”Imperialul” beethovenian în deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio!

Miercuri, 7 octombrie (ora 19.00), Orchestra de Cameră Radio prezintă publicului primul său concert din noua stagiune (2020-2021) și propune un concert 100% BEETHOVEN, dedicat Anului Internațional Beethoven, marcat  în întreaga lume la împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor.

Celebrul Concert nr. 5  pentru pian şi orchestră – Imperialul, ultimul dintre concertele de pian compuse de Beethoven și cel mai cunoscut dintre ele, va fi interpretat la Sala Radio de apreciatul pianist SIMON TRPČESKI (Macedonia), aplaudat în recitaluri la New York, Paris, Londra, Sydney sau Tokyo și alături de orchestre ca Orchestre National de France, New York Philharmonic, Concertgebouworkest Amsterdam, China Philharmonic sau Sydney Symphony Orchestra.

Dedicat Arhiducelui Rudolf, protector și elev al marelui muzician, concertul a fost interpretat prima oară chiar de acesta, în 1811, la Viena. Denumirea de ”Imperialul” este datorată grandorii și măreției lucrării, dar este un supratitlu pe care nu l-a atribuit Beethoven creației sale, ci Johann Baptist Cramer, unul dintre cei mai mari pianiști ai epocii și editor de partituri muzicale.

Evenimentul va fi dirijat de TIBERIU SOARE, dirijor al Operei Naționale București, ce s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Orchestra Filarmonică din Londra (London Philharmonic Orchestra), Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra) sau Hof Symphoniker Orchester.

Concertul de la Sala Radio va prilejui publicului și audiția Simfoniei a 8-a de Beethoven, ce cuprinde pasaje inspirate de o viață și o atmosferă de tip rustic, pe care Beethoven le-a întâlnit în preumblările sale din această perioadă a vieții. Premiera a avut loc la Viena, în februarie 1814, și lucrarea a fost dirijată de Beethoven, care își pierduse complet auzul. „O astfel de muzică pică direct din cer în creierul compozitorului”, spunea Berlioz despre această creație beethoveniană.

Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile de acces afișate la intrarea în incinta clădirii și pe site-ul www.orchestreradio.ro.

              Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară. De asemenea, biletele se pot achiziționa şi de la Casa de bilete a Sălii Radio.

 Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.