Legislația referitoare la scrutinul parlamentar din decembrie, modificată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional

Legislația referitoare la scrutinul parlamentar din decembrie a fost modificată astăzi de Camera Deputaților în calitate de for decizional. Românii din diaspora vor putea să voteze la alegerile parlamentare din acest an timp de două zile, iar numărul de susținători necesar candidaturilor se înjumătățește.
Reporter: Cătălin Purcaru – Alegătorii care se află în fața secției de votare sau care așteaptă la rând vor putea vota până cel târziu la ora 23:59 de minute. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să-și exprime opțiunea pe liste electorale suplimentare și la o altă secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, în cazul în care și-au schimbat recent domiciliul. Față de forma adoptată în Senat a apărut o modificare, în sensul că românii din diaspora vor avea posibilitatea de a vota sâmbătă și duminică. Deși, inițial, în Comisia de specialitate amendamentul a fost respins prin vot, liderul USR Cătălin drulă a susținut în plean adoptarea propunerii:
Cătălin Drulă: Mai ales în context de pandemie, pentru a nu se forma cozi, pentru a crește șansele ca autoritățile acelor state să dea aceste aprobări credem că este necesar să avem această perioadă de două zile.
Reporter: Amendamentul a fost susținut la vot şi de PNL și PSD. Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simionis:
Alfred Simonis: Deşi nu e nevoie să avem două zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformați în continuare că ne opunem nu știu căror voturi din diaspora, vom vota amendamentul acesta și vom asigura cele două zile. Dar este o risipă de bani publici, pentru că până la acest moment 1.800 de oameni s-au înscris să voteze la parlamentare.
Reporter: Mai apăre o modificare importantă privind definiția partidelor parlamentare. În forma adoptată de Senat se arăta că partidele politice parlamentare sunt acele partide care la precedentele alegeri generale au reușit să obțină mandate de deputați și senatori. În documentul adoptat de către deputați se completează cu faptul că nu au participat la ultimele alegeri, dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați. Totodată, a fost crescut numărul reprezentanților în secțiile de votare de la şapte la opt. O o altă modificare se referă la numărul de susținători necesar depunerii listelor de candidaturi, care se înjumătățește.
Realizator: Reamintim că alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie. Autoritatea Electorală Permanentă anunță că pentru acest scrutin s-au înscris peste șase mii de români din afara ţării pentru votul prin corespondență și peste 1800 pentru votul la secția de votare./amirea #HUN/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 septembrie)