Pentru diminuarea efectelor pandemiei, numărul de îmbolnăviri nu trebuie să mai crească, precizează ministrul sănătăţii

Peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate și ieri în România pentru a patra zi la rând. De asemenea, s-au înregistrat 32 de decese, iar dintre cei 583 de pacienți internați la terapie intensivă, cei mai mulţi de până acum, 179 sunt ventilați mecanic.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, consideră că acesta este rezultatul perioadei în care s-a revenit din concedii și s-a permis reluarea unor activități. Adriana Turea relatează.

Reporter: Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, precizează că, pentru a diminua efectele pandemiei, este nevoie ca, în acest moment, să nu mai crească numărul de îmbolnăviri. În caz contrar, se va pune o presiune și mai mare pe sistem și pe un personal medical care este obosit.

Nelu Tătaru: În acest moment stăm pe 2064 de cazuri. Încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ține doar de noi. Pandemia nu se tranşează în spital. Noi tratăm ce se adresează unităţilor spitaliceşţi şi încercăm să avem cât mai puţine victime şi să dăm un tratament corespunzător. Prespitalul este cel care dă în transmiterea în comunitate, care dă transmiterea în focare şi care aduce cazurile noi.

Reporter: În ceea ce privește tratamentul cu Remdesivir, ministrul sănătății a precizat că acesta este acordat în urma unor protocoale stabilite și că medicul curant hotărăște terapia adecvată. De asemenea, medicamentele achiziționate au fost distribuite spitalelor și urmează ca în octombrie să mai fi împărțită o tranșă. Nelu Tătaru a mai adăugat că vor fi prelungite contractele persoanelor care au fost angajate la Direcțiile de Sănătate Publică și la ambulanță pentru ca aceste instituții să poată face față solicitărilor./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 octombrie