2020. szeptember 22

Leállt a Marosnémeti Hőerőmű

A Hunyad megyei Déván 5000 tömbházlakásban két hete nincs meleg víz. Ennek oka az, hogy a hőerőmű működéshez elengedhetetlenül szükséges anyagok hiányoznak. A leállás iskolákat és közintézményeket is fenyeget. A gondokat tetézi, hogy hiányzik a téli időszakra szükséges szénmennyiség, s bármilyen ellátási probléma a berendezések meghibásodását eredményezi. A munkavállalók itt már korábban tiltakozó akciókat szerveztek, a hőerőmű leállítását és végkielégítés fizetését követelve.
Amint arról Ilie Pintea, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt, pénteken a szakszervezet vezetői Bukarestben jártak, ahol tárgyaltak az Energiaügyi Minisztérium képviselőivel, de nem találtak megoldást a munkaügyi konfliktus feloldására. A bíróság törvénytelennek minősítette a sztrájkot, de a munkabeszüntetés újrakezdődött azért, mert az alkalmazottak nem kapták meg hat hónapja elmaradt béreiket. (Radio România Actualităţi)

A költségvetés módosításáról szavaz a parlament

Ma 13.00 órára hívták össze a törvényhozás plenáris ülését. A napirenden szerepel a költségvetés módosításának törvénytervezete. A jogszabály jelenlegi változata lényegesen eltér a kormány által előterjesztettől, ugyanis a pénzügyi szakbizottság együttes ülésén elfogadták a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító indítványait, amelyek jelentősen megnövelték a költségvetés kiadási oldalát. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői úgy vélik, hogy ezeket az újabb kiadásokat a nemzetgazdaság már nem tudja fedezni.
Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Alina Stănuţă beszámolt a módosítások között szerepel a nyugdíjpont értékének 40%-os emelése, szemben a kormány által tervezett 12%-os növelésével. Ugyancsak a szociáldemokraták javaslatára emelték a tanárok fizetését is és 1,5 milliárd lej támogatást juttattak a helyhatóságoknak. A baloldali párt érvelése szerint a többletköltségeket a kormány egyrészt a később meghozandó intézkedései, másrészt pedig a kintlévőségei behajtása révén fedezheti. Ezzel szemben Ludovic Orban miniszterelnök úgy véli, hogy a pénzügyi és költségvetési szakbizottságok együttes ülésén meghozott módosítások Románia érdekeit sértik. Véleménye szerint a bizottság jelentését a parlament plénuma vissza fogja utasítani. A kormányfő hozzátette, hogy a módosító javaslatok elfogadása a belső nemzeti össztermék 6,3%-val egyenlő összeggel növelné meg a kiadásokat és a liberálisok minden rendelkezésükre álló alkotmányos eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy a szóban forgó módosítások ne lépjenek érvénybe. Tegnap a Szenátus elfogadott egy másik jogszabályt is, amelynek szintén van költségvetési vonatkozása és számítások szerint további fél milliárd lejes havi költséget feltételez. A törvénytervezet értelmében a koronavírus-fertőzötteket kezelő egészségügyi személyzet mintájára a tanszemélyzet is bérpótlékot kapna a sürgősségi és a készenléti állapot időtartamára. A jogszabály tervezetét elküldték a Képviselőháznak, amelyik a kérdésben a végső döntés meghozatalára illetékes. (Radio România Actualităţi)

Felfüggesztheti tevékenységét a Giurgiu-i Vám

A bulgáriai hatóságok arról tájékoztatták az érdekelteket, hogy ma 16.00 óráig tüntetések várhatók többek között annál a Ruszeben található körforgalomnál is, amelyik az egyetlen olyan út, amelyen át a Romániából érkező járművek az ország belsejébe mehetnek. Ilyen körülmények között nagyobb várakozási időre lehet számítani, de az is előfordulhat, hogy teljesen szünetel a határátkelés a román – bolgár határon. A területi határrendőrség tájékoztatása szerint folyamatos kapcsolatban állnak a bulgáriai hatóságokkal és megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a határátkelés minél folyamatosabb legyen. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador