Vrăjitoarele sunt descrise ca „lucrătoare care explică trecutul și prevăd evenimente viitoare”
DAILYGEEKSHOW (Franța), 20 septembrie 2020 – O glumă? Nu, nu este. În timp ce, în vremurile de demult, vrăjitoarele erau vânate și arse pe rug, iar în cel mai bun caz exilate, astăzi au un statut real și își exercită „profesia” în plină zi, ba chiar cu o anumită mândrie. Cel puțin în România.
Vrei putere, vrei iubire, vrei răzbunare? Mersul la o vrăjitoare în România s-ar putea să rezolve toate aceste probleme. Acolo, așa cum relatează L’Express, există vrăjitori și vrăjitoare, ghicitori și experți în magie neagră care și-au primit darul prin vis sau prin învățătura unui părinte. Unele ghicitoare, precum Mama Omida, se laudă că au fost apropiate de dictatorul Nicolae Ceaușescu și de soția sa Elena, altele se laudă că au avut clienți membri de partid, dar toate susțin că serviciile lor sunt „infailibile”.
Se pare că 4 din 10 români merg la vrăjitoare „în mod regulat sau ocazional”, relatează L’Express. Mai mult, conform acestui cotidian, din ianuarie 2012 acești ”practicanți” se regăsesc în Nomenclatorul Ocupațiilor din România, la secțiunea 516 privind serviciile personale și cu descrierea: „Lucrători care descriu trecutul și prevăd evenimente viitoare”.
Până la urmă, mulți clienți se simt dezamăgiți și înșelați că au pierdut câteva mii, dacă nu chiar milioane de euro pe mâna acestor ”lucrători”.
Dar de ce să le dai acestor vrăjitoare atât de mult credit și mai ales atât de mulți bani? Potrivit lui Vintilă Mihăilescu, directorul Laboratorului de sociologie de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, acest lucru se datorează „sentimentului tot mai mare de nesiguranță legat de criza economică. Chiar și în cercurile bogate, românii se tem de viitor, așa că merg la vrăjitoare pentru a se liniști”.
(Autor: Arielle Lovasoa)
https://dailygeekshow.com/roumanie-sorciere-metier/
Traducerea: Ruxandra Lambru