Prima dezbatere televizată a candidaţilor la preşedinţia Statelor Unite a rămas sub nivelul aşteptărilor

Astăzi în zorii zilei (conform orei României) a avut loc prima confruntare televizată dintre cele trei programate, între cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, preşedintele în exerciţiu şi Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama. Începând din anul 1960, când s-a organizat pentru prima dată o astfel de dezbatere între Richard Nixon şi John F. Kennedy – care în opinia analiştilor a schimbat politica lumii – aceste evenimente sunt deosebit de importante în America şi pot decide rezultatul alegerilor. Dezbaterea de astăzi însă – conform opiniei unor ziare ca Daily Telegraph, The Guardian sau Süddeutsche Zeitung – a rămas mult sub aşteptări, cei doi protagonişti nu s-au sfiit să se insulte reciproc.

În prima parte a dezbaterii organizată în Cleveland (Ohio), Biden l-a atacat pe Trump cu subiecte cum ar fi gestionarea proastă a pandemiei Covid – 19, incendiile care au devastat pădurile din California şi numirea prematură a judecătoarei Amy Coney Barrett, în plină campanie electorală. Biden nu a omis să se refere la cartea lui Bob Woodward în care autorul demască faptul că Trump a subapreciat pericolul reprezentat de pandemie, deşi a fost informat cu privire la riscurile acesteia. În replică Trump a spus că şi administraţia Obama a comis multe greşeli în gestionarea unor epidemii. Biden răspundea că Trump este responsabil pentru că în Statele Unite 6 milioane de oameni s-au infectat şi mai mult de 200.000 au decedat din cauza virusului. „Acest om nu are un program, acest om nu ştie ce vorbeşte” – spunea Biden despre Trump (de altfel pe durata dezbaterii Biden niciodată nu i-a pronunţat numele lui Trump, adresându-i-se doar cu cuvintele „acest om”).

Trump i-a răspuns că în luna februarie a închis graniţele Statelor Unite, mai întâi faţă de pasagerii care veneau din China, dar atunci democraţii îl acuzau de xenofobie. Biden a fost de părere că Trump nu este suficient de deştept ca să limiteze efectele pandemiei, la care Trump a replicat: „Joe, în tine nu este niciun pic de deşteptăciune”. În acest context a spus că zilele acestea Biden a uitat până şi unde a terminat facultatea.

Moderatorul l-a întrebat pe Trump cât impozit a plătit, făcând referire la un articol publicat în The New York Times, potrivit căruia plătise doar 750 de dolari. „Milioane!” – a răspuns Trump, după care a explicat că măsurile luate de fosta administraţie a lui Obama a făcut posibilă maximizarea impozitelor.

Trump l-a întrebat pe Biden de ce fiul său, Hunter Biden, a primit 3,5 milioane de dolari de la văduva defunctului primar al Moscovei şi ce venit a realizat din afacerile sale cu China. Prin această întrebare Trump a făcut referire la documente publicate în această perioadă de Ministerul Justiţiei, care au detaliat afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, Rusia şi China. Joe Biden a răspuns că aceste informaţii sunt ştiri false. Preşedintele în exerciţiu a subliniat: „Am câştigat alegerile şi acest fapt a avut consecinţe” după care l-a citat pe fostul judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Ruth Bader Ginsburg (în locul căruia a fost numită Amy Coney Barrett) care a spus atunci când în ultimul an al guvernării Obama a decedat un judecător şi în locul acestuia a fost numit un altul, că un preşedinte nu este ales pentru trei ani, sau trei ani şi jumătate, ci pentru patru ani, sugerând că nu poate să rămână incomplet corpul judecătorilor la Curtea Supremă doar pentru că urmează alegeri prezidenţiale.

În replică Biden a pledat pentru faptul că ar fi trebuit să aştepte instalarea noului preşedinte şi abia după aceea s-o numească pe judecătoarea Barrett, ca să nu existe nicio suspiciune, cum că un judecător prietenos cu preşedintele care l-a numit să influenţeze procesul electoral. Acesta a adăugat că noul judecător, Amy Coney Barrett este cunoscută ca o persoană care este împotriva dreptului femeii de a face avort. Trump a întrebat de unde ştie Biden ce decizii o să ia Barrett în calitate de judecător în această materie?

Trump și-a reiterat rezervele faţă de votul prin corespondenţă şi a susţinut că această procedură ascunde posibilitatea fraudării alegerilor. La întrebarea moderatorului dacă cei doi candidaţi vor accepta rezultatul votului, oricare va fi acesta, Biden a răspuns cu „da”, în schimb Trump i-a îndemnat pe simpatizanţii lui să meargă la vot.

Székely Ervin, Rador