LA LIBRE BELGIQUE: Alegeri locale în România: Bucureștiul, pe cale să vireze la dreapta

Candidatul de centru-dreapta, Nicușor Dan, a câștigat alegerile municipale de duminică din România și este pe cale să pună capăt domniei de 12 ani a stângii asupra capitalei, potrivit unui sondaj de tip exit poll.

LA LIBRE BELGIQUE (Franța), 27 septembrie 2020 – Matematician și apărător al patrimoniului arhitectural, Nicușor Dan, în vârstă de 50 de ani, susținut de partidul său USR-Plus și de liberalii de la guvernare (PNL), este creditat cu 47% din voturi, contra 39% pentru primarul de stânga în funcție, Gabriela Firea, un fost jurnalist în vârstă de 48 de ani, conform acestui sondaj CURS-Avangarde.
Potrivit aceleiași surse, candidații de centru-dreapta s-au clasat pe primul loc și în patru din cele șase sectoare ale Bucureștiului.
„Vom începe să modernizăm administrația, vă invit pe toți să fiți partenerii noștri în reconstrucția Bucureștiului”, a spus Dan după închiderea urnelor.
„Am obținut o victorie clară (…) și am reușit să eliberăm Bucureștiul de caracatița reprezentată de social-democrați”, a declarat, la rândul său, premierul liberal Ludovic Orban, care conduce un guvern minoritar.
USR-Plus, o tânără alianță construită în jurul luptei lui Dan împotriva corupției și a speculațiilor imobiliare din București, a creat o surpriză prin obținerea unei treimi din locurile consilierilor municipali din capitală. Acest scor bun ar putea să deschidă calea unei alianțe cu liberalii în vederea alegerilor generale programate pentru începutul lunii decembrie.
București, o metropolă de trei milioane de locuitori, a reprezentat miza majoră a alegerilor municipale, cu un tur de scrutin unic în care urmau să fie ocupate 43.000 de locuri în total.
În timp ce această țară se confruntă cu o creștere accentuată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, ceea ce a stârnit temeri privind un posibil absenteism record, rata de participare a fost în cele din urmă comparabilă cu cea din 2016, adică în jur de 46%.
Cu 4.700 de decese cauzate de Covid-19 înregistrate până în prezent și cu o medie de 1.400 de noi cazuri zilnice, de patru ori mai mult decât la apogeul pandemiei, această țară de 19 milioane de locuitori este printre cele mai afectate țări din Europa.
Controlul temperaturii, dezinfectant hidroalcoolic, traseu protejat pentru persoanele vulnerabile – autoritățile au luat toate măsurile pentru a liniști electoratul și a preveni riscul contaminării.

Oprirea exodului tinerilor

„De treizeci de ani aștept o schimbare. Aș dori să pot respira un aer mai curat, să văd mai puține blocaje de trafic și, mai presus de toate, aș dori să se îmbunătățească condițiile de viață, astfel încât tinerii să nu mai părăsească țara” – ne spune Mihaela, în vârstă de 46 de ani, consultant de marketing, lamentându-se că fiul ei este pe cale să urmeze exemplul a aproximativ 4 milioane de români care lucrează în Europa de Vest.
Marin Alexandru, un tâmplar pensionar, a mers și el la vot „pentru ca tinerii să aibă un viitor mai bun. Am muncit din greu toată viața mea și astăzi, la 73 de ani, am o pensie de mizerie „, a declarat el pentru AFP.
La nivel național, liberalii au fost creditați cu șase până la opt puncte în fața social-democraților (PSD) în sondajele pre-electorale.
După ce a dominat scena politică de la căderea comunismului, în 1989, și până acum, PSD și-a văzut ratingul în cădere liberă în urma unei controversate reforme a sistemului de justiție pe care a lansat-o în 2017.
Însă, potrivit observatorilor, acest partid are încă o prezență puternică în mediul rural și se bazează pe un electorat disciplinat, adesea aflat la mila „baronilor locali”, acești aleși aproape inamovibili de care depinde acordarea asistenței sociale sau a contractelor publice.
Primele rezultate oficiale vor fi date publicității luni./rlambru
(AFP)
https://www.lalibre.be/
Traducerea: Ruxandra Lambru