Imperialul beethovenian deschide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 7 octombrie (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio prezintă publicului primul său concert din noua stagiune (2020-2021) şi propune un concert 100% Beethoven, dedicat Anului Internaţional Beethoven, marcat în întreaga lume la împlinirea a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor.

Celebrul Concert nr. 5 pentru pian şi orchestră – Imperialul, ultimul dintre concertele de pian compuse de Beethoven şi cel mai cunoscut dintre ele, va fi interpretat la Sala Radio de apreciatul pianist Simon Trpčeski (Macedonia), aplaudat în recitaluri la New York, Paris, Londra, Sydney sau Tokyo, alături de orchestre ca Orchestre National de France, New York Philharmonic, Concertgebouworkest Amsterdam, China Philharmonic sau Sydney Symphony Orchestra.

Dedicat Arhiducelui Rudolf, protector şi elev al marelui muzician, concertul a fost interpretat prima oară chiar de acesta, în 1811, la Viena. Denumirea de Imperialul este datorată grandorii şi măreţiei lucrării, dar este un supratitlu pe care nu l-a atribuit Beethoven creaţiei sale, ci Johann Baptist Cramer, unul dintre cei mai mari pianişti ai epocii şi editor de partituri muzicale.

Evenimentul va fi dirijat de Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, care s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Orchestra Filarmonică din Londra (London Philharmonic Orchestra), Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra) sau Hof Symphoniker Orchester.

Concertul de la Sala Radio va prilejui publicului şi audiţia Simfoniei a 8-a de Beethoven, ce cuprinde pasaje inspirate de o viaţă şi o atmosferă de tip rustic, pe care Beethoven le-a întâlnit în preumblările sale din această perioadă a vieţii. Premiera a avut loc la Viena, în februarie 1814, şi lucrarea a fost dirijată de Beethoven, care îşi pierduse complet auzul. „O astfel de muzică pică direct din cer în creierul compozitorului”, spunea Berlioz despre această creaţie beethoveniană.

Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18:50. Publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile de acces afişate la intrarea în incinta clădirii şi pe site-ul www.orchestreradio.ro.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în ţară. Biletele se pot achiziţiona şi de la Casa de bilete a Sălii Radio.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.