Israelul devine prima țară din lume care aplică măsura închiderii totale pentru a doua oară

Începând de vineri, Israelul devine prima țară din lume care aplică măsura închiderii totale pentru a doua oară din cauza numărului foarte mare de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Din același motiv, activitatea școlilor va fi suspendată temporar cu o zi mai devreme decât era prevăzut. Dragoș Ciocârlan transmite din Ierusalim.

Reporter: Marți în Israel au fost testate peste 57.000 de persoane. Aproape una din zece persoane a fost confirmată pozitiv. Numărul total de cazuri noi publicat astăzi pentru ziua precedentă este 5.523. La o populație de nouă milioane de locuitori este un record care confirmă o situație gravă.

În raportul Consiliului pentru Securitate Națională, publicat astăzi, se subliniază că cea mai semnificativă creștere a cazurilor noi este în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, probabil contaminarea a avut loc după începerea anului școlar la 1 septembrie. Investigațiile epidemiologice efectuate la 4.300 de copii și adolescenți arată că doar 2% au contractat virusul în grădinițe și 5% în școli elementare.

Biroul primului ministru a confirmat dimineață că activitatea în școli se suspendă începând de mâine, cu o zi înainte de închiderea la nivel național. Datele publicate de Ministerul Educației din Israel arată că doar o mică parte din toate infectările cu noul coronavirus la copii și adolescenți au apărut în instituțiile de învățământ.

După sărbătoarea Anului Nou evreiesc, care începe vineri, se pare că lunea viitoare toate grădinițele private vor fi deschise. Este o decizie a instituțiilor private de învățământ preșcolar în beneficiul educației copiilor și pentru a permite părinților să își continue activitatea, cu toate că începe o perioadă de trei săptămâni de închidere la nivel național. Uniunea Medicilor de Sănătate Publică a solicitat Knesset-ului să nu aprobe restricția deplasării pe o rază de 500 m de la locuință deoarece această directivă va provoca stres, daune fizice și mentale./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 septembrie