2020. szeptember 15

Ma jár le az aszály miatti kártérítési igények benyújtásának a határideje

A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy 35.000 gazdát tudnak kárpótolni a szárazság okozta terméskiesés miatt. A búza esetében a kártérítés összege 925 lej hektáronként. A pénz egy részét az állami költségvetésből, másik részét pedig európai alapokból állják. Az Agrostar mezőgazdasági szakszervezet elnöke, Ştefan Nicolae az elmúlt héten találkozott Ludovic Orban miniszterelnökkel. A megbeszéléseket követően a szakszervezeti vezető úgy nyilatkozott, hogy a kártérítés összege a valós kár 30 százalékát sem fedezi. Szeptember 29-ig a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) helyi kirendeltségeihez a világjárvány következményei által sújtott sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztők is benyújthatják kártérítési igényléseiket. (Rador Hírügynökség)

Módosították a parlamenti választások törvényét

A koronavírus-járvány által előidézett helyzetre hivatkozva több szervezési kérdésben módosították a törvényhozók a parlamenti választási törvényt, kevesebb mint három hónappal a december 6-ára kitűzött voksolás előtt. A képviselőház által hétfőn nagy többséggel megszavazott tervezet egyebek mellett lerövidíti a választási előkészületek időtartamát, felére csökkenti a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírások számát, és lehetővé teszi, hogy a 21 órai zárórát követően is leadhassák még voksukat azok, akik sorban állnak a szavazókörök előtt.

A jogszabályba a végső szavazás előtt bevették azt az előírást is, hogy a külföldön élő román állampolgároknak két nap áll majd rendelkezésükre, hogy leadhassák voksukat. A szenátus által múlt héten elfogadott törvénymódosítás már csak az államfő aláírására vár.

A többmilliós romániai diaszpóra a tavalyi európai parlamenti (EP-), illetve elnökválasztáson is három napig szavazhatott, miután korábban botrányt okozott, hogy a voksolás napján hatalmas sorok kígyóztak a külképviseletek előtt, és sokan nem élhettek választójogukkal. Most a járványhelyzetre hivatkozva a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezte a könnyítést amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatott, bár fölösleges költséggel járónak minősítette a javaslatot. (Radio România Actualităţi)

Ma van a Demokrácia Nemzetközi Napja

2008-ban az ENSZ Közgyűlésének a javaslatára nyilvánították szeptember 15-ét a Demokrácia Nemzetközi napjává. A dátum kiválasztásában irányadó volt az, hogy 1997 szeptember 15-én fogadta el az Interparlamentáris Unió a Demokrácia Egyetemes Nyilatkozatát, amely a demokratikus alapelvek betartását minden kormányzás meghatározó elemének minősítette. Ez a nap kettős jelentésű. Egyrészt a demokrácia ünnepe, másrészt pedig jó alkalom arra, hogy felhívja a kormányok és a közvélemény figyelmét a demokrácia egyetemes értékeire. (Radio România Actualităţi)

Meghosszabbították a készenléti állapotot, a miniszterelnök szerint jó körülmények között kezdődött el a tanév

Amint az várható volt, a kormány 30 nappal meghosszabbította a készenléti állapotot és elfogadta a helyhatósági választások alkalmával betartandó egészségügyi szabályozásokat is. Ezek értelmében választási gyűléseket, tüntetéseket csak legfeljebb 100 ember részvételével és a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások betartásával lehet tartani.

Az idei iskolai év megkezdésével kapcsolatban Ludovic Orban azt mondta, hogy a tanintézetek nagy részében ez jó körülmények között zajlott le. A kormányfő szerint a diákoknak szükségük van az iskolára, mert amennyiben megszakad az oktatás folyamata, ez következményekkel jár a tananyag megértésével kapcsolatosan. Orban ugyanakkor kifejezte bizalmát a tanárokban, akiktől azt kérte, hogy partneri együttműködésben dolgozzanak a szülőkkel. A miniszterelnök arra kérte a tanfelügyelőségeket, hogy figyelmesen kövessék a diákok tevékenységét és lépjenek közbe a rendellenességek kiküszöböléséért. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR