Premierul Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de numărul mare al noilor cazuri de coronavirus

Un nou record al cazurilor de coronavirus s-a înregistrat ieri în țara noastră. Autoritățile au raportat 2.158 de infectări în ultimele 24 de ore, din peste 26.000 de teste. Cele mai multe noi îmbolnăviri s-au înregistrat în București – 405, în județele Iași -83 și Ilfov – 77. Bilanțul depășește astfel 127.000 de cazuri. Au fost anunțate și 33 de decese, numărul celor care au murit fiind de 4.825. La terapie intensivă sunt internați 550 de pacienți. Premierul Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de numărul mare al noilor cazuri de coronavirus și a precizat că vrea o mai mare seriozitate în aplicarea măsurilor sanitare. În plus, autoritățile ar urma să reintroducă de luni restricțiile pentru țările care au nivel de infectare mai ridicat decât al României în ultimele 14 zile. Reporterul RRA Andrei Șerban are detalii.
Reporter: Premierul Ludovic Orban a avut ieri o videoconferință cu prefecții în care a arătat că foștii primari înaintea alegerilor locale nu au vrut să impună măsurile de restricție adoptate de guvern în lupta cu COVID-19. Premierul a arătat că acum noii primari nu mai au de ce să se teamă, au mandate de patru ani, iar prefecții le poți cere să adopte repede restricții, acolo unde se impune.
Ludovic Orban: Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor. De asemenea, luarea de decizii foarte clare. Acolo unde legislația impune, trebuie introduse decizii de restricții pentru a putea preveni răspândirea virusului. De asemenea, am solicitat Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, oriunde situația o impune, să ia decizii de carantinare, fie de localități, fie de zone.
Reporter: Premierul a mai spus că focarele de infecție au fost semnalate la evenimentele la care au participat multe persoane și în transportul public și a cerut ca în școli și universități să se respecte protecția sanitară, dezinfecția, purtatul măștii și distanța socială./eradu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie