Idei surprinzătoare pentru amenajarea unui living modern și confortabil

Camera de zi sau livingul este, oarecum, o „instituție” modernă. Vechile locuințe se puteau mândri pe timpuri cu camere de ședere, camere de desen sau ateliere și camere de studiu, dar o cameră de zi multifuncțională – un loc în care toată familia se adună pentru a servi masa, a se distra, a se relaxa sau a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai agreabil – este un concept relativ nou. Tocmai pentru a-și îndeplini toate aceste roluri, livingul trebuie să arate ca un tot unitar extrem de confortabil, confortul ţinând mai ales de dispunerea corectă a zonelor (de divertisment, de relaxare, de conversaţie) și de construirea unei camere practice, care să stimuleze atât din punct de vedere vizual, cât şi funcțional. O cameră de zi perfectă ar trebui să tachineze şi să încânte ochiul într-un mod plăcut şi distractiv, şi în acelaşi timp să răspundă nevoilor personale. Factorii funcţionali includ amplasarea mobilierului, frecvenţa traficului și activităţile de divertisment, iar aspectul decorativ aduce toate aceste elemente laolaltă pentru a crea o cameră captivantă. Bunăoară, schema de culori, părţile componente ale mobilierului și elementele decorative joacă un rol decisiv în starea de spirit generală a încăperii, acestea făcând diferența între o cameră de zi confortabilă și una izolată şi stingheră. Așadar, menirea camerei de zi, după cum o trădează chiar denumirea, este de a servi ca spaţiu de socializare, conversaţie, relaxare şi destindere. Dacă, însă, geometria pieselor de mobilier este neinspirat gândită, camera nu va servi scopului său. Uneori oamenii, chiar dacă încearcă din răsputeri să creeze un spaţiu perfect, pierd din vedere semnificaţia fermecătoare a cuvântului „acasă”. Camerele de zi au dreptul esenţial de a fi atât simple, echilibrate şi familiare, cât şi prietenoase, intime şi naturale. Prin adoptarea unui stil personal, propriu, prin circumspecție şi cu un pic de îndrăzneală puteți concepe un spaţiu impresionant, care nu trebuie să fie o zonă „agitată” din punct de vedere vizual (adică o încăpere care să se chinuiască să satisfacă toate exigențele) sau una foarte luxoasă, ci una cu un design adecvat, potrivit, bine ales și realizat, care să-i acorde statutul de „inima sau centrul unei case”. Indiferent de stilul adoptat sau de rolul și scopul spațiului respectiv, crearea unui living frumos decorat și impunător nu este o misiune imposibilă, ba din contră, cu doar câteva idei surprinzătoare de amenajare și trucuri șic de design, atât cei în căutare de un living mai formal, cât și cei care tânjesc după o cameră de lucru confortabilă sau o cameră de familie relaxantă, pot alcătui camere de zi de-a dreptul uimitoare.

* Măsuraţi camera Primul lucru pe care trebuie să-l aveţi în vedere este de cât spaţiu dispuneţi. Prea multe sau prea puţine piese de mobilier pot face camera să arate aglomerată sau chiar rece, lucru care va anula complet scopul iniţial. Aranjarea în formă de cerc, în centrul încăperii, rămâne unul dintre cele mai primitoare moduri de organizare, uşurând fluxul. Acest lucru creează mișcare, acces, linii cu vizibilitate maximă și, cel mai important, locuri de relaxare şi conversație. Puteți chiar să mergeţi pe diagonale sau să creaţi o formă labirint! Plasarea pieselor de mobilier pe diagonală poate oferi interes și vitalitate aspectului finit. Lăsaţi suficient spațiu între piesele de mobilier pentru a face „potecuţe” de traversat dintr-un colţ în altul al camerei, fără a sări peste obstacole.

* Accesorizarea ferestrelor ar trebui să fie regula nr. 2 – Toată lumea crede că a terminat de adăugat elementele decorative esențiale chiar înainte de a trece la ferestre. Perdelele şi draperiile fac din orice cameră, nu numai din cea de zi, un spaţiu deosebit. Trebuie să acordați o atenţie deosebită culorii draperiei. În general, perdelele și draperiile arată cel mai bine în culoarea sau culorile dominante ale celei mai masive piese de mobilier. Acest lucru ajută la o îmbinare perfectă a spaţiului și oferă un fundal interesant. Dacă aveți ferestre masive, ample și cu deschidere largă, orice fel de mobilier s-ar simți pipernicit pe lângă acestea, deci păstrarea lucrurilor simple și confortabile este modalitatea optimă care trebuie aleasă.Dacă aveți o fereastră în camera de zi, care nu are nicio piesă de mobilier în dreptul ei, luați în considerare această oportunitate pentru un motiv de decorare. Trageți un fotoliu, o banchetă sau o canapeluță lângă fereastră, adăugați o plantă în ghiveci, o pătură moale și pufoasă și eventual un loc unde să vă așezați paharul și cartea pe care tocmai ați început-o. Iată cât de simplu un colț nu demult neglijat poate deveni un nou loc favorit!

* Alegeți o temă foarte specifică sau un stil (modern, tradiţional, retro – vintage, asiatic, shabby chic, art deco, rustic, minimalist) şi optaţi pentru culori, țesături, piese de mobilier și artă care să exprime şi să determine stilul general. Indiferent de ce alegeţi simetria şi coerenţa trebuie să domine camera. Stilul ales trebuie să rezoneze cu proprietarul casei, să-i reflecte personalitatea, pasiunile, gusturile şi obiceiurile. Odată începută decorarea, ideile vor continua să curgă şi odată ales stilul pentru camera de zi, puteţi porni vânătoarea de obiecte cu care să vă desăvârşiţi decorul, bineînţeles, asta şi în funcţie de buget.

* Stabiliţi cu precizie pentru ce anume doriţi să utilizaţi acest spaţiu – divertisment, jocuri alături de copii,  lectură, relaxare, primirea oaspeţilor, refugiu confortabil al familiei sau toate laolaltă. Pentru orice anume veţi decide să-l folosiţi, asiguraţi locuri şi piese de mobilier pentru fiecare activitate în parte. Utilizaţi piese mici de mobilier pentru camerele mai puţin spaţioase şi invers, şi nu înghesuiţi obiectele. O cameră foarte oficială atrage după sine un mobilier tradițional şi antichități, suprafețe cu finisare elegantă, în timp ce una mai casual poate fi decorată într-un stil mai simplu, comod şi/sau eclectic. Într-un spațiu mic, o cameră de zi nu-și poate asuma mai mult de o funcție. Însă, cu câteva idei originale, o încăpere îngustă poate deveni o zonă de ședere confortabilă și un birou în același timp.

* Concentraţi-vă pe arhitectură Dacă aranjarea de ansamblu nu este corectă, nu există niciun mod prin care să obţineţi o cameră mobilată corespunzător. Corpurile încastrate sunt un truc deosebit pentru amenajarea camerei în pătrate sau dreptunghiuri estetice. Urmați linia naturală a spațiului pentru a înțelege modul în care lărgirea sau îngustarea unor porţiuni poate crea un spațiu mai eficient. Ţineţi cont de toate colțurile „moarte”, pentru a vă da seama cum le puteți exploata. Mizaţi pe detalii și utilizați caracteristicile arhitecturale sau anumite piese de mobilier pentru a delimita un spațiu.

* Focalizaţi – Decideţi-vă cu privire la aspectul camerei, creaţi zone de conversație, concentraţi-vă asupra unui punct, care poate fi un detaliu arhitectural, un şemineu sau o operă de artă, şi aranjaţi mobila în jurul acestuia. Nimic nu este mai inestetic decât să aruncaţi într-o cameră diferite piese care, pur şi simplu, nu merg împreună. O cameră inocent planificată poate părea murdară și neconfortabilă! Pentru a preveni acest lucru, decideţi-vă asupra unui anumit punct al încăperii, care vă face să exclamaţi „Uau, asta e!”. Reperaţi obiectul cel mai rezonant din încăpere, care poate fi un șemineu, o operă de artă, o fereastră, o piesă de mobilier mai masivă sau chiar un sistem audio-video de ultimă generaţie, şi amenajaţi mobilierul în jurul acestuia sau pornind de la el, lăsând ca punctul central al spaţiului să cadă asupra lui şi nu permiteţi altor elemente să intre în concurenţă cu el. Astfel, în cazul în care camera dvs. are un șemineu frumos, lăsați-l să devină punctul focal, amplasând televizorul mai degrabă în lateral și nu deasupra acestuia.În acest fel, puteți urmări în continuare emisiunile TV când doriți, iar atunci când aparatul nu este în uz, șemineul va deveni protagonistul.Dacă vopsiți peretele din spatele ecranului plat într-o nuanță foarte întunecată, aceasta va face ca limitele televizorului, pur și simplu, să dispară și să pară mai mare.

* Mobilați pe măsură – Trebuie să aveţi grijă ca toate piesele de mobilier şi elementele de decor să aibă acelaşi numitor comun, să păstreze aceeaşi linie şi să se îmbine armonios pentru crearea senzaţiei de întreg, fără cusur. Pentru o amenajare desăvârşită nu vă axaţi numai pe liniile principale, apreciate la un moment dat oaspeţii, ci şi la nevoile, necesităţile imediate şi permanente ale membrilor familiei, pentru că până la urmă vă aflați în universul dvs. intim. Forma canapelei stabilește tonul camerei de zi! Canapelele înalte și bine structurate sunt, în general mai formale, în timp ce cele mici tind să dea o notă mai relaxată. Canapele modulare joase sunt perfecte pentru odihnă și pot fi reconfigurate pentru a se potrivi diferitelor tipuri de activități. O cameră de zi are neapărată nevoie de un loc unde să vă așezați la sfârșitul unei zile istovitoare și de o măsuță de cafea (pe care eventual să vă ridicați piciorușele obosite). Îndepliniți aceste două cerințe fără prea mult tam – tam, ci făcând apel la stil, talent și artă. Alegeți cele mai aparte, confortabile și deloc ieftine modele din suita disponibilă de canapele și măsuțe. O măsuță de cafea în formă de elipsă, în centrul unei camere de zi spațioase și moderne aduce un pic din curentul retro-futurist. Cuplată cu o schemă de culori alb, gri și roșu veți fi aproape de casa viitorului, dar veți păstra prin celelate elemente aspectul retro. Într-un apartament de dimensiuni reduse, camera de zi este vizibilă din orice unghi. Dacă îi adăugați o măsuță de cafea elegantă și discretă din sticlă pe care așezați o vază cu flori proaspete, veți fi foarte aproape de perfecțiune. Aceasta nu va fi invizibilă, ci, din contră, va deveni punctul focal al încăperii, sau poate chiar al întregii case. Mobilierul alb imaculat, care contrastează cu pereții negri nu este, probabil, o idee prea bună pentru o familie cu doi-trei copii, dar este super elegant pentru cel mai la modă cuplu. Negrul autentic poate arăta prea puternic și izbitor, dar un gri-cărbune profund, nu va avea aceeași intensitate. În mod cert, ați auzit de noțiunea de „perete-accent”, o metodă de design din ce în ce mai des întâlnită în ultimul deceniu. Tocmai din acest motiv, dar și datorită faptului că nu dă semne de dispariție, ar fi timpul să îl adoptați și dvs. Tapetul cu modele îndrăznețe aplicat pe un perete-accent va deveni, instantaneu, punctul de atracție al camerei de zi. Asigurați-vă, însă, că profitați la maxim de oportunitatea dată de adâncimea pe care o imprimă un astfel de perete, proiectând zona din fața peretelui în straturi. Dacă peretele-accent pe care v-ați decis să-l vopsiți în negru arată un pic prea întunecat, puneți o piesă de mobilier voluminoasă în fața acestuia, cât mai deschisă la culoare, pentru a compensa drama. Recondiţionaţi cât mai multe dintre piesele mobilierului vechi, încercând să le daţi o nouă întrebuinţare. Poate nu ştiaţi, dar un birou poate fi folosit ca o canapea, o masă poate fi „scurtată” pentru o măsuță de cafea, și un dulap poate deveni un birou. În loc să dați banii pe o canapea cu totul nouă, ați putea da în schimb vechii canapele un make-over. Canapele pot fi acoperite cu huse, iar scaunele pot fi vopsite. Sau, pentru o schimbare foarte rapidă, luați un material textil superb (cum ar fi unul cu motive marocane) drapați-l și acoperiți cu el „noua” canapea. Simplitatea este întotdeauna cea mai bună cale de urmat, mai ales într-o cameră de zi în culori neutre cu canapele masive și adânci. Albul covârșitor poate părea un pic prea steril, însă prin adăugarea unor piese de artă ingenioase și rafinate și prin înseninarea spațiului cu piese luminoase de mobilier, orice cameră de zi se va simți mai elegantă. O altă abordare, un alt instrument – de data aceasta un pian mare, luxos și, deci, remarcabil. O astfel de cameră de zi minunată ar fi un bun început pentru deprinderea cu notele muzicale sau o nouă invitație la „recital”.

Camera de zi poate fi un spațiu destinat exclusiv adulților … dar, la fel de probabil, poate fi și o cameră pe care s-o împărțiți cu copiii. Încorporați un decor viu, plin de culoare, apreciat de toate generațiile. Aceasta include o multitudine de opțiuni de ședere într-o varietate de culori.

* Nu vă înghesuiţi lângă pereţi – Un alt mod de a echilibra camera de zi este de a menține mobilierul departe de pereți. Deși mulți oameni pun mobilierul în jurul perimetrului camerei, acest fapt reprezintă una dintre cele mai mari greşeli de decorare. Nu numai că va dăuna cu desăvârşire aspectului vizual, dar va ţine oamenii prea departe unul de celălalt îngreunând angajarea într-o conversație intimă. Nu confundaţi linvingul cu un loc de priveghere și nu mutaţi toată mobila de-a lungul pereţilor! Nu aceasta este linia pe care ar trebui să o urmaţi. Gândiţi-vă că aceasta este o cameră de zi, iar oaspeții trebuie să stea destul de aproape pentru a întreţine o conversaţie. Delimitați zonele de conversație sau pe cele de relaxare cu covoare diferite. Un pas important în amenajarea unei camere de zi confortabile este amplasarea mobilierului. Încercați să aranjaţi mobila într-un mod care să conducă la conversație. Oamenii nu ar trebui să ţipe pentru a purta o conversaţie cu o altă persoană. Străduiţi-vă ca cel puţin 6 persoane să încapă într-o cameră de zi. Dacă aveţi noroc de o cameră mai spaţioasă, împărţiţi-o în zone pentru diferite grupuri de persoane. Pentru locuri suplimentare de conversaţie, fără a lua din spațiul propriu-zis, puneți nişte scaune mai mici sub mese şi/sau birouri și scoateţi-le când aveți nevoie de ele. Faceți o rocadă între scaunele de tip bar, de un bej deschis, cu unele tapițate în maro ciocolată și veți avea parte de mult mai multă eleganță, distincție și bun-gust. Sigur, o bancă nu este același lucru ca o canapea. Dar, într-un spațiu mic, opțiunile de ședere devin destul de limitate. În cazul în care trebuie să vă strecurați printre mai multe piese de mobilier, pentru a nu suprapopula spațiul (fizic sau estetic), o băncuță capitonată ar putea fi soluția perfectă.

* Adăugați confort și ordine printr-un truc simplu – stilul suspendat – Alegeţi un perete mai mare pentru a vă juca cu el şi lăsați restul camerei să respire. Cei mai mulți oameni cred că trebuie să completeze toate zonele goale, dar în realitate nu este aşa, aceasta fiind una dintre cele mai mari capcane ale decorării. Permiteţi unor pereți sau unor zone ale camerei să respire, dând spațiului un aspect liniștit și pașnic. Dacă încercați să „împodobiţi” prea mult camera de zi, ar putea fi copleșitor atât pentru dvs., cât şi pentru invitaţi. Lăsând zone libere, veţi da camerei un sentiment de echilibru. O altă opțiune neutră este modelul geometric, care odată amplasat pe peretele-accent din camera de zi, va ieși în evidență față de mobilierul calm colorat. Într-o versiune ușor modificată a unei camere de zi, arta mare de perete poate fi „alungată”, lăsând ca punctul focal să cadă pe pereții eleganți cu lambriuri din lemn. Acoperiți pereții și tavanul unei camerei de zi amenajate în stil modern cu bețișoare de bambus și veți fi imediat teleportați într-un spațiu parcă ireal, asemănător unei căbănuțe. Un perete de rafturi, pe lângă faptul că este foarte util, este în sine o declarație de design. De asemenea, rafturile din podea până în tavan funcționează surprinzător de bine într-un spațiu mic, întrucât o piesă mare, perfectă pentru amenajare, va face ca încăperea să pară mai spațioasă și mai puțin aglomerată, decât dacă ați recurge la mai multe piese mai mici. Luați în considerare adăugarea unui amestec de rafturi deschise și dulapuri închise, astfel încât să puteți ascunde elementele mai puțin atractive în spatele ușilor. În cazul în care utilizați rafturi deschise pe tot peretele, asigurați-vă că sunt bine ancorate, pentru siguranță. Există artă, și există artă de perete supradimensionată. Cu siguranță că cea din urmă tinde să fie mai vizibilă și mai captivantă. Aveți posibilitatea să folosiți opere de artă supradimensionate în culori îndrăznețe pentru a amplifica focalizarea vizuală, sau, dimpotrivă, în nuanțe neutre (cum ar fi griul), pentru reducerea sau domolirea impactului final.

* Revărsați lumină Camerele de zi au nevoie de diferite tipuri de iluminat. Echilibraţi un accesoriu centrat pe plafon cu lumini fixate pe perete și un amestec de lampadare peste tot în jur. Lămpile de dimensiuni mari aşezate în dreptul brațelor canapelei sunt grozave, iar adăugarea unei lămpi potrivite poate transmite instantaneu o altă dispoziţie. Ar trebui să aveţi un corp de iluminat pentru lectură, unul pentru TV, unul pentru reuniuni şi aşa mai departe. Evitați să montaţi o singură sursă de lumină în tavan şi gata. Puneţi în valoare lămpile pentru lectură şi adăugaţi atât de râvnita lumină. Nu vă ţineți oaspeții pe întuneric, asigurați-vă că fiecare scaun are acces la o sursă de lumină cât de mică şi că fiecare persoană poate citi şi îşi poate bea cafeaua în total confort. O lustră supradimensionată aduce o schimbare de bun augur în amestecul obișnuit de lămpi de podea și sisteme montate pe tavan. O lumină scăzută agățată deasupra măsuței de cafea creează o zonă caldă și jovială de conversație care îmbie oamenii să se așeze și să uite să mai plece. Atenție, nu folosiți corpuri de iluminat stil pandantiv prea joase, întrucât nimeni nu va dori să dea întâmplător cu capul în ele. Veiozele de perete fac mai mult decât doar să economisească spațiu: în timpul unei petreceri, atunci când doriți să creați o atmosferă mai capricioasă, direcționați veiozele în așa fel încât să lumineze operele de artă și intensificați lumina din cealaltă parte a camerei cu ajutorul lumânărilor.

* Adăugați oglinzi impunătoare – Și în acest caz este vorba tot despre lumină şi despre reflexii. Găsiți o oglindă uimitoare, care să ofere atât reflexie cât şi interes vizual, care să epateze, şi apoi acordaţi o atenție deosebită modului în care o puteți folosi pentru a mări spațiul. Oglinzile de mari dimensiuni în camerele de zi sunt obligatorii, pur și simplu pentru că acționează ca „uși” și/sau „ferestre” şi fac ca spațiul să fie perceput mult mai mare. Deasupra șemineului, în spatele canapelei sau aranjată într-un colţ, nu contează unde o aşezaţi, doar ţineţi cont de ceea ce se reflectă în ea și folosiţi acest lucru în avantajul dvs. Nu incomodaţi musafiri, așezând oglinzile în aşa fel încât invitaţii dvs. să se vadă în ele în mod constant. Este un lucru care distrage atenția, iar lumea va fi incomodată – cu excepția câtorva care vor găsi priveliştea fascinantă. O oglindă mare este, în esență, ca și cum ați adăuga o altă fereastră camerei, ceea ce face din spațiul de zi un loc mai luminos și mai spațios. Amplificați-i și mai mult efectul prin poziționarea unor plante sau a unei lămpi în fața oglinzii pentru a reflecta verdeața și a intensifica lumina.

* Investiţi fără reţineri în covoare – Un covor surprinzător va transforma instantaneu spaţiul. Cel mai important este ca, din sutele de opţiuni, să alegeţi unul cât mai interesant, pentru că aceasta este o reală ocazie de a adăuga un strop de eleganţă camerei de zi. Nu vă lăsați pradă plictiselii! Un pic de strălucire este nemaipomenită. În ceea ce privește podelele, este de preferat ca acestea să fie un pic mai închise la culoare decât pereţii. Acest lucru amplifică designul camerei şi oferă un echilibru plăcut spațiului. Un plan de podea deschisă necesită utilizarea creativă a mobilei și a decorului.Un covor de pluș este perceput ca foarte confortabil și primitor atunci când vine vorba de înfrumusețarea camerei de zi, iar cu cât este mai mare cu atât mai bine. Un covor pe care poate sta tot mobilierul este ideal, însă dacă acest lucru nu este posibil, cel puțin picioarele din față ale fiecărei piese principale de mobilier ar trebui să se afle pe covor.Dacă aveți deja unul prea mic, îl puteți stratifica cu un covor mai mare din fibre naturale și într-o nuanță neutră. O zonă cu covor și piese mari și grele va păstra zona de living separată de „foaier”, adică zona de relaxare. O altă cameră de zi poate îndeplini o funcție elegantă de mixare și potrivire a texturilor dintre un covor moale și mițos și niște canapele otoman cu tapițerie elegantă. Simple sau cu model, rotunde, ovale, pătrate sau dreptunghiulare, covoarele adaugă fiecărei zone spectru vizual şi, în acelaşi timp, o accentuează. Un alt stil, cel mansardă, prezentat artistic cu podele din lemn pictate și enunțuri nostime înrămate agățate pe pereți, vă va face și el să vă simțiți extrem de confortabil.

* Nu uitaţi de culori O schemă de culori bine definită poate face din camera de zi un spațiu mult mai clar, mai curat, mai organizat și proiectat astfel în mod intenționat. Decideți-vă asupra unei culori de fond neutre, o culoare caracteristică și o nuanță de accent, și apoi debarasați spațiul de orice element care nu se încadrează cu selecțiile respective. Culorile calde sunt doar o modalitate de a aduce sentimentul de confort într-o cameră de zi, făcând din spațiul respectiv un loc vibrant și cel puțin interesant. Șocantul roșu poate contrasta cu mobilierul în culori neutre, de exemplu. Desigur, culorile luminoase nu sunt totul. Un design gri și negru este elegant și sofisticat, iar combinația de gri și turcoaz este foarte „de moment”. Folosiți-o într-o cameră de zi pentru a adăuga subtilitate, dar și pentru un efect cald și feminin. Indiferent de vremea de afară, un pic de galben în camera de zi funcționează ca prin farmec, făcând ca spațiul să devină mai prietenos și mai energic, cât ați pocni din degete. Adăugați un covor cu modele flower-power și deja veți înțelege farmecul.

* Stratificați texturile – În cazul în care camera dvs. de zi nu se simte încă finisată pe deplin, problema ar putea fi textura. Adăugarea de materiale textile în straturi este, de multe ori, ceea ce dă unei camere un sentiment confortabil. Pernele pot face minuni, fiind primitoare, practice şi comode, culorile şi modelele creând atmosferă şi oferind o notă personală. Pernele sau feţele de pernă sunt o modalitate rapidă şi accesibilă de împrospătare a camerei, disponibilă oricând doriți o schimbare. Fie că le puneţi doar pe partea de jos sau pe toată canapeaua, păturile şi cuverturile sunt o altă modalitate foarte simplă de a imprima căldură unei camere. Acestea pot schimba faţa unui fotoliu vechi sau ambianța dintr-o cameră, în propriul dvs. stil. Amestecați și potriviți aceste texturi pentru a vă desăvârși camera de zi cu texturi moi – tricotaje, puf, pături de cașmir, mohair, catifea, blană falsă; texturi naturale – lucrări din ceramică, plută, pietre, lemn brut, lemn cu noduri; texturi lucioase – vaze din sticlă, suprafețe cu oglinzi, metale lucioase, plexiglas; texturi aspre – lenjerii, pânze groase, covoare din fibre naturale, cum ar fi iută sau sisal, iarbă de mare sau mobilier de răchită și texturi netede – piele, lemn lustruit. Pieile de oaie și de vacă (sau oricare alte materiale textile care imită blana) nu sunt greu de găsit în zilele noastre, și asta dintr-un motiv anume. Adaugă o notă de glamour camerei de zi, fără a încărca aspectul. Este total eronată ideea conform căreia acestea sunt exclusiv elemente ale unui decor mai rustic sau ale unuia foarte luxos. Printurile sau materialele care imită blana animalelor sunt în sine textile neutre și uimitoare, care pot fi încorporate în camera de zi într-o multitudine de moduri. Covoare, draperii, perne, cuverturi, piese de mobilier capitonate, toate pot reprezenta componentele versatile ale unui look chic, industrial, tradițional, contemporan sau eclectic.

* Nu neglijaţi obiectele de artă și accesorizați în funcție de stilul ales Așezați obiectele de artă vizavi de masa din living sau de spaţiul de conversaţie, astfel încât oaspeții dvs. să le poată admira. Evitați tablourile de mari dimensiuni întinse pe peretele de deasupra canapelei. Daţi un plus de savoare camerei cu ajutorul unor accesorii puternice. Accesoriile mici arată mai bine grupate, dar totuşi, evitaţi excesele. Există o linie foarte fină între accesorizare și dezorganizare. Definiţi decorul cu lămpi, ceasuri, rame şi albume foto, vase decorative şi antichităţi. Adăugarea de efecte personale, cum ar fi cărți și opere de artă, dau unei camere de zi mici un sentiment unic și confortabil. Cărțile, și ele surse de culoare, dau o căldură deosebită fiecărui spațiu, adăugând personalitate şi intrigă. Stivuiţi-le pe nuanțe, aşezaţi-le pe rafturi, în straturi, oricum doriţi, doar asigurați-vă că sufrageria abundă de ele. Ușile glisante de inspirație japoneză țin cărțile și documentele departe de priviri indiscrete, permițând totodată apariția unui spațiu de stocare suplimentar, atât de necesar. Capetele de animale au fost utilizate în decorul interior elegant pentru mult timp, cu toate că aspectul acestor monturi s-a schimbat de-a lungul anilor. Astăzi, s-a ajuns chiar la a nu mai fi necesar aspectul real al animalului. Puteți opta, în schimb, pentru o altă versiune (mai umană), din lemn, carton sau orice altceva, într-o mare varietate de siluete de animale. Luați în considerare instalarea unui ceas, de preferat, fără ramă, direct pe perete, neapărat cu ace în formă de figurine, sau orice altceva iubiți la nebunie. Frânghiile, bărcuțele, peisajele cu plajă și mare, ferestrele sau oglinzile de tip hublou, florile tropicale, țesăturile cu dungi marinărești, toate reprezintă modalități de a da camerei de zi un aer nautic și/sau preppy – denumire împrumutată din modă, care reprezintă acel stil „back to school”, cu accente tinerești, comode, dar în același timp, elegante. Tivurile cu ciucuri sunt o tendință foarte în vogă. De la papuci și sandale și până la jachete și poșete, întâlniți franjuri cât vedeți cu ochii. De ce să nu includem aceste mici ornamente care fac o mare diferență și în camera de zi? O canapea otoman împrejmuită de franjuri, o perdea sau o cuvertură cu ciucurei, niște perne cu ciucuri la cele patru colțuri vor fi numai bune pentru a adopta această modă. Elementele franjurate sunt, înainte de toate, un pretext extrem de simplu de a aduce camera de zi în prim-planul spațiului de locuit. Știți acele obiecte plate de metal, plastic sau lemn cu forme și dimensiuni diferite și marginile puțin ridicate, pe care se aduc la masă cele necesare pentru servit? Ei bine, acestea chiar nu trebuie să vă lipseacă din camera de zi! Aduceți cât mai multe și mai interesante! Veți avea nevoie de ele! Tăvile nu vor fi niciodată un lucru de prisos în camera de zi, pentru că impun o ordine și o organizare instantanee, chiar dacă le umpleți, la întâmplare, cu obiecte inutile. Folosiți tăvi în culori și texturi deosebite, stivuite laolaltă sau răspândinte peste tot prin încăpere, pentru un decor de zile mari. Percepeți tăvile ca pe cele mai apropiate rude ale camerei de zi! Puteți adăuga ornamente cu copaci de ananas şi palmieri, mobilă confecţionată din lemn exotic şi plante uscate înrămate, frunze de palmier, flamingo sau hibiscus, pentru o notă (sau două) de efecte tropicale, dar și pentru a transforma sufrageria dvs. în refugiul perfect.

* Aduceţi natura în casă și păstraţi curăţenie Cumpăraţi plante de apartament pentru a da un sentiment de vitalitate camerei, dar și flori proaspete pe care să le așezați în glastre asortate stilului. Iar elementele naturale nu trebuie să se oprească aici, întrucât puteți aduce în propria casă buturugi (pe post de scaune sau măsuțe), pietre și scoici. Sigur, puteți oricând utiliza o măsuță standard de cafea din lemn pentru a introduce elemente naturale în camera de zi. Dar, totodată, puteți merge dincolo de obișnuit, firesc și „natural”, și puteți infuza complet spațiul de zi cu natură – o măsuță de cafea realizată din răchită, un trunchi de copac pe post de măsuță sau taburet, un covor de iută sau din alte fibre naturale, toate împresurate de țesături din in. Decideţi-vă asupra a ceea ce puteți păstra în cameră! Pentru a face locul să arate mai bine, reduceţi piesele de mobilier, întrucât dezordinea pune o amprentă negativă asupra perceperii spaţiului şi bineînţeles, asupra eleganţei unei camere. Strunirea dezordinii prin folosirea de cutii, coșuri, rafturi încastrate sau dulapuri ţine atât de auto-disciplină, cât şi de design. Evaluaţi posibilităţile pe care vi le oferă spaţiul camerei de zi şi nu ezitaţi să depozitaţi tot ceea ce poate fi  depozitat.

Autor: Alina Andrei, RADOR