REUTERS: România primește de la SUA rachete Patriot pentru a-și întări apărarea

Armata română a primit joi primul transport de rachete americane sol-aer Raytheon Patriot, parte a unei inițiative de a-și consolida apărarea care a iritat Rusia.

România tocmai a devenit o țară mai sigură prin găzduirea acestor rachete Patriot pe teritoriul ei. Cetățenii români sunt acum mai bine protejați”, a declarat premierul Ludovic Orban la ceremonia de recepție, într-un poligon de la malul Mării Negre.

Rachetele vor face parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană care cuprinde și avioane F-16 proaspăt achiziționate, în contextul în care România își aduce la standardele NATO echipamentele militare depășite și elimină gradual avioanele comuniste depășite MIG.

În valoare de vreo 4 miliarde de dolari, sistemul e un element important al programului de restructurare al membrului UE și NATO, care încearcă să descurajeze orice amenințare din partea Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat repetat că Moscova consideră rachetele americane din Europa de Est o mare amenințare, iar ea va fi nevoită să răspundă prin creșterea capacității de lovire a rachetelor sale.

SUA au cerut ca membrii NATO să-și suplimenteze gradual cheltuielile militare până la 2% din PIB, iar România, un aliat apropiat al SUA, a fost printre primele țări europene care au făcut acest lucru.

România găzduiește și o bază de rachete americane balistice defensive și a contribuit cu trupe combatante în războaiele din Afganistan și Irak.

Armata americană, care afirmă că scutul e menit a proteja statele NATO de orice atacuri cu rachetă iraniene, iar nu a amenința Rusia, a activat componenta românească de 800 de milioane de dolari a scutului în 2016.

Articol de Radu Marinas

https://uk.reuters.com/article/idUKKBN2681K6

Traducere: Andrei Suba

REUTERS (Marea Britanie), 17 septembrie 2020