2020 szeptember 25.

A Gazdák Egyesülete (Asociaţia Fermierilor) a mezőgazdaság súlyos helyzetére figyelmeztet

Ugyanakkor azt kérik a hatóságoktól, hogy törvénnyel nyilvánítsa vészhelyzetnek a talajban károkat okozó szárazságot. A gazdák által kiadott közlemény szorgalmazza továbbá azt is, hogy halasztást kapjanak esetleges részletfizetéseikre, ellenkező esetben ugyanis kénytelenek lesznek csődöt jelenteni. A hivatkozott dokumentum szerint az érintett gazdák száma és a károsodott területek nagysága alapján kijelenthető, hogy gazdasági összeomlás vár Romániára, ami veszélyezteti az ország élelmiszerellátásának biztonságát. Abban az esetben, ha a gazdákat végrehajtási eljárásoknak vetik alá, azért mert nem tudták teljesíteni a leszerződött gabonamennyiség beszolgáltatását, s ők nem hivatkozhatnak vészhelyzetre, akkor a földterületek a nagy korporációk tulajdonába mennek át – áll a gazdák által kiadott közleményben. (Rador Hírügynökség)

Nőtt a munkanélküliség Romániában

A második évnegyedben mért munkanélküliség elérte az 5,4%-ot, ami 1,1%-al nagyobb az első negyedévben mért értéknél – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett jelentéséből. Korcsoportok szerint a legmagasabb a munkanélküliek aránya a 15 – 24 évesek között.  A munkaképes lakosság körében a foglalkoztatottsági arány 65,2%-os, ami 0,2%-os csökkenést jelent a referenciának tekintett időszakhoz képest. Az INS értékelése szerint a koronavírus világjárvány okolható a munkanélküliek számának növekedése miatt. Az e tárgykörben végzett felmérés szerint a munkaadók gazdasági vagy műszaki nehézségeit jelölte meg a válaszadók mintegy fele az elbocsátások okaként. A legnagyobb visszaesés az évnegyed első három hetében volt tapasztalható. (Radio România Actualităţi)

Lemondott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) vezetője

Giorgiana Hosu tegnap este jelentette be döntését azt követően, hogy férjét három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték informatikai rendszerekhez való tiltott hozzáférésre és nem nyilvános adatok felhasználására való felbujtásért. Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a tisztségviselő lemondását továbbították a Bírák Tanácsa (CSM) ügyészi részlegének. A lemondás indoklásaként Giorgiana Hosu azt fogalmazta meg, hogy gesztusával az általa vezetett intézmény hitelét kívánta megőrizni, olyan körülmények között, amikor a bűnelkövetéshez semmi köze nem volt. A DIICOT vezetését Hosu helyettese, Oana Daniela veszi át. (Rador Hírügynökség)

Újrakezdi tevékenységét a Ion Iliescu vezette Román Forradalom Intézete

Ezt tegnap mondta ki az Alkotmánybíróság (CCR). A taláros testület megállapította, hogy júniusban a Szenátus azon döntése, amellyel visszautasította az intézmény megszüntetését előíró, a kormány által kibocsátott sürgősségi rendeletet, alkotmányos volt, következésképp a Román Forradalom Intézete újrakezdheti működését. A 2004-ben – Ion Iliescu elnökségének idején – létrehozott intézmény feladata az 1989-es események történelmi szempontok szerinti kutatása. A kormány tavaly decemberben fogadott el sürgősségi kormányrendeletet a Román Forradalom Intézetének megszüntetéséről, azt követően, hogy több civil szervezet tiltakozott az intézmény azon terve ellen, hogy koncerttel emlékezzen meg a ’89-es események mártírjairól mert úgy vélték, hogy ezzel megsértenék a hősök emlékét. (Radio România Actualităţi)

Mától on-line is kifizethetők a gépjárművezetői jogosítványok

A rendelkezés a természetes személyek számára teszi lehetővé, hogy a www.ghiseul.ro honlap révén kifizessék a jogosítványok ellenértékét – közölte tegnap a Románia Digitalizálásáért Hatóság. Ugyanezzel a módszerrel kifizethetők az ideiglenes gépjárművezetői engedélyek és a forgalmi engedélyek is természetes és jogi személyek számára is. A www.ghiseul.ro révén mintegy 300 különböző fizetés bonyolítható le. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador