O ședință comună a parlamentului este programată pentru a dezbate și vota proiectul de rectificare bugetară

O ședință comună a parlamentului este programată după ora 13:00 pentru a dezbate și vota proiectul de rectificare bugetară; diferă substanțial de varianta trimisă de guvern după ce în comisii PSD a trecut amendamente cu un impact bugetar considerabil și despre care guvernul liberal a spus că nu pot fi susținute de economie. Detalii în relatarea semnată de Alina Stănuță.
Reporter: Modificările adoptate de comisiile reunite pentru buget săptămâna trecută la propunerea PSD vizează majorarea cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie, și nu cu 12%, așa cum propusese guvernul. De asemenea, social-democrații au mai votat pentru creșterea salariilor profesorilor din acest an sau alocarea a 1,5 miliarde de lei autorităților locale. Social-democrații au explicat că sumele pentru majorarea pensiilor se pot regăsi în măsuri pe care guvernul le poate lua în viitor, printre care crearea de noi locuri de muncă sau recuperarea arieratelor. În schimb, premierul Ludovic Orban a explicat că modificările adoptate în comisii contravin intereselor României. În opinia sa, raportul nu va trece de votul din plen. Modificările presupun în total un surplus de cheltuieli de 6,3% din PIB, a mai spus premierul, care a adăugat că se vor folosi toate instrumentele constituționale și legale la dispoziție, inclusiv o nouă rectificare pentru ca acestea să nu intre în vigoare.
Realizator: Ieri a trecut de Senat și o altă propunere a social-democraților cu impact bugetar estimat la peste o jumătate de miliard de lei lunar. Este vorba despre acordarea unor stimulente profesorilor și personalului auxiliar pe timpul stării de alertă și urgență după modelul celui primit de medicii și asistenții medicali care tratează bolnavii infectați cu coronavirus. Proiectul a fost trimis la Camera Deputaților, care este for decizional./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie)