2020. október 2

Az utóbbi napokban több mint 40%-al csökkent azon iskolák száma, ahol a tanitás kizárólag digitális formában zajlik

A tanügyminisztérium szerint a vörös zónába már csak 338 tanintézmény van besorolva, ezek száma szerdán még 581 volt.A sárga forgatókönyv szerint a diákok egyrésze iskolába jár, mig mások online tanitásban részesülnek, ehhez a zónához 4.539 tanintézmény tartozik, mig 12.779 iskolában az oktatás normális körülmények között zajlik. Azon iskoláknál, ahol az oktatás kizárólag online formában történt 159 diák és tanár esetében diagnosztizálták a koronavirus-fertőzést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Klaus Iohannis államelnök képviselte Romániát az Európai Tanács rendkivüli csúcsértekezletén

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői az Európai Tanács brüsszeli, rendkivüli csúcsértekezletén két napon át az egységes piacról tárgyaltak. Az ülésen ugyanakkor napirenden szerepelt a Földközi-tenger keleti részében kialakult helyzet, a fehéroroszországi helyzet, Kinával fenntartott kapcsolatok, valamint Aleksei Navalnîi ellene elkövetett merénylet és Nagorno-Karabah enklávé helyzete alakulásának megvitatása. Az ülésen Romániát Klaus Iohannis államelnök képviselte, aki méltatta a Földközi-tenger keleti részében kialakult feszült helyzet feloldásáért európai szinten tett diplomáciai erőfeszitéseket. Klaus Iohannis sikra szállt az EU és Törökország közötti kapcsolatok kiegyensúlyozott és konstruktiv megközelitése mellett. A fehéroroszoroszági helyzettel kapcsolatosan a román államelnök rámutatott, hogy a helyzet rendezeséhez szükség van a civil társadalom és a független média támogatására, és kifejezésre juttatta támogatását a minszki rendszer elleni szankciók azonnali elfogadásáért. Aleksei Navalnîi megmérgezésére utalva, Klaus Iohannis kihangsúlyozta, hogy az ami történt a nemzetközi jogok botrányos megszegését jelenti és széleskörű, átlátható kivizsgálást szorgalmazott az Orosz Föderáció részéről, a tettesek biróság elé állitása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

A Sanitas szakszervezeti szövetség japán sztrájkba léphet

A Sanitas szakszervezeti szövetség október 7-től, országos szinten, japán sztrájkot robbant ki valamennyi egészségügyi egységénél, amennyiben a kormány vezetősége nem hagyja jóvá egy találkozó mielőbbi megszervezését a kormányfő részvételével, tájékoztatott a szakszervezet sajtóközleménye. A pénzügyi jelle gű elégedetlenségen kivül a szakszervezet további követelései között szerepel az egészségügyi posztok felszabaditása, valamint az egészségügyi felszerelések biztositása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Románia több mint négy milliárd euró kölcsönt kapott az EU-tól, előnyös kamattal

Románia több mint négy milliárd euró kölcsönt kapott az Európai Uniótól, előnyös kamattal, a lakosok védelméért hozott hatósági intézkedések támogatására és a koronavirus-fertőzés okozta társadalmi és gazdasági következmények enyhitésére, tájékoztatott közleményében a pénzügyminisztérium. Az emlitett összeg 18 hónap alatt hivható le, pontosabban 2022 márciusa végéig, mig a kölcsönt nyolc részben folyósitják. A kölcsön-egyezményt, a felek aláirása után jóváhagyásra bocsátják, a hatályos törvénykezéshez hiven.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Adrian Dohotaru képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a szenátushoz a parlamenti választások elhalasztására

A koronavirus-fertőzések számának aggasztó növekedése miatt Adrian Dohotaru független képviselő, a Mentsük meg Romániát PLUS (USR PLUS) politikai alakulat volt tagja törvényjavaslatot nyújtott be a szenátushoz a parlamenti választások 2021 március 14-re való elhalasztásáért. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy „amennyiben lesz egy ilyen javaslat, a szociáldemokraták valószinüleg támogatni fogják azt”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

A parlament mandátumának meghosszabitása negativ következményekkel jár Romániára nézve

A parlament mandátumának meghosszabitása negativ következményekkel jár Romániára nézve, nyilatkozta pénteken Ludovic Orban miniszterelnök. Véleménye szerint a választási kampány nem növeli a koronavirus elterjedésének kockázatát, ha mindenki betartja a biztonsági és egészségügyi szabályokat.”Ha minden jelölt védőmaszkot visel, fertőtleniti kezét, ha a szavazás napján mindenki tiszteletben tartja a védekezési szabályokat, a fertőzés kockázata alacsony lesz”, fűzte hozzá Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Gănciulescu Rozália – RADOR