30 de ani de la înfiinţarea SMURD în România

Se împlinesc astăzi 30 de ani de la înfiinţarea SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare – Târgu Mureş.

Pornit cu o maşină pe care se afla un echipaj cu medic şi voluntar, Serviciul este astăzi emblema Ministerului de Interne şi un model pe care multe ţări încearcă să-l adopte. SMURD a fost extins la nivel naţional, în prezent existând șapte baze de salvare aeromedicale în Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Arad, Craiova, Constanţa şi Cluj-Napoca. Detalii ne oferă corespondentul RRA, Marcela German:

Reporter: SMURD a început acum trei decenii cu o mașină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Echipajul era condus de un medic. Unul dintre doctorii voluntari de atunci este Cristian Boeriu.

Cristian Boeriu: Îmi aduc aminte foarte bine de o discuție pe care am avut-o cu domnul doctor Arafat la dânsul în mașină. Mergeam spre București şi el, cum bine știm, e un mare vizionar, încă pe vremea respectivă îmi spunea: ”ai să vezi ce o să facem din serviciul ăsta”, dar chiar nu ne-am putut imagina cred că nici unul dintre noi la ce nivel o să ajungem.

Reporter: SMURD a început cu voluntari, dar astăzi se bazează pe cadre pregătite prin cursuri de renume internațional.

-: Lucrez de 16 ani pe ambulanță de terapie intensivă. La început, am lucrat cu doctorul Arafat. Asistenții erau foarte mulți voluntari și medicii erau voluntari. Toată lumea se bucura să ne vadă, să intervenim noi, deoarece știa că lucrăm profesionist și încercăm întotdeauna să salvăm vieți omenești.

-: Sunt instructor-formator în cadrul ISU SMURD. Suntem foarte bine văzuți, vă spun din propria experiență. Am participat în multe misiuni externe. Am lucrat cu colegii din Statele Unite, Spania, Italia și suntem la un nivel foarte ridicat.

Reporter: Echipajele SMURD de la Târgu Mureș au anual 20.000 de intervenții, iar în punctul UPU SMURD de la Spitalul de Urgență sunt tratați peste 80.000 de pacienți. Din cauza pandemiei, aniversarea de astăzi a fost marcată doar printr-o conferință de presă.#HUN/eradu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie