2020. szeptember 29

Több megyében is megváltozott a megyei tanácsok politikai összetétele

A Szociáldemokrata Párt 20, a Nemzeti Liberális Párt 17, míg az RMDSZ 4 megyében adhatja a megyei tanácselnököt az önkormányzati választások nem végleges eredményei szerint. A 2016-os eredményekhez viszonyítva a szociáldemokraták 8 megyét veszítettek, míg a Nemzeti Liberális Párt 9 megyét nyert. Az RMDSZ elveszítette Bihar megyét, de 4 megyei tanácselnök kezdi a politikai alakulat színeiben újabb négy éves mandátumát: Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor, Maros megyében Péter Ferenc, míg Szatmár megyében Pataki Csaba. (Rador Hírügynökség)

Jóváhagyták a segesvári körgyűrű műszaki – gazdasági mutatóit

A Közlegedésügyi Minisztérium ezen az őszön írja ki a közbeszerzési pályázatot a munkálatokra. A körgyűrű 13 km hosszú lesz. Az irányonként egy sávos út összértéke 400 millió lej, megvalósítási határideje két év. (Radio România Actualităţi)

Adócsalás és pénzmosás bűntetteinek ügyében több házkutatást is tartottak ma reggel

Mintegy 100 rendőr tartott egyidejűleg 28 helyszínen házkutatásokat Bukarestben, Ilfov, Giurgiu, Buzău Dâmboviţa és Ialomiţa megyékben. A Bukaresti Törvényszék mellett működő ügyészség egy olyan bűncselekmény ügyében folytat nyomozást, amellyel az elkövetők egy millió lejre becsült kárt okoztak. A rendőrségi akciót a Román Rendőrség Főfelügyelőségének különleges műveleti igazgatósága is segíti. (Radio România Actualităţi)

Slatinán ma felavatják a szív sétányát

A sétaút megépítésének a célja az, hogy lehetőséget kínáljon a lakosoknak arra, hogy megelőzzék szív- és érrendszeri betegségeiket. Az avatóünnepség egybeesik a szív nemzetközi napjával.

Amint arról Laura Stoica, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt a slatinai helyhatóság és a Román Kardiológiai Társaság és Alapítvány ma délután 18.00 órai kezdettel sétára hívja a slatinaiakat. A sétaút 3,2 km hosszúságú. Az orvosok szerint minden félórában egy román állampolgár szívinfarktust kap; minden harmadik állampolgár magas vérnyomással küszködik; hét millióra tehető azoknak a száma az országban, akik különböző szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. Mindezek a betegségek megelőzhetőek a rendszeres napi mozgással, amely az életmód javításának központi eleme. A sétaprogramot az Ír Szív Egyesület kezdeményezte több mint 10 országban. A szív sétánynak nagy sikere volt Romániában már 2013-ban, 2014-ben pedig több mint 10.000-en vettek rajta részt az ország 35 városából. (Radio România Actualităţi)

Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években

Szeptember 25 és 26-án került megszervezésre a XII. Gyergyószárhegyi Írótalálkozó melynek témája idén a rendszerváltás után fiatal irodalom volt. A meghívottak ezt a témát járták körül és tartottak előadást mindarról ami előkészítette, illetve mássá tette a rendszerváltás utáni fiatal erdélyi irodalmat, amely  csak kis mértékben követte az elődök, mondjuk a Forrás-nemzedékek irodalmi hagyományait, és igyekezett új irányt mutatni olyan lapokkal, művészeti-irodalmi mozgalmakkal, mint például az Éneklő Borz, az Előretolt Helyőrség, a Zabhegyező vagy a Jelenlét. (Bukaresti Rádió).

Az Európai Bizottság jóváhagyott Románia számára 550 millió euró támogatást a kohéziós alapból

A pénzből a kis- és közepes vállalatokat fogják támogatni, tekintettel a koronavírus-járvány okozta károkra. Az összegből mintegy 120.000 kisvállalkozást, valamint digitalizációs és elektronikus oktatási programokat fognak finanszírozni. Elisa Ferreira kohéziós és reformügyi európai biztos megerősítette, hogy a Románia számára kiutalt támogatás – beleértve az egészségügyi és infrastrukturális beruházásokat – egyedüli lehetőséget kínál országunknak a gazdasági felzárkózáshoz. A tisztségviselő hangsúlyozta: nemkülönben fontos az is, hogy mielőbb felhasználják a pénzt. Románia már lehívott 350 millió eurót, amelyet az egészségügyi rendszer megerősítésére és felszerelésére szánt, tekintettel arra, hogy ez az ágazat áll a világjárvány elleni harc élvonalában. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR