dacă evenimentul se petrece în zorii zilei, în timpul sărbătorilor de Crăciun sau noaptea, informaţia trebuie să ajungă imediat la cititori.

Sunt câţiva dintre foştii colegi care au început să lucreze la alte publicaţii, dar eu aş dori ca după un timp să putem să lucrăm din nou toţi împreună.

Rep.: De ce fonduri ar fi nevoie pentru ca Telex să funcţioneze aşa cum v-aţi dori?

Munk Veronika: Susţinerea celui mai important portal de ştiri în limba maghiară costă lunar de câteva zeci de milioane de forinţi (10 milioane de forinţi reprezintă aproximativ 129.000 de lei n. r.). Nu este adevărat că funcţionarea portalului ( Index n. r.) ar fi fost risipitoare, doar în anul 2020 am redus de două ori cheltuielile, înainte ca Dull Szabolcs să fie dat afară. Un portal nou, care dorim să aibă un impact şi mai mare, presupune investiţie uriaşă, iar la început  sunt necesari mulţi bani pentru achiziţia echipamentelor (calculatoare, camere de luat vederi, aparate foto, software-uri). Nu vom face cheltuieli luxuriante, ci doar pentru dotarea unei redacţii, pentru dezvoltarea paginilor web, echipamente indispensabile realizării materialelor de presă şi pentru salariile jurnaliştilor. Ziariştii care au plecat de la Index şi-au asumat un risc existenţial, au facut un salt în neant pentru ca valorile create de ei să nu se piardă.

Rep.: Care a fost reacţia cititorilor la solicitarea de a sprijini financiar crearea portalului?

Munk Veronika: De o săptămână am lansat campania de strângere de fonduri şi până acum 30 de mii de oameni au făcut donaţii ca ziarul să poată să pornească. Pe această bază este sigur că putem să pornim cu 50-60 de persoane.

Rep.: Ce sumă s-a adunat până în prezent?

Munk Veronika: Un ziar mare şi puternic nu se mai poate lansa decât cu sprijinul cititorilor. Ceea ce facem noi este o experienţă unică în Ungaria. La aceste dimensiuni nimeni nu a mai încercat aşa ceva, iar succesul depinde de cititorii noştrii. Noi credem în acest proiect şi înseamnă pentru noi mai mult decât orice faptul că şi cititorii au încredere în noi.

Reacţiile pe care le-am primit în ultimele zile, ne-au întărit în crezul nostru, că este nevoie de munca, de pregătirea noastră profesională, este nevoie de articolele, de videoclipurile noastre. Datorită susţinerii financiare venite de la cititori, în câteva săptămâni Telex va începe să funcţioneze. Ne vom gospodări cu resursele noastre foarte chibzuit, vom fi economi, astfel că pentru câteva luni avem asigurată suma necesară pentru funcţionarea noastră din fondurile primite de la cititori. Despre modul în care am folosit donaţiile vom da informaţii în mod regulat şi detaliat.

Rep.: Pentru ce dată aţi planificat apariţia portalului?

Munk Veronika: Într-o săptămână sau două vom porni portalul, deocamdată în mod de testare. Abia aşteptăm.

Székely Ervin, Rador