Ministrul sănătăţii atrage atenţia asupra importanței respectării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului

Peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate și astăzi în România de autorități pentru a patra zi la rând. Se înregistrează și cel mai mare număr de pacienți la terapie intensivă de până acum, 583, din care aproape o treime, 179, sunt ventilaţi mecanic – spune ministrul sănătății. Doctorul Nelu Tătaru este de părere că actuala evoluție a epidemiei este rezultatul perioadei în care s-a revenit din concedii și s-a permis reluarea unor activități. El a atras din nou atenția asupra importanței respectării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, inclusiv în perioada sărbătorilor.
Reporter: Adriana Turea – Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, precizează că pentru a diminua efectele pandemiei este nevoie ca în acest moment să nu mai crească numărul de îmbolnăviri, în caz contrar se va pune o presiune și mai mare pe sistem și pe un personal medical care este obosit.
Nelu Tătaru: În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri. Încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi. Pandemia nu se tranşează în spital, noi tratăm cine se adresează unităţilor spitaliceşti și încercăm să avem cât mai puține victime şi să dăm un tratament corespunzător. /…/ spitalul este cel care dă transmiterea în comunitate, care dă transmiterea în focare şi care aduce cazurile noi.
Reporter: În ceea ce privește tratamentul cu Remdesivir, ministrul sănătății a precizat că acesta este acordat în urma unor protocoale stabilite și că medicul curant hotărăște terapia adecvată. De asemenea, medicamentele achiziționate au fost distribuite spitalelor și urmează ca în octombrie să mai fie împărțită o tranșă. Nelu Tătaru a mai adăugat că vor fi prelungite contractele persoanelor care au fost angajate la Direcțiile de Sănătate Publică și la Ambulanță pentru ca aceste instituții să poată face față solicitărilor./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie)