2020. szeptember 14

A kormány ma negyedszer is meghosszabbítja a készenléti állapotot

Az e tárgyban összehívott rendkívüli kormányülésre ma délben kerül sor, azt követően, hogy a Sürgősségi Helyzetek Országos Tanácsa megvitatja, milyen újabb intézkedéseket javasol a rendkívüli helyzet idejére. Az elfogadásra kerülő kormányhatározat tartalmazni fogja azokat az egészségügyi óvintézkedéseket, amelyeket a szeptember 27-i helyhatósági választásokon be kell tartani. Ludovic Orban miniszterelnök ez utóbbi kérdéssel kapcsolatban nemrég úgy nyilatkozott, hogy számításba veszik olyan szavazó-helységek kijelölését, amelyek tágasabbak és megpróbálnak olyan várótermeket kialakítani, ahol a fizikai távolságtartás követelményeit be lehet tartani. A kormány ugyanakkor mérlegeli annak lehetőségét, hogy bizonyos eddig érvényben lévő korlátozásokat feloldjon. (Rador Hírügynökség)

Még a héten átadhatják a fővárosi metró 5-ös vonalát

Ezt a határidőt Ludovic Orban kormányfő is megerősítette. A Metrorex metróvállalat tájékoztatása szerint jelenleg a közlekedésbiztonsági, utastájékoztatási, jegyellenőrzési, ipari televíziós hálózati és kommunikációs rendszereknek a teszt-üzemmódról a normális működésre való átállása folyik. Ugyanakkor a kivitelező ezekben a napokban adja át a pályaőrök és a takarító-személyzet által elfoglalandó helyiségeket. A bukaresti metró ötös vonala 7 km hosszú és a Râul Doamnei megállót köti össze az Eroilor csomóponttal. Az említett szakaszon tíz megállót építettek. (Radio România Actualităţi)

Bírálják a tanügyminisztert

Vasile Dâncu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsának elnöke szerint túl későn, kapkodva és mindenféle stratégia, illetve összhang nélkül kezdődött el a felkészülés az idei tanévnyitóra. Ilyen körülmények között a mai tanévkezdést a bizonytalanság jellemzi, ezért Monica Anisie tanügyminiszternek le kellene mondania. „Mit tehetne? Adja át a helyét másnak, aki jobban érti, hogy mi történik körülötte. Azt hiszem, hogy egy sürgősségi tanácsot kellene összehívni, amelyben helyet kapnának a civil szervezetek, más pártok, szakszervezetek és közösen gondolkodnánk azon, miként húzhatjuk ki az oktatást jelenlegi válságából” – mondta Dâncu.

A Mentsétek meg Romániát (USR) és a Plus nevű pártkoalíció társelnöke, Dacian Cioloş is úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben helyénvaló lenne Monica Anisie miniszter-asszony becsületbeli lemondása, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy az iskolák megnyitása biztonságos körülmények között történik. Ez egyértelműen annak a jele, hogy a tárcavezető kudarcot vallott – véli Dacian Cioloş.

Ugyanakkor Ludovic Orban miniszterelnök szerint ezek a nyilatkozatok a választási kampány részeiként értelmezendőek és nem érdemi kritikát fogalmaznak meg. „A tanévnyitásban nemcsak a Tanügyi Minisztérium érdekelt, hanem az Egészségügyi Minisztérium és a helyhatóságok is. Ezek politikai nyilatkozatok, én pedig nem válaszolok politikai nyilatkozatokra. Minket most az foglalkoztat, hogy minél jobb körülmények között nyissuk meg az iskolai évet” – nyilatkozta Ludovic Orban. (Radio România Actualităţi)

Újrakezdődnek a javítások a Bukarest és a tengerpart közötti autópályán

E héttel kezdődően betonlapokat raknak le a Bukarest és Fundulea közötti szakaszon. A tengerpart irányába vezető sávokon 3, míg a Bukarest felé vezető sávokon 10 km-en folynak majd a munkálatok, amelyeknek idejére a forgalmat irányonként egy sávra korlátozzák, illetve elterelik. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR