2020. szeptember 28

Keddre várhatóak a vasárnapi helyhatósági választások hivatalos eredményei

Bár a szavazatszámlálás már a végéhez közeledik, de az eredmények megállapításának eljárása még időt vesz igénybe, ezért a Központi Választási Iroda (BEC) minden valószínűség szerint csak holnap hirdeti ki a hivatalos eredményeket. Az előzetes adatok szerint a legtöbb megyei tanács vezetését a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg, összesen 20-at, ami nyolccal kevesebb mint a négy évvel ezelőtti teljesítményük. Második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll 17 megyében elért győzelemmel, szemben a 2016-ban elért 8 tanácselnöki mandátummal. Az RMDSZ elvesztette ugyan a Bihar megyei tanácselnökséget, viszont megőrizte mandátumait Szatmár, Maros, Hargita és Kovászna megye élén. (Rador Hírügynökség)

 

Néhány településen meg kell ismételni a választásokat

Különleges helyzetek adódtak több helységben is, amelyek miatt meg kell ismételni a tegnapi helyhatósági választásokat. Adriana Leu, a közszolgálati rádió riportere ismertette ezeket a településeket és azokat az okokat, amelyek miatt új voksolás vált szükségessé.

A Dolj megyei Deveselu községben a legtöbb szavazatot Ion Aliman volt polgármester kapta, aki viszont már tíz nappal ezelőtt elhunyt koronavírus-fertőzésben. Neve azonban rajta maradt a szavazólapokon, amelyet még a haláleset bekövetkezte előtt kinyomtattak.

A Beszterce-Naszód megyei Nagyrebrán is új választásokra kerül sor. Itt a hivatalban lévő polgármester, Ştefan Danci, aki a Nagyrebráért Egyesület színeiben jelöltette magát és Daniel Năstuţă a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje ugyanannyi szavazatot kaptak. A törvény értelmében a választás második fordulójában erre a két jelöltre lehet majd szavazni.

Különleges eset történt a Dolj megyei Sadován. Eugen Saftac, hivatalban lévő polgármester egy új mandátumot nyert, azonban a választások éjszakáján, nem sokkal azt követően, hogy megtudta az eredményt szívinfarktusban meghalt. Laura Udrea bírónő, a megyei választási bizottság elnöke úgy nyilatkozott Florin Firu-nak, a közszolgálati rádió tudósítójának, hogy ebben az esetben nem ismétlik meg a választásokat, hanem polgármesternek nyilvánítják azt a jelöltet, aki a második helyen végzett. (Radio România Actualităţi)

 

Az orvosi egyetemek kivételével vegyes rendszerben kezdődik a tanítás az egyetemeken és a főiskolákon

A héten megnyitják kapuikat a felsőoktatási intézmények. A kurzusok – az orvosi egyetemek kivételével – vegyes rendszerben fognak folyni. A diákszállásokon az idén – a koronavírus világjárvány miatt – kevesebb hely várja az egyetemistákat. A Bukaresti Közgazdasági Akadémia (ASE) évnyitó ünnepségét a diákok az intézmény Facebook-oldalán követhették élőben ma 10.00 és 11.00 óra között. A megnyitót követően a különböző karok hallgatói interaktív Zoom-platformon „találkoznak” egymással, ahol a diákok és a tanárok megismerkedhetnek. Felicia Mocanu, a közszolgálati rádió riportere elmondta, hogy az ASE vezetése úgy döntött, hogy a tanév első szemeszterét – öt program kivételével – on-line kurzusok révén tartják meg. (Radio România Actualităţi)

 

Visszatérhet a közönség a Rádió Koncerttermébe

A világjárvány miatti néhány hónapos kényszerszünet után a közszolgálati rádió koncertterme ismét fogadja a közönségét.

Pénteken, október 2-án 19.00 órakor kezdődik a 2020 – 2021-es évad. A különleges meghívottaknak és a közönségnek be kell tartaniuk az előírt egészségügyi óvintézkedéseket. Első előadásként a közönség meghallgathatja a George Enescu nemzetközi verseny keretében a középdöntőbe jutott 7 gordonkaművészt, akik közül az egyetlen romániai versenyző Ştefan Cazacu, 26 éves gordonkaművész. A román versenyző egy ezelőtt 103 évvel Torinóban készített gordonkán játszik. (Rador Hírügynökség)

 

Székely Ervin, Rador