Intre 14-16 septembrie 2020 se desfășoară cea de a VIII-a ediție a Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor

În această toamnă, între 14-16 septembrie 2020, se desfășoară cea de a VIII-a ediție
a Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor, eveniment anual organizat de Asociația Jurnaliștilor din Coreea.

Asociația Jurnaliștilor din Coreea a fost înființată în 1964 și de atunci a devenit un forum cu o activitate intensă susținută de cei 10.000 de membrii ai săi din aproape 200 de companii media coreene. Din 2013, această asociație, organizează conferințe mondiale cu participarea a numeroși jurnaliști din întreaga lume, cu scopul de a dezbate problemele societății actuale dar și de a promova realitatea Peninsulei Coreene și în special importanța păcii într-o zonă frământată.

Până acum, conferințele s-au desfășurat pe teritoriul Republicii Coreea, însă, în 2020, din cauza Covid-19, Asociația Jurnaliștilor din Coreea, a trebuit să se re-orienteze. Așa că, într-un timp record, organizatorii au găsit rezolvarea – mediul online! Au răspuns la acest apel aproape 90 de jurnaliști din peste 50 de țări de pe toate continentele. Din Europa, sunt prezenți jurnaliști din Cipru, Germania, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Spania și România.
Astfel, luni 14 septembrie 2020, a avut loc prima zi a acestei ediții speciale. De la Sala de conferințe a Centrului de Presă Coreean din Seul, au fost transmise cele două mesaje de deschidere. Primul a fost rostit de domnul Dong Hoon Kim, președintele Asociației Jurnaliștilor din Coreea, care a subliniat faptul că în decursul celor opt ani conferința a căpătat un statut aparte: ”Pot spune cu mândrie că a devenit unul dintre semnificativele evenimente jurnalistice la nivel global, unde se dezbat diverse subiecte și mai ales se discută despre viitorul jurnalismului”.
Cel de al doilea mesaj a fost transmis de Excelenţa sa, Prim-ministrul Republicii Coreea – Domnul Chung Sye-Kyun: ” În ciuda istoriei sale relativ scurte, de opt ani, Conferința Mondială a Jurnaliștilor, a devenit un exemplu strălucitor de diplomație publică… Ediția din acest an privește spre viitorul jurnalismului prin intermediul celor trei subiecte propuse: fake news, cum răspunde societatea în fața Covid-19 și marcarea celor 70 de ani ai Războiului coreean…Sper ca, evenimentul din acest an, prin înțelepciune și solidaritate, să fie considerat un moment de pregătire pentru era post-Covid-19”.
Subiectul primei zile a Conferinței Mondiale a Jurnaliștilor se axează pe ”Fake news și viitorul jurnalismului” iar, în cea de a doua zi, tema abordată se concentrează pe ”Răspunsurile globale la Covid-19 și metodele de control ale bolilor”.

Sperăm ca și anul acesta, Conferința Mondială a Jurnaliștilor, organizată impecabil în condițiile atât de dificile ale perioadei prin care trecem, să aibă impactul dorit la nivelul jurnalismului internațional.

Octavia Galescu