2020. október 1

Ludovic Orban: Bizonyos korlátozások az adott település helyzetének függvényében vezethetőek be újra

„Bizonyos korlátozások újbóli bevezetéséről és a karantén elrendeléséről az adott település helyzetének függvényében és nem megye szinten kell dönteni”, nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök a koronvirus-járvány negativ alakulásának közepette. Mint hozzáfűzte, a koronavírus-gócpontok kialakulását külön elemzik, anélkül, hogy számitásba vennék a virus közösségi terjedését. Az utóbbi időben a koronavírus-gócpontok száma főleg az egészségügyi egységekben és a gondozási központokban növekedett meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Mintegy 100 nyugdijas tűntetett a kormány épülete előtt a nyugdijak 14%-al való emelése miatt

Mintegy 100 nyugdijas tűntetett a Victoria téren, elégedetlenségének adva hangot a kormány ama döntése miatt, hogy a nyugdijakat mindössze 14%-al emelik a törvény előirányozta 40% helyett. A nyugdijasok arra is panaszkodtak, hogy a koronavirus-járvány miatt egészségügyi problémákkal küzdenek és hogy az élelmiszerárak 25%-al drágultak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Ma megkezdődött a 2020-2021-es egyetemi tanév

A legtöbb egyetemen ma hivatalosan megkezdődött az új tanév, azonban a tanitás nagyrésze digitális formában zajlik a koronavirus-járvány miatt.A bukaresti Gazdaságtudományi Egyetemen (ASE) a 2020-2021-es tanévet még szeptember 28-án megnyitották. A most kezdődött egyetemi tanévben az ASE-ra, például, alapkézsére, mesterképzésre és doktori képzésre 33 ezer egyetemista jelentkezett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Kétezernél is több a napi új betegek száma Romániában

Romániában újabb rekordot döntött és meghaladta a kétezret szerdán az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a húszezret az ismert aktív fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 2.158 embernél mutatták ki a fertőzést, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A járvány eddig 4.825 áldozatot követelt Romániában, 126 koronavírusos román állampolgár pedig külföldön halt meg.A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma harmadik napja 7.500 körül, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig 550 körül stagnál.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

5,3%-al csökkent augusztusban a munkanélküliség Romániában

5,3%-al csökkent augusztusban a munkanélküliségi ráta Romániában, ami 0,1%-al alacsonyabb a júliusi értékhez viszonyitva, közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A férfiak esetében a munkanélküliség 1,4%-al nagyobb a nőkhöz viszonyitva.A  kormonavirus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhitése nyomán fokozatosan újra indult a tevékenység és ennek köszönhetően az augusztusra becsült munkanélküliek száma 479 ezerre csökkent az előző hónapban nyilvántartott 484 ezerről. Az elmúlt év azonos időszakában a munkanélküliek száma 347 ezer volt, mutatott rá a Statisztikai Hivatal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)
Gănciulescu Rozália