Autoritățile din Franța consideră că atacul cu cuțitul de vineri de la Paris a avut caracter terorist

Autoritățile din Franța consideră că atacul cu cuțitul de ieri, de la Paris, a avut caracter terorist. Poliția a reținut șapte suspecți, după ce doi angajați ai unei agenții de presă au fost înjunghiați chiar lângă sediul revistei satirice Charlie Hebdo, ținta sângerosului atentat jihadist din urmă cu cinci ani. Cele două victime de ieri sunt în afara perciolului, iar ancheta încearcă să lămurească motivele și ramificațiile acestei acțiuni.
Reporter: Daniela Coman – Principalul atacator, care, potrivit unor surse apropiate anchetei, a recunoscut că este autorul agresiunii, este un pakistanez de 18 ani sosit în Franța în urmă cu trei ani, ca emigrant minor singur. El a mai fost arestat în urmă cu o lună, într-un context infracțional când polițiștii au găsit asupra lui o șurubelniță, considerată armă, însă i-au dat drumul pentru că era minor. Totul indică un atentat terorist, după cum a declarat aseară, la postul public de televiziune France 2 ministrul de interne, Gérald Darmanin.
Gérald Darmanin: Este un act terorist islamist. Modul de operare este specific terorismului islamist, nu există nicio îndoilaă. Este un nou atact sângeros împotriva țării noastre, împotriva jurnaliștilor, împotriva acestei societăți care a trecut deja prin încercări dificile.
Reporter: Un al doilea suspect în vârstă de 33de ani, văzut pe camerele video în imediata apropiere a agresorului principal, a fost reținut și este audiat pentru a se stabili dacă are vreo legătură cu atacul, iar în urma perchezițiilor făcute în mai multe puncte, alți cinci suspecți apropiați ai atacatorului pakistanez au fost reținuți. Ministrul francez de interne a recunoscut că poliția a subevaluat amenințarea teroristă pe strada care a fost și scena atentatelor din ianuarie 2015, de la revista Charlie Hebdo. El a ordonat ca toate locurile unde au avut loc atentate teroriste în trecut să fie permanent păzite./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 septembrie